Μπορεί το προσφυγικό να έχει «ξεχαστεί» απ’ τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία πλέον δίνουν βάρος σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, όμως, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Μυρτώ Αλικάκη και Γιάννης Στάνκογλου σε ρόλο προσφύγων για ένα ιδιαίτερο σκοπό. Η καμπάνια της Διεθνούς Αμνησίας, με τον τίτλο «Ζωές σε αναμονή» και το hashtag #opentheislands, κάνει κάλεσμα προς την ελληνική Πολιτεία, αλλά και την Ε.Ε., ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μυρτώ Αλικάκη και Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστούν στα videos της καμπάνιας, όπου διηγούνται τις ιστορίες προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι, μιλώντας σε α’ πρόσωπο.

Το κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καμπάνια «Ζωές σε αναμονή»:

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 13.000 άνθρωποι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά, οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες και πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, έχουν εγκαταλείψει ρημαγμένες χώρες, αφήνοντας τα πάντα πίσω. Κάποιοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το μόνο που ήθελαν ήταν ένα νέο σπίτι και ένα ασφαλές μέλλον, αντί γι′ αυτό όμως, τώρα είναι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες συνθήκες.

Αναγκάζονται να ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς ενώ πολλοί ακόμα κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές, χωρίς κατάλληλη θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους και είναι εκτεθειμένες σε σεξουαλική παρενόχληση και βία.

Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα ελληνικά νησιά και στους παγιδευμένους ανθρώπους εκεί. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε ασφαλή καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα και να τους διασφαλίσουν ένα μέλλον.

Ζητήστε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να μετακινήσει τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε καταλύματα και υπηρεσίες.

Τα tweet σας μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει η κατάσταση. Όταν υψώνουμε τη φωνή μας όλοι και όλες μαζί, οι άνθρωποι στην εξουσία ακούνε».