Αν έχεις περάσει ώρες βλέποντας ταινίες της Disney, τότε σίγουρα δεν γίνεται να μην έχεις προσέξει τα υπέροχα αυτά παλάτια. Όμως, υπάρχουν στην πραγματικότητα τα κάστρα της Disney; 

Κυρίως στην παιδική σου ηλικία μπορεί να έχεις περάσει αμέτρητες ώρες μπροστά από την τηλεόραση, βλέποντας ταινίες της Disney, όχι μόνο βέβαια με πριγκίπισσες. Αν λοιπόν έχεις δει κατά καιρούς αρκετές τέτοιες ταινίες δεν γίνεται να μην έχεις παρατηρήσει τα παλάτια στα οποία ζούσαν οι πρωταγωνιστές των ταινιών αυτών. Τα περισσότερα από αυτά είναι μάλιστα τεράστια, έχουν χιλιάδες δωμάτια και σου τραβούν το βλέμμα και μόνο με το μέγεθός τους.

Βέβαια, είναι υπέροχα και στο εσωτερικό τους. Μπορεί να έβλεπες την αγαπημένη σου ταινία, όμως στην πραγματικότητα χάζευες κι αυτά τα κάστρα, που τις περισσότερες φορές ήταν πολυτελή. Ίσως να ζήλευες βέβαια και λιγάκι, όμως γιατί να ζηλέψεις, αφού πρόκειται για παραμύθια… Ή μήπως όχι;

Όταν μιλάμε για παραμύθια, μεσαιωνικούς θρύλους και ταινίες της Disney, σκεφτόμαστε αμέσως τις πριγκίπισσες, αλλά και κάτι ακόμα… Τα κάστρα. Χωρίς αυτές τις επιβλητικές κατασκευές, μερικές φορές πολυτελείς κι άλλες φορές θεόρατες, αυτό το είδος παραμυθιού θα είχε χάσει μεγάλο μέρος της γοητείας του. Η Disney, που ήταν μια από τις πρώτες παραγωγές που μετέφερε αυτή τη φαντασία στον κινηματογράφο, φρόντισε να δημιουργήσει τα καλύτερα κάστρα των ηρώων και των πριγκιπισσών της. Όμως, είναι αλήθεια πως πολλά από τα κάστρα αυτά που έχουμε θαυμάσει στηρίζονται σε αληθινά παλάτια που υπάρχουν ανά τον κόσμο.

Έτσι λοιπόν τα κάστρα της Disney υπάρχουν κατά κάποιον τρόπο και στην πραγματικότητα.

Τα κάστρα που ενέπνευσαν τους δημιουργούς της Disney

Χιονάτη – Alcazar de Ségovie 

Το κάστρο Alcazar de Ségovie είναι ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα στην Ισπανία. πρόκειται για ένα μεσαιωνικό κάστρο με πύργους, μέρη για ευγενείς, ιδιαίτερη αυλή, παρεκκλήσι, τάφρο και ακόμη και γέφυρα.

κάστρα της Disney

Snow White and the Seven Dwarfs / Walt Disney Pictures, gayulo / Pixabay

Η ωραία κοιμωμένη – Κάστρο Neuschwanstein 

Το κάστρο Neuschwanstein βρίσκεται στη Βαυαρία, Γερμανία. Χτίστηκε σύμφωνα με τις εντολές του βασιλιά Λούντβιχ Β της Βαυαρίας το 1869. Ο σχεδιασμός του είναι μεσαιωνική έμπνευση και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στη Γερμανία.

κάστρα της Disney

Pixabay

Ραπουνζέλ – Mont Saint-Michel 

Το Mont Saint-Michel βρίσκεται στη Νορμανδία, στη Γαλλία. Χτίστηκε τον Μεσαίωνα και ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO το 1979.

κάστρα της Disney

Tangled / Walt Disney Pictures, alainfillaud / Pixabay

Γιασμίν (Αλαντίν) – Ταζ Μαχάλ 

Το παλάτι της Γιασμίν είναι εμπνευσμένο από το διάσημο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Aladdin / Walt Disney Pictures, matressa / Pixabay

Μουλάν – Απαγορευμένη Πόλη (Κίνα) 

Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο είναι ένα σύνθετο παλάτι που χτίστηκε μεταξύ 1406 και 1420. Για σχεδόν 500 χρόνια, ήταν η επίσημη κατοικία των αυτοκρατόρων της Κίνας. Όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο από τη Disney για το σχεδιασμό της κατοικίας του αυτοκράτορα στην ταινία της Μουλάν.

Mulan / Walt Disney Pictures, Unsplash/ zibik

Πεντάμορφη και το Τέρας – Κάστρο Chambord 

Το Château de Chambord βρίσκεται στην περιοχή Center-Loire Valley στη Γαλλία και χτίστηκε μεταξύ 1519 και 1539. Σε αναγεννησιακό στιλ, ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO το 2000. Θα μπορούσε πιθανώς να θεωρηθεί ως πηγή έμπνευσης για το κάστρο της ταινίας η Πεντάμορφη και το Τέρας.

κάστρα της Disney

Beauty and the Beast / Walt Disney Pictures, Unsplash/ Dorian Mongel

Δες ακόμα:

Πάμε βόλτα στα ωραιότερα παλάτια και κάστρα του κόσμου απ’ τον καναπέ μας!

Cover photo: Unsplash/ Dorian Mongel