Το ‘Cuerdas’ είναι η ταινία μικρού μήκους για την παιδική αναπηρία που θα σου κλέψει την καρδιά και θα σε συγκινήσει όσα λίγα animation μπορούν να το καταφέρουν.

Το ‘Cuerdas’ δεν είναι ένα καινούριο βίντεο, αλλά είναι αυτό που εάν μπορούσαμε θα θέλαμε να το παρουσιάζουμε για πάντα. Είναι μια ταινία μικρού μήκους με πολλά δυνατά μηνύματα για την παιδική αναπηρία, τα οποία, όμως, τα περνάει με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Πρόκειται για τη δεύτερη ισπανική ταινία μικρού μήκους του Pedro Solís García, για την οποία κατάφερε να κερδίσει βραβείο Goya το 2014 στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων».

Η ταινία εξιστορεί την ιστορία φιλίας του μικρού Νικόλα και της Μαρίας. Ο Νικόλας πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και είναι η πρώτη του μέρα στο καινούριο του σχολείο. Δεν διαλέγει θέση σε κάποιο θρανίο, παραμένει στο αναπηρικό του καροτσάκι δίπλα από μερικά αγόρια που μόλις τον βλέπουν κάνουν κάποιες περίεργες γκριμάτσες.

Τα παιδιά τον αγνοούν, αλλά δεν κάνει το ίδιο και η Μαρία, η οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή κάνει παρέα μαζί του, βρίσκει τρόπους να τον εντάξει στο παιχνίδι της, να του διαβάσει, να χορέψει αλλά και να κάνει όνειρα μαζί του.

Και εάν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε τι είναι αυτό που μας συγκίνησε περισσότερο σε αυτή την ιστορία, τότε είναι αυτό -ο χαρακτήρας της Μαρίας, η επιμονή της, η αδιαφορία για το τι νομίζουν οι φίλες της και η αφιέρωση και η πίστη ότι ο μικρός Νικόλας μπορεί μια μέρα και να περπατήσει και να μιλήσει.

Σε κάποιο σημείο στην ταινία, η Μαρία παίζει σκοινάκι με τις φίλες της, όταν η δασκάλα αφήνει τον Νικόλα ακριβώς μπροστά τους. Τι κάνει αυτή; Παίρνει το σκοινάκι, το δένει κάπου σταθερά και βοηθάει όπως μπορεί τον Νικόλα να το περάσει κι αυτός. Οι φιλές αναρωτιούνται στα ισπανικά τι παράξενη που είναι η Μαρία, αλλά αυτή επιμένει και χτίζει με τον Νικόλα μια τόσο ισχυρή σχέση, που είναι αδύνατον να μη συγκινήσει κάποιον.

Σπουδαία μηνύματα σε μια ταινία μόλις 10 λεπτών, που όσοι μεγαλώνουν μικρά παιδιά θα μπορούσαν να βλέπουν ξανά και ξανά, για να δουν κι αυτά τη ζωή και το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους συμμαθητές και τους συνανθρώπους μας, όπως ακριβώς το κάνει και η μικρή Μαρία!

Διάβασε ακόμη:

Μπαμπάς και γιος χορεύουν το “Frozen” σε ένα βίντεο που πρέπει να δεις!