Η συζήτηση σχετικά με εάν πρέπει ή όχι να φοράμε μάσκα δεν έχει σταματήσει να υπάρχει απ’ το ξέσπασμα του κορονοϊού και μετά. Και παρά το ότι έχουν διεξαχθεί ολόκληρες μελέτες που αποδεικνύουν γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι.

Ο Δρ Joe Hanson του YouTube καναλιού με τίτλο «It’s Okay To Be Smart» κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα video στο οποίο εξηγεί γιατί οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες, εξηγώντας μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν για το θέμα.

Η μάσκα που απαγορεύεται κι αυτές που μας προστατεύουν καλύτερα

Ο Joe Hanson, όπως δήλωσε στο Bored Panda, μπήκε στη διαδικασία να δημιουργήσει μια σειρά από εκπαιδευτικά videos επειδή η κατανόηση του κόσμου και του σύμπαντος θεωρεί ότι κάνει τη ζωή πιο πλούσια και πιο ευχάριστη. Και, σε περιόδους όπως αυτές, η κατανόηση της επιστήμης μπορεί επίσης να διατηρήσει τους ανθρώπους ασφαλείς και ενδεχομένως να σώσει ζωές.

Στο video, με το οποίο καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα, έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια τι συμβαίνει όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό αυτό, χρησιμοποιήθηκε μια συγκεκριμένη τεχνική και κάμερες αργής κίνησης (250 καρέ ανά δευτερόλεπτο).

Με τη μάσκα, όπως θα δεις στο video, εκτός απ’ το ότι μειώνεται η ορμή του αέρα που προκαλείται απ’ το φτέρνισμα ή τον βήχα, τα σταγονίδια δεν μπορούν το ίδιο εύκολα να διαπεράσουν το ειδικό ύφασμά της.

Δες το video και θα καταλάβεις γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα:

Πώς να βάλεις και να βγάλεις σωστά τη μάσκα;

  1. Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού αγγίξουμε τη μάσκα.
  2. Η εξωτερική πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό, συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο.
  3. Η πάνω πλευρά της μάσκας έχει μια μπανέλα που λυγίζει. Είναι η ράχη που τοποθετείται στη μύτη μας.
  4. Περνάμε τα δάχτυλά μας απ’ τα κορδόνια και τα περνάμε πίσω απ’ τα αυτιά μας.
  5. Τραβάμε τις πλευρές της μάσκας ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού και τη μύτη μας.
  6. Πιέζουμε την πάνω πλευρά της μάσκας ώστε να την προσαρμόσουμε ακριβώς στη μύτη μας.
  7. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε.
  8. Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας την μόνο απ’ τα κορδόνια και την πετάμε στα σκουπίδια.

Δες ακόμα:

4 συχνά λάθη που κάνεις με την προστατευτική μάσκα

Photo: Pixabay