Αν παρακολουθείς κι εσύ GNTM, θα είδες τον θεό Κωνσταντίνο, ο οποίος εντυπωσίασε τους κριτές περπατώντας πάνω σε τακούνια και δείχνοντας κινήσεις voguing. Τι είναι ο voguing χορός που μιμείται τις πόζες των μοντέλων;

Τι είναι ο voguing χορός;

Ξεκινώντας απ’ τον «επίσημο» ορισμό, το vogue ή voguing είναι ένας στιλιζαρισμένος, μοντέρνος house χορός, που έχει τις ρίζες του στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όμως, άρχισε να εξελίσσεται στις αίθουσες χορού του Harlem στη Νέα Υόρκη τη δεκατία του 1960.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν χορό που μιμείται τις πόζες των μοντέλων όταν κάνουν μια φωτογράφηση, ενώ είναι επηρεασμένος και απ’ τα Αρχαία Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά. Οι κινήσεις γίνονται κυρίως με τα χέρια, χωρίς φυσικά να αποκλείεται το υπόλοιπο σώμα, κάτι που σημαίνει ότι η ταχύτητα και η ευλυγία είναι απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία.

Άρχισε να γίνεται πιο mainstream και να ανοίγεται στο ευρύ κοινό όταν εμφανίστηκε στο video clip της Madonna, “Vogue” το 1990 και παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ του 1990, “Paris Is Burning”, το οποίο κέρδισε το βραβείο Grand Jury στο Sundance Film Festival. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσαι, οφείλει το όνομά του στο τραγούδι της Madonna, καθώς επίσης και στο περιοδικό Vogue.

Στη σύγχρονη μορφή του, ο voguing χορός έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που συνεχίζει να εξελίσσεται συνεχώς!

To voguing ως χορός της LGBTQ+ κοινότητας

Τη δεκαετία του 1960, η gay κοινότητα μπορούσε να αποκτήσει τα βράδια αυτό που δεν μπορούσε να έχει το πρωί: Να είναι ο εαυτός της. Οι ομοφυλόφιλοι βρήκαν στο voguing την απόλυτη ελευθερία της σεξουαλικής έκφρασης σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα.

Μέσα απ’ τον χορό εκφράζονταν, ενώ συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες και διοργάνωναν διαγωνισμούς, με πολλές διαφορετικές κατηγορίες.

Σήμερα, το voguing θεωρείται πλέον κουλτούρα και ειναι ένα παράδειγμα για το πώς ο χορός έχει σπουδαία σημασία στη ζωή μας. Ο συγκεκριμένος χορός μάλιστα έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην αποδοχή της LGBTQ+ κοινότητας και πλέον αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο!

Δες ακόμα:

Τι είναι το Kangoo Jumps και πώς θα αλλάξει το σώμα σου;