Σοκάρει το video απ’ την έκρηξη του ηφαιστείου που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία, με τον αριθμό των νεκρών διαρκώς να αυξάνεται, τους τραυματίες να έχουν ξεπεράσει τους 1000 και ανθρώπους που ακόμη αγνοούνται.

Το video απ’ τη έκρηξη του ηφαιστείου, Ανάκ Κρακατάου δημοσιεύει ο Guardian και είναι πραγματικά συγκλονιστική η εικόνα που μας δίνει.

Συγκεκριμένα βλέπουμε την έκρηξη πριν και μετά το τσουνάμι. Τις τελευταίες μέρες η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι έντονη. Στα πλάνα ακούμε τη δυνατή έκρηξη και στη συνέχεια βλέπουμε τους έντονους καπνούς και τη λάβα να αναβλύζει.

https://www.youtube.com/watch?v=V3PSkKEmJos

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατάου βρίσκεται στον πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (κυριολεκτικά παιδί του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.

Το λάθος των αρχών ήταν ότι αρχικά ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται για τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και έτσι ζήτησαν απ΄τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς προκλήθηκε το τσουνάμι. Αν δηλαδή, τμήμα του ηφαιστείου κατέρρευσε, με υλικά να μπαίνουν στη θάλασσα και να εκτοπίζουν νερά, ή αν η κινητικότητα προκάλεσε μετατοπίσεις ιζημάτων κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ο τραγικός απολογισμός από το φονικό τσουνάμι μέχρις στιγμής είναι 281 νεκροί, 1000 τραυματίες, 57 αγνοούμενοι και ανυπολόγιστες ζημιές. Ανάμεσα στις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι είναι και οικισμοί και τουριστικές περιοχές (Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα).

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών

Credits: Antara Foto/Bisnis Indonesia/Nurul Hidayat/ via REUTERS