Πόσοι απο εμάς άραγε ξέρουν πώς ακριβώς κατασκευάζεται ένα αυτοκίνητο; Το θέαμα κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης ενός αυτοκινήτου είναι πιο εντυπωσιακό απ’ όσο περιμέναμε.

Το video απ’ το εργοστάσιο της Seat τα λέει όλα. Ρομπότ συναρμολογούν χορεύοντας τα αυτοκίνητα. Οι μηχανικοί αυτοί «εργάτες» συνεργάζονται με τόση αρμονία που δείχνουν σαν να χορεύουν.

Το show ξεκινάει στις 5 το πρωί. Τα ρομπότ πιάνουν δουλειά για να συναρμολογήσουν τα νέα αυτοκίνητα που θα βγουν στη κυκλοφορία.

Στο εργοστάσιο της Martorell, περίπου 2.000 ρομποτικοί βραχίωνες και μηχανήματα «χορευούν» σε ένα κονσέρτο όχι για…πολυβόλα, αλλά για αμάξια.

Στις εγκαταστάσεις της Ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μηχανήματα που φτάνουν τα έξι μέτρα σε ύψος, κινούνται δυναμικά αλλά με ρυθμό και κρατάνε σταθερό το «τέμπο» της γραμμής παραγωγής κατά όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι μηχανικοί αυτοί βραχίωνες μπορούν να σηκώσουν με ευκολία μέχρι και 700 κιλά ο ένας. Παρόλη τη δύναμη τους, τίποτα απ΄τις μαλακές κινήσεις τους δεν μαρτυρά τη στοιβαρότητα της βαριάς βιομηχανίας των αυτοκινήτων.

Σε αυτό το χορό, όλοι οι καλοί χωράνε. Το μικρότερο ρομπότ, έχει ύψος λιγότερο απο ένα μέτρο. Τα περισσότερα ρομπότ διαθέτουν 6 βραχίωνες.

Μπορούν να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις και να εργαστούν μέχρι και σε γωνία 720 μοιρών! Σπάνια μπορεί κανείς να δει πιρουέτα 720 μοιρών.

Βέβαια, το εργοστάσιο της Seat δεν είναι έρημο. Πίσω απ΄τα μηχανήματα βρίσκονται άνθρωποι που είναι η «καρδιά» της αυτοκινητοβιομηχανίας και της παραγωγικής διαδικασίας.

Άνθρωποι και μηχανήματα εργάζονται μαζί και μετέχουν σε μία «συμφωνία» που αλλάζει εντελώς την άποψη μας για τις συνθήκες εργασίας σε  ένα εργοστάσιο.

Η τεχνολογία αναβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας και δίνει και σε εμάς εικόνες όπως αυτές που μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο video απ΄τις εγκαταστάσεις της Martorell, όπου κατασκευάζονται αυτοκίνητα της Seat.

Το πιο εντυπωσιακό; Η συνεργασία ανθρώπων και μηχανών δεν παράγει μόνο αυτό το ιδιαίτερο «χορευτικό». Στο εργοστάσιο της Seat άνθρωποι και βραχίωνες μπορούν να συναρμολογήσουν ένα αυτοκίνητο μέσα σε 68 δευτερόλεπτα!

Απολάυστε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Το τέλος ενός θρυλικού αυτοκινήτου | Σταματάει η παραγωγή του σκαραβαίου