Εικόνες που μας καθηλώνουν απ’ τη Λίμνη Υλίκη, με τα ορμητικά ποτάμια και τους καταρράκτες, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. 

Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λόγω της συσσώρευσης των υδάτων από τις βροχές του χειμώνα και το λιώσιμο του χιονιού στα γύρω βουνά (Παρνασσός κτλ), παρατηρείται το φαινόμενο της υπερχείλισης στην Λίμνη Υλίκη.

Ένα φαινόμενο άκρως εντυπωσιακό αφού στην διαδρομή του νερού μέχρι τον Ευβοϊκό Κόλπο δημιουργούνται εικόνες σπάνιας και απαράμιλλης ομορφιάς.

Η διαδρομή του νερού έχει ως εξής: Από την λίμνη Υλίκη το πλεονάζον νερό διοχετεύεται με αγωγούς στην Παραλίμνη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την κύρια λίμνη και από εκεί μέσω αρδευτικών καναλιών στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Ορμητικά ποτάμια, εντυπωσιακοί καταρράκτες, πλάι σε ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο συνθέτουν εικόνες που θα σας καθηλώσουν.

Η ομάδα Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει από ψηλά και όχι μόνο αυτό το σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό φαινόμενο.

Info!

Η Υλίκη είναι φυσική λίμνη στη Βοιωτία, βόρεια της Θήβας, με όχθες απόκρημνες, στους πρόποδες των δυτικών προεκτάσεων του Πτώου Όρους και των ανατολικών του Μεσσαπίου. Ονομάζεται και Λικέρι, και έχει έκταση κατά μέσο όρο 19,1 τετρ. χιλιόμετρα. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής νερού στην τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα από τη λίμνη Υλίκη, καθώς η μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη της πρωτεύουσας καθιστούσε πλέον ανεπαρκή την ύδρευσή της αποκλειστικά από την πρώτη. Και πάλι όμως η αύξηση του πληθυσμού των Αθηνών ξεπέρασε τις δυνατότητες των δύο λιμνών, ώστε από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου. Η παροχέτευση των νερών της Υλίκης στη Λίμνη του Μαραθώνα γίνεται με αυλάκι και σήραγγα και στη συνέχεια με άντληση (Μουρίκι-Βίλιζα).

Δες ακόμα:

Η παραλία που κλείστηκε το ραντεβού με τους… εξωγήινους (Video)