Mediterranean Sky. Το βυθισμένο παλάτι “αιμορραγεί” και εκπέμπει SOS

LIKE US ON FACEBOOK

Το θρυλικό πλοίο Mediterranean Sky παροπλίστηκε στο λιμάνι της Πάτρας και σήμερα βρίσκεται στην Ελευσίνα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των φωτογράφων.

Η ομάδα των Up Stories πέταξε με το drone της πάνω απ’ το σημείο όπου βρίσκεται το Mediterranean Sky, το οποίο γνώρισε μεγάλες δόξες, αφού καθιέρωσε τη γραμμή Πάτρα- Ανκόνα το ’70 και το ’80. Ποια είναι η κατάστασή του σήμερα;

Όπως αναφέρουν οι Up Stories, το πέρασμά τους μπροστά από το ναυάγιο του Mediterranean Sky είναι συχνό. Σχεδόν κάθε εβδομάδα περνούν από μπροστά του διασχίζοντας την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Όμως, αυτή τη φορά όμως ένα ιρίδισμα τους προκάλεσε το ενδιαφέρον. Όπως θα δείτε και στην αρχή του βίντεο, από την πρύμνη του πλοίου φαίνεται να υπάρχει διαρροή πετρελαίου ή λαδιού και να χύνεται στην θάλασσα.

Να σημειώσουμε πως την συγκεκριμένη ημέρα επικρατουσε πλήρη άπνοια και η διαρροή ήταν ορατή.

Είναι τουλάχιστον άδικο για μια τόσο ιστορική πόλη και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 να έχει καταντήσει ένα απέραντο νεκροταφείο πλοίων που επιβαρύνουν αφάνταστα το θαλάσσιο και όχι μόνο περιβάλλον.

Λίγα λόγια για το Mediterranean Sky

Το Mediterranean Sky ήταν πολυτελέστατο. Διέθετε εκτός άλλων, καμπίνες λουξ με όλα τα κομφόρ, δύο πισίνες, κομψότατα μπαρ, ακόμη και καταστρώματα με ξύλο που κάθε χρόνο γυαλιζόταν και άλλαζε η πίσσα.

Το «Mediterranean Sky» ναυπηγήθηκε το 1953 και, έχοντας αλλάξει τρία ονόματα, παροπλίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Ήταν μάλιστα το πρώτο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία, ενώ τους χειμώνες ναυλωνόταν για κρουαζιέρες.

Λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, ήταν παροπλισμένο στο (παλαιό σήμερα) λιμάνι της Πάτρας, στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το «Ionian Queen».

Μετά από προσπάθειες μηνών και κατόπιν πολλών δικαστηρίων το πλοίο απομακρύνθηκε με έξοδα του τότε Λιμενικού Ταμείου Πάτρας και ρυμουλκήθηκε μέχρι την Ελευσίνα, όπου έως το φθινόπωρο του 2003 έμεινε ντάνα, δεσμευμένο για χρέη της εταιρείας.

Ωστόσο, η χρόνια εγκατάλειψη και μια μεγάλη κακοκαιρία αποφάσισαν για το τέλος του. Το πλοίο πήρε κλίση, έσπευσαν ρυμουλκά και το «έκατσαν» στα αβαθή, ωστόσο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπάταρε.

Πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από το σημείο όπου βρίσκεται μισοβυθισμένο.

Στις αρχές του 2009, η γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα απομάκρυνσης ναυαγίων του «Ο.Λ.Ε. Α.Ε.» είχε ξεκινήσει ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων 17 ναυαγίων, που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας. Η σχετική προσπάθεια φαίνεται ότι απέβη άκαρπη.

Το «Mediterranean Sky», όπως και άλλα ναυάγια, βρίσκεται ακόμα εκεί, φορτωμένο με τις αναμνήσεις χιλιάδων ανθρώπων που ταξίδεψαν μαζί του και το λάτρεψαν. Αν και μισοβυθισμένο, ούτε 100 μέτρα από την ακτή, το «Mediterranean Sky» επιμένει να μας δείχνει την αρχοντιά που είχε όταν ταξίδευε.

Δες ακόμα:

Κόκκινος χείμαρρος «έπνιξε» τον κάμπο της Μεσσηνίας. Η καταστροφή από ψηλά
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved