Ο κορονοϊός στην Ευρώπη έχει εξαπλωθεί περισσότερο κι από την Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία. Χιλιάδες χώρες έχουν πληγεί με κάποιες να τα έχουν καταφέρει καλύτερα από κάποιες άλλες. 

Άλλες χώρες πρόλαβαν και αντιμετώπισαν εγκαίρως τη νόσο, παίρνοντας αυστηρά μέτρα, όπως η Ελλάδα, κι άλλες βρίσκονται ακόμα σε δεινή κατάσταση, προσπαθώντας να ισορροπήσουν πάνω σε τεντωμένο σκοινί, όπως η Ιταλία κι η Ισπανία. Όμως, είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώθηκε ο κορονοϊός στην Ευρώπη όλο αυτό το διάστημα.

Σίγουρα δεν είναι πολλοί αυτοί που θυμούνται το πώς ακριβώς, αλλά και το πότε, άρχισε ο ιός αυτός να πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες. Ποια χώρα ήταν από την αρχή η πιο αδύναμη και ποια δέχτηκε ξαφνικά τα περισσότερα κρούσματα; Πώς έχει εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη;

Ένα ενδιαφέρον βίντεο δημοσιεύτηκε στο Youtube με χρονογράφημα για την εξέλιξη και την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη. Στο βίντεο αυτό απεικονίζεται ο χάρτης της Ευρώπης δεξιά κι αριστερά καταγράφονται οι ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν πρώτες κρούσματα. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τις 24 Ιανουαρίου, τότε που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Γαλλία, και φτάνοντας μέχρι τις 15 Απριλίου, φαίνεται πώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ευρώπη και πώς έχουν καταλήξει να πληγούν οι χώρες αυτές μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα.

Δες τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Είναι εντυπωσιακό πώς εναλλάσσονται οι θέσεις των χωρών. Η Ελλάδα εκεί που βρισκόταν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί αρκετά από τον κορονοϊό, στο τέλος φαίνεται να μην βρίσκεται εκεί, μεταξύ αυτών με τα περισσότερα κρούσματα. Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα είχε το πρώτο της κρούσμα στις 26 Φλεβάρη.

Μέχρι τις 15 Απριλίου, λοιπόν, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα σ’ όλη την Ευρώπη είναι η Ισπανία, ενώ την ακολουθεί πολύ κοντά και η Ιταλία. Η Γερμανία και η Γαλλία συμπληρώνουν επίσης τις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα κρούσματα. Στο τέλος του βίντεο αναγράφονται αναλυτικά οι όλες οι χώρες της Ευρώπης με τα κρούσματά τους, ακόμα και αυτά τα κρατίδια που έχουν πολύ λίγα.

Δες ακόμα:

Κορονοϊός: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην “επιπέδωση” της επιδημικής καμπύλης (Video)