Τα τελευταία χρόνια κάθε περίοδος γιορτών σηματοδοτεί και “γιορτές” στα social media, με τους χρήστες του Instagram να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό!

Εξερευνήσαμε το hashtag #pasxastoxwrio στο Instagram και, πλέον, δεν βλέπουμε την ώρα για επιστροφή στη φύση. Ό,τι καλύτερο είδαμε στο hashtag #pasxastoxwrio.

Φέτος το Πάσχα ανεβάστε το “δικό σας Πάσχα” με hashtag #ipopasxa. Περιμένουμε τις φωτογραφίες σας στο hashtag και φυσικά οι καλύτερες θα… διακριθούν!

#ladwnas#kagiak#fisi#pasxastoxwrio

A post shared by Petrovich (@petrosharitos) on

#kyriosioulios #koroni #pasxastoxwrio

A post shared by Niki Liakoura (@nikili_) on

#pasxastoxwrio #easter #village #zagora #pelion

A post shared by Eleni Karakitsiou (@eleni_krk) on

#homesweethome #pasxastoxwrio #lastday ?

A post shared by Katerina Falida (@katerinafalida) on

 

Τα καλύτερα πασχαλινά έθιμα

Στο Λεωνίδιο τα παιδιά των πέντε ενοριών της κωμόπολης συναγωνίζονται στις επιτυχείς “πτήσεις” των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα.

Στη Κέρκυρα, οι μπότηδες είναι κανάτια με λεπτό στόμιο. Την Πρώτη Ανάσταση, οι Κερκυραίοι γεμίζουν τους μπότηδες με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων έχει γίνει τεχνητός σεισμός, σαν αναφορά στον σεισμό που έγινε σύμφωνα με την Βίβλο στον τάφο του Ιησού, ενώ στην συνέχεια, οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.

Στις Μέτρες της Θράκης, τη Μεγάλη Πέμπτη συνηθίζεται τα παιδιά να φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη ημέρα στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου φτάνει στο τέλος της έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας.

Σε όλη την Ήπειρο, αλλά και σε πολλά μέρη της Μακεδονίας, την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει το έθιμο του Ζαφείρη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιδικό παιχνίδι στο οποίο ένα παιδί υποδύεται τον Ζαφείρη και παριστάνει το νεκρό, ενώ τα υπόλοιπα μαζεύουν λουλούδια και φύλλα και τον στολίζουν, ενώ παράλληλα τον μοιρολογούν κρατώντας καλάμια. Αφού τελειώσει το μοιρολόι, όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν “Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!” και ο “νεκρός” ανασταίνεται από το στολισμένο με λουλούδια κρεβάτι του και κυνηγά φωνάζοντας τα υπόλοιπα πιτσιρίκια. Αυτός που θα πιάσει ο Ζαφείρης, γίνεται την επόμενη χρονιά “νεκρός”.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να προσέξεις το Πάσχα αν έχεις γάτα!