Το χταπόδι που αλλάζει χρώμα ενώ κοιμάται! (Video)

LIKE US ON FACEBOOK

Ένα video που άφησε με ανοιχτό το στόμα τους επιστήμονες κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Χταπόδι αλλάζει χρώμα όσο κοιμάται κι οι επιστήμονες αναρωτιούνται: Λέτε να ονειρεύεται τον εχθρό;;

Τα χταπόδια είναι απ’ τα πιο εξελιγμένα είδη στη Γη κι εδώ και δεκάδες χρόνια οι επιστήμονες τα μελετούν και προσπαθούν να τα κατανοήσουν όλο και περισσότερο. Πολλές φορές τα χταπόδια μπερδεύουν τόσο τους επιστήμονες που κάποιοι λένε ότι προέρχονται από άλλους πλανήτες, διότι δεν μοιάζουν με κανένα άλλο είδος πάνω στη Γη! Το χταπόδι που αλλάζει χρώμα ενώ κοιμάται έχει προκαλέσει ξανά σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα.

Το video δείχνει ένα ανοιχτόχρωμο χταπόδι ν’ αλλάζει χρώμα και μέσα σε μερικά λεπτά να γίνεται ένα σκουρόχρωμο χταπόδι!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο πιθανή εξήγηση για το χταπόδι που αλλάζει χρώμα ενώ κοιμάται -όσο παράδοξο κι αν σου φαίνεται- είναι ότι ονειρεύτηκε πιθανό εχθρό του, με αποτέλεσμα να προσαρμόσει το χρώμα του με το περιβάλλον για να μην είναι σε κίνδυνο!

Τα χταπόδια μπορούν να αλλάξουν το χρώμα του δέρματός τους κι είτε να γίνουν αόρατα είτε να ξεχωρίσουν, με ένα εντυπωσιακό μοτίβο ανάλογα με το περιβάλλον τους. Έχουν χιλιάδες κύτταρα που αλλάζουν χρώμα, τα οποία ονομάζονται χρωματοφόρα και βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Αυτά τα εξειδικευμένα κύτταρα εκτείνονται και συστέλλονται και ωθούν το χρώμα προς την επιφάνεια. Το χρώμα του δέρματος του χταποδιού αλλάζει προσωρινά χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται στο φυσικό περιβάλλον όταν αυτό αλλάζει ή όταν εμφανίζεται κάποια απειλή!

Μπορεί αυτή η διαδικασία ν’ απαιτεί το χταπόδι να είναι ξύπνιο, ωστόσο, ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί κι ενώ το χταπόδι κοιμάται, αν στο υποσυνείδητό του αισθανθεί μια απειλή.

Δες κι αυτό:

Ζευγάρι έσωσε χταπόδι και εκείνο επέστρεψε για να τους ευχαριστήσει!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved