Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει το ότι υπάρχουν εκατομμύρια μέρη σ’ όλο τον κόσμο που μπορούν να μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Ένα απ’ αυτά τα μέρη είναι σίγουρα η πόλη Brøndby Haveby ή αλλιώς Brøndby Garden City. Οι άνθρωποι εκεί ζουν μ’ έναν μοναδικό τρόπο και θα έπρεπε όλοι μας ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Οι κυκλικοί κήποι στη Δανία είναι απ’ τα ομορφότερα πράγματα που θαυμάσαμε το τελευταίο διάστημα.

Οι κυκλικοί κήποι στη Δανία δείχνουν ότι όπου υπάρχει συμμετρία, τα πράγματα είναι λίγο πιο όμορφα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμμετρία δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μας εντυπωσιάζει.

Το Brøndby Garden City βρίσκεται λίγο πιο έξω απ’ την Κοπεγχάγη και φυσικά αποκαλείται η πόλη των κήπων, αφού είναι ένα μέρος με πολλούς κοινοτικούς κήπους, οι οποίοι είναι γνωστοί για το κυκλικό σχήμα τους.

Μπορεί να το βλέπουμε ως αξιοθέατο, αλλά οι κυκλικοί κήποι στη Δανία είναι πραγματικές γειτονιές, οι οποίες έχουν χτιστεί με απόλυτη συμμετρία και οι κάτοικοι εκεί ζουν μακριά απ’ το θόρυβο και τη ρύπανση της πόλης, χωρίς, όμως, να βρίσκονται σε κάποιο απομονωμένο χωριό για να το καταφέρουν αυτό.

Όλα τα σπίτια στο Brøndby Garden City έχουν ίδιο μέγεθος αυλής, ενώ στο κέντρο κάθε γειτονιάς υπάρχει το πάγκινγκ. Πίσω απ’ την πόλη υπάρχει ο κεντρικός δρόμος, ενώ ομοιόμορφα δρομάκια διασχίζουν την κοινότητα.

Σ’ αυτή την πόλη όλοι είναι ίσοι, έχουν ακριβώς τον ίδιο χώρο πράσινου και φυσικά σέβεται ο ένας τον χώρο του άλλου.

Η ιδέα για την πόλη των κήπων εγκρίθηκε το 1964, όταν ο δήμος του Brøndby έδωσε την έγκρισή του για να κατασκευαστεί αυτό το φιλόδοξο έργο, που ευνοεί την επιστροφή των ανθρώπων στη φύση.

Η δομή των κύκλων δεν είναι φυσικά τυχαία: Στόχος ήταν να υπάρχει μεγάλη κοινωνική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε όσους νοικιάζουν τους κήπους.

Δες εδώ τις καλύτερες φωτογραφίες τραβηγμένες με drone.

Οι κυκλικοί κήποι στη Δανία όπως φαίνονται απ’ το Google Earth:

κυκλικοί κήποι στη Δανία

κυκλικοί κήποι στη Δανία

κυκλικοί κήποι στη Δανία

κυκλικοί κήποι στη Δανία

Info!

Η ύπαρξη της πόλης Brøndby Garden City κοντά στην Κοπεγχάγη δεν θα έπρεπε να μας κάνει τόση εντύπωση, καθώς η Κοπεγχάγη αναγνωρίζεται ως μια απ’ τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στον κόσμο και αυτό είναι μεγάλη τιμή της! Το 2001 κατασκευάστηκε μεγάλο αιολικό πάρκο λίγο έξω από τις ακτές της Κοπεγχάγης στο Μίντελγκρουντεν. Παράγει το 4% περίπου της ενέργειας της πόλης. Οι μακροχρόνιες ουσιαστικές επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων έχουν βελτιώσει την ποιότητα του νερού στο λιμάνι σε τέτοιο βαθμό ώστε το εσωτερικό λιμάνι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κολύμπι με εγκαταστάσεις σε πολλές τοποθεσίες.

Δες ακόμα:

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι η ζωή στη Γη έχει απόλυτη συμμετρία!