Μετά την καραντίνα, τα πλοία εκτελούν και πάλι τα δρομολόγιά τους και τα νησιά υποδέχονται τους τουρίστες. Το ταξίδι με πλοίο επιτρέπεται απ’ τον Μάιο, όταν βγήκαμε απ’ το lockdown, όμως, φυσικά τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν. 

Μέχρι πέρυσι, το να ταξιδέψεις με πλοίο σήμαινε πως κλείνεις τα εισιτήριά σου, ξυπνάς, πας στο λιμάνι λίγο νωρίτερα αν θες να βρεις καλή θέση στο πλοίο, ελέγχουν το εισιτήριό σου, περνάς στο πλοίο και απολαμβάνεις τη διαδρομή.

Πλέον, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το ταξίδι με πλοίο έχει γίνει μια λίγο πιο περίπλοκή διαδικασία για το καλό μας.

Ποια είναι τα μέτρα και οι οδηγίες για ένα ταξίδι με πλοίο;

  • Ελεγχόμενη είσοδος στο πλοίο και διατήρηση της ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβατών.
  • Θερμομέτρηση όλων των επιβατών από απόσταση με τη χρήση ηλεκτρονικών θερμομέτρων (χωρίς επαφή).
  • Έλεγχος και αξιολόγηση του εντύπου δήλωσης υγείας από αρμόδια μέλη του πληρώματος.
  • Έλεγχος από τα μέλη του πληρώματος ότι οι επιβάτες διαθέτουν και φορούν μάσκα ή ύφασμα για την κάλυψη της μύτης και του στόματος.

Σήμερα, 3/8/2020, ανακοινώθηκε επίσης απ’ την Κυβέρνηση πως πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στο κατάστρωμα, εκτός απ’ τους εσωτερικούς χώρους των πλοίων.

Οι επιβάτες πρέπει να έχουν μαζί τους:

  • Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
  • Ταυτότητα ή διαβατήριο
  • Ειδικό ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας, συμπληρωμένο
  • Μάσκα

Φυσικά, όπως καταλαβαίνεις, τα παραπάνω σημαίνουν ότι θεωρείται απαραίτητο να πας πριν το ταξίδι σου αρκετά νωρίτερα στο λιμάνι για να μην έχεις πρόβλημα με τον χρόνο (ιδανικά 1 ώρα πριν).

Ταξίδι με πλοίο: Όσα θα ζήσεις στο λιμάνι

Φτάνοντας στο λιμάνι, ουσιαστικά θα ζήσεις τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω… Θα παραλάβεις τα εισιτήριά σου, εάν δεν τα έχεις ήδη, θα κληθείς να συμπληρώσεις το ειδικό έντυπο, θα σε θερμομετρή… Τι; Ναι, οι οδηγίες της Κυβέρνησης και των ειδικών είναι για θερμομέτρηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τηρούνται κιόλας.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες επιβατών, τις οποίες επιβεβαιώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια, ότι δεν τηρούνται σωστά στα λιμάνια και στα πλοία όλα τα απαραίτητα μέτρα. Για παράδειγμα, η θερμομέτρηση δεν γίνεται πάντα, γιατί σιγά, τι πειράζει να έχεις λίγο πυρετό;

Επιπλέον, αυτό το έντυπο που συμπληρώνουμε δεν έχουμε ιδέα πότε στα αλήθεια το ελέγχουν οι υπεύθυνοι, καθώς όταν το παίρνουν απ’ τα χέρια μας και το παραλαμβάνουν διπλωμένο μαζί με τα εισιτήρια, δεν είμαστε σίγουροι ότι το κοιτάζουν καν…

Η χρήση της μάσκας μέχρι πριν από μερικές μέρες στο κατάστρωμα δεν ήταν υποχρεωτική αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και για τους εσωτερικούς χώρους. Όμως, δυστυχώς πολλοί επιβάτες διάφορων ακτοπλοϊκών εταιρειών έχουν καταγγείλει ότι όχι απλώς υπήρχαν άλλοι επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκα, αλλά ακόμα και το πλήρωμα δεν φορούσε τη μάσκα σωστά.

Σε κάθε πλοίο, φυσικά, έχουν μπει οι ειδικές σημάνσεις σχετικά με τις αποστάσεις, αλλά όση απόσταση έχουμε δει στις πλατείες, τόση έχουμε δει και σε μερικά πλοία…

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Ότι τα μέτρα και οι οδηγίες υπάρχουν, αλλά μάλλον εκτός απ’ τον έλεγχο των επιβατών, χρειάζεται και έλεγχος για το αν τηρούνται τα μέτρα απ’ αυτούς που ελέγχουν τους επιβάτες.

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει παντού. Και δεν είμαστε και σε θέση να γνωρίζουμε εάν συμβαίνει παντού. Υπάρχουν ακτοπλοϊκές που ακολουθούν στο 100% τα μέτρα, όμως, για ακόμα μια φορά υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι με το να την «σκαπουλάρουν» και να «περάσουν και λίγοι μωρέ χωρίς θερμομέτρηση» δεν έγινε και κάτι. Αλλά αύριο, μεθαύριο απορούμε με τα 80, 100, 110 κρούσματα.

Εικόνες από ένα ταξίδι με πλοίο εν μέσω πανδημίας

Εμείς πάντως πήγαμε μια βόλτα απ’ την Ραφήνα και παρακάτω σου παρουσιάζουμε όσα είδαμε λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου της γραμμής που διασχίζει τις Κυκλάδες. Δες τις εικόνες και προετοιμάσου εάν ταξιδεύεις αυτές τις μέρες!

Δες ένα ακόμα φωτογραφικό θέμα του iPop.gr:

Μεγάλος Περίπατος: Τι έχει αλλάξει απ’ το Σύνταγμα ως την Ομόνοια; (Photos)

Photos: Διονυσία Κερατιώτη