Κι όμως! Υπάρχει ο Πύργος του Άιφελ στην Ελλάδα, σε μικρότερες διαστάσεις αλλά είναι ένα αξιοθέατο. Δες το video παρακάτω.

Πύργος του Άιφελ στην Ελλάδα; Ναι! Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αξιοθέατα της χώρας είναι ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το πιο “κίτς” αξιοθέατο αυτής της χώρας και άλλοι ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να φωτογραφηθούν μπροστά σε αυτό.

Εξάλλου όπως λέει και ο σοφός λαός τι Κοζάνη τι Λοζάνη και εσχάτως τι Παρίσι τι Φιλιατρά. Βέβαια ουσιαστικά πρόκειται για έναν μίνι Πύργο του Άιφελ, καθώς ο ελληνικός είναι χαμηλότερος σε ύψος, κατά περίπου 300 μέτρα, δηλαδή αγγίζει μόλις τα 26 μέτρα, σε αντίθεση με τον κανονικό που φτάνει τα 325 μέτρα και βάρος 10.100 τόνους.

Να σημειωθεί πως ο πύργος δεν είναι ίδιος από το 1960, καθώς ανακατασκευάστηκε το 2007 και εκτός των άλλων το κτίσμα συμβολίζει την συνεργασία των δύο λαών.

Ο συγκεκριμένος Πύργος χτίστηκε το 1960 και αποτέλεσε μια δωρεά του Ελληνοαμερικανού Χαράλαμπου Φουρναράκη ή αλλιώς Χάρυ Φουρνιέ, ο οποίος ήταν διακεκριμένος γιατρός και ένας από τους σημαντικότερους ευεργέτες της γενέτειράς του.

Κι αν αναρωτιέσαι… αν οι Γάλλοι διαμαρτυρήθηκαν; Ναι, το έκαναν! Τον Μάρτιο του 2012 ο δήμαρχος Παρισίων είχε κάνει αναφορά στην UNESCO για τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά ζητώντας την «άμεση απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ, που πρόκειται για καρικατούρα αισχίστης μορφής και υψίστης αισθητικής προσβολής στο γαλλικό πολιτισμό και την παγκόσμια αρχιτεκτονική διανόηση, και βρίσκεται σε μικρή επαρχιακή κωμόπολη της Πελοποννήσου στην Ελλάδα»!

Πάντως, δεν έγινε καμία κίνηση για την απομάκρυνση του Πύργου, καθώς θεωρήθηκε πως η γνώμη του Δημάρχου δεν έχει καμία νομική υπόσταση. Κι έτσι, ο Πύργος του Άιφελ στην Ελλάδα υπάρχει και βρίσκεται στα Φιλιατρά.

Δες το video από την ομάδα των Up Stories:

Δες κι αυτό απ’ τους Up Stories:

Η πλατεία Ομονοίας από ψηλά σ’ ένα εκπληκτικό video

Photo: Eurokinissi