Σίγουρα κάπου είδε το μάτι σου το υπέροχο πορτρέτο με τον Greak Freek και τον χάρτη απ’ τα Σεπόλια. Όμως, ο Αντετοκούνμπο ήταν απλώς ένα δείγμα! Το πορτοφόλιο του visual designer Χάρη Τσέβη είναι πλούσιο και τα έργα του μοναδικά!

Τα πορτρέτα με ελληνική υπογραφή, έχουν και όνομα: Χάρης Τσέβης. Κοιτώντας τα έργα του Χάρη Τσέβη συνειδητοποιήσαμε πως αυτό του Αντετοκούνμπο ήταν απλώς ένα δείγμα που έγινε και αυτό viral. Ο κόσμος τον γνώρισε απ’ το πορτρέτο-μωσαϊκό του Steve Jobs και τα έργα του απλώς σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Το ενδιαφέρον του Χάρη Τσέβη επικεντρώνεται στους ανθρώπους, με τα υπέρ και τα κατά τους καθώς και τους τόπους από όπου προέρχονται. Και το πορτοφόλιο του είναι εξαιρετικά πλούσιο όπως και το βιογραφικό του.

Επικοινωνήσαμε με τον δημιουργό των πορτρέτων που έχουν παγκόσμια ανταπόκριση και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση!

 1. Περίμενες να έχει τόση ανταπόκριση το πιο πρόσφατο πορτρέτο του Αντετοκούνμπο;
 2. Η αλήθεια είναι πως όχι. Αρχικά δεν γνωρίζω τι ακριβώς λέμε μεγάλη ανταπόκριση με την έννοια ότι αν θες να μιλήσουμε για νούμερα έχω πολύ μεγαλύτερες επιτυχίες από αυτήν. Είχε βέβαια επιτυχία και η επιτυχία ήταν κυρίως στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για το πορτρέτο του Γιάννη είχα φτάσει στο σημείο να μην είμαι ευχαριστημένος. Κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα λέω δεν θα τα καταφέρω ποτέ και πήγα για ύπνο αλλά το δημοσίευσα.πορτρέτα με ελληνική υπογραφή
  Η αλήθεια είναι ότι με ενδιαφέρει η επιτυχία γιην θέλει όταν έχει και μια ηθική. Η ιστορία με τον Γιάννη είναι ότι τον εκτιμώ πολύ και ξέρω πράγματα για αυτόν, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
 3. Το δικό σου αγαπημένο πορτρέτο;
 4. Τα πορτρέτα που είναι για δικούς μου ανθρώπους. Αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα αγαπημένα μου είναι οι Obama και Steve Jobs που με έχουν απασχολήσει για πολλά χρόνια και τους έχω μελετήσει. Όλα μου, όμως, τα έργα τα αγαπάω για διαφορετικούς λόγους.
πορτρέτο με ελληνική υπογραφήWe’ve got his Back:
A mosaic portrait of President Obama created from thousands of people caring red, white and blue flags.
 1. Για κάποιον Έλληνα πολιτικό θα έκανες ή έχεις κάνει πορτρέτο;
 2. Είχα κάνει το 2012 που μου είχε ζητήσει ένα περιοδικό να κάνω ένα πορτρέτο του Αλέξη Τσίπρα. Το έφτιαξα πριν γίνει Πρωθυπουργός και είχε μεγάλη επιτυχία. Δεν ξέρω αν σήμερα θα έκανα κάποιο πορτρέτο καθώς δεν νομίζω πως μπορώ να βρω κάποιον που να με εμπνεύσει. Μάλλον δεν θα ασχολούμουν.
πορτρέτο με ελληνική υπογραφήEurope: The Stars are us (Alexis Tsipras for MONO magazine)
A portrait of Alexis Tsipras leader of Syriza (Greek Left party) andGreek PM hopeful for MONO magazine in Greece. Tsipras’ face is madeout of stars (both European and leftist symbol) and people waivingflags (both national and politican symbol).
 1. Γιατί επικεντρώνεσαι στους ανθρώπους; 
 2. Είναι το αγαπημένο μου θέμα οι άνθρωποι είναι οι ιστορίες τους που με εμπνέουν. Το θέμα μου είναι οι άνθρωποι. Μ’ αρέσουν όλα αυτά που έχουν να πουν, τα υπέρ τα κατά, τα προβλήματα. Είναι το αγαπημένο μου θέμα. Είναι αυτό που με γοητεύει. Οι άνθρωποι και οι τόποι. Οι σχέσεις των ανθρώπων με τον χώρο τους.
πορτρέτο με ελληνική υπογραφήCristiano Ronaldo: São Cristiano (Saint Cristiano)
 1. Κάποιον καλλιτέχνη που δεν έχεις κάνει ακόμα αλλά θα ήθελες;
 2. Υπάρχει ένας τυπάκος που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ο Jack Ma απ’ την Κίνα που έχει το Alibaba.com., το μεγαλύτερο οnline μαγαζί στην Κίνα και όχι μόνο. Είναι πολύ ενδιαφέρων τύπος ο οποίος έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για την εκπαίδευση, το περιβάλλον κλπ. Και θα έφτιαχνα και για τον Joe Kennedy III, ένας νεότατος πολιτικός ο οποίος έχει μια από τις έδρες που είχαν οι Kennedy στη Βοστόνη. Είναι ένα από τα πρόσωπα που παρακολουθώ και με ενδιαφέρουν. Και είναι στο “πρόγραμμά” μου.
 3. Κάποιοι δικοί σου αγαπημένοι καλλιτέχνες;
 4. Είναι παρά πολλοί. Είτε ζωγράφοι, γραφίστες, είτε computer artist. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Ενδεικτικά, σίγουρα το κίνημα του ιταλικού φουτουρισμού, όπως οι Boccioni, Balla και Severini. Μεταφουτουριστές όπως ο Bruno Munari και o Carlo Nangeroni. Απ’ τον χώρο του design σύγχρονα πνεύματα όπως ο John Maeda, οι Buro Destruct, οι Attik. Από τον Ελληνικό χώρο οι μοντερνιστές αρχιτέκτονες, όπως ο Νικόλας Βαλσαμάκης ή ο Αλέξανδρος Τομπάζης. Κι ένας εικαστικός ο Παντελής Χανδρής.

πορτρέτο με ελληνική υπογραφή

“Sail with me this afternoon!”. Digital artwork, printed on 2 different layers of plexiglass
 1. Πάνω σε ποιο έργο δουλεύεις τώρα;
 2. Δουλεύω πάνω σε πολλά πράγμα! Από ιπποδρόμους στην Αγγλία μέχρι εξώφυλλα βιβλίων στην Αμερική. Είμαι παντού, δουλεύω κυρίως στην Αμερική και την Αγγλία. Έκανα ένα έργο για τη Hansaplast και το Χαμόγελο του Παιδιού, χρησιμοποιώντας ζωγραφιές παιδιών.

πορτρέτα με ελληνική υπογραφή

«Η δουλειά σας θα γεμίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας και ο μόνος τρόπος για να είστε πραγματικά ικανοποιημένοι είναι να κάνετε αυτό που θεωρείτε υπέροχη δουλειά. Και ο μόνος τρόπος να κάνετε υπέροχη δουλειά είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε», είχε πει κάποτε ο Steve Jobs και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους.

πορτρέτο με ελληνική υπογραφήA mosaic portrait of Steve Jobs created by Charis Tsevis for the Los Angeles Times.

Μπορείς να δεις ή μάλλον να θαυμάσεις όλα τα έργα του Χάρη Τσέβη εδώ!