Η εντυπωσιακή δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου που είδαμε το πρωί της Κυριακής αποτυπώθηκε σε μοναδικές φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου!

Η έκλειψη Ηλίου είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής 21/6/2020 και ήταν ορατή σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές με αποτέλεσμα το φαινόμενο να είναι ορατό, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, όπου ο κόσμος απόλαυσε το θέαμα στον ουρανό.

Τι σημαίνει δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου;

Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική, ολική ή δακτυλιοειδής.

Κατά την δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της σελήνης.

Απ’ την άλλη, στη μερική έκλειψη ηλίου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη.

Κατά την ολική έκλειψη ηλίου, το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο ώστε καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Ο παρατηρητής βρίσκεται μέσα στη σκιά της σελήνης.

Στην περίπτωση της δακτυλιοειδούς έκλειψης δεν πρέπει κανείς να κοιτάει απευθείας, χωρίς ειδικά γυαλιά προστασίας με κατάλληλο ηλιακό φίλτρο.

Δες τις υπέροχες φωτογραφίες απ’ την εντυπωσιακή έκλειψη του Ηλίου

https://www.instagram.com/p/CBu-Ympj2Pr/

https://www.instagram.com/p/CBu64AajNg2/

Δες ακόμα:

Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης μέσα από ονειρικές φωτογραφίες