Γιατί να στείλεις ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα; | Video

LIKE US ON FACEBOOK

Γιατί να στείλεις ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα; Αυτή ήταν η μεγάλη μας απορία όταν διαβάσαμε πως μερικοί φίλοι το επιχείρησαν και όχι μόνο το επιχείρησαν αλλά τα κατάφεραν!

Τι δουλειά έχει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα; Και πόσο εύκολο είναι να στείλεις κάτι στην στρατόσφαιρα; Η ομάδα Daedalus Mission δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε «ωραία, μέρα ας στείλουμε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα. Είχε κάνει την (περίπλοκη για εμάς προετοιμασία του) και τα κατάφερε!

Το iPop.gr επικοινώνησε με τον Θανάση Φούκη και μας έλυσε όλες τις απορίες, όσο πιο απλά μπορούσε!

 1. Γιατί να στείλει κάποιος ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα;
 2. Είναι πιασάρικο σαν τίτλος κάπως έτσι ξεκίνησε και δεν το έχει κάνει άλλος, κάτι που από μόνο του αποκτά ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα το όλο εγχείρημα ξεκίνησε επειδή θέλαμε να στείλουμε έναν πομπό και να μεταδώσουμε εικόνες και τηλεμετρία ζωντανά! Και μαζί με όλο αυτό το πακέτο ένας φίλος μου μου λέει «γιατί δεν στέλνεις κι ένα προϊόν της Θεσσαλονίκης;» και λέω καλή ιδέα!

κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα

 1. Ποια ήταν η αφετηρία και που κατέληξε τελικά αυτό το κουλούρι Θεσσαλονίκης;
 2. Η αφετηρία ήταν στην Πτολεμαΐδα στο κεντρικό είχε ένα πάρκο μπροστά από ένα μετεωρολογικό γραφείο, το οποίο βοήθησε αρκετά και προσγειώθηκε νότια από το Χορτοκόπι Καβάλας, αφού πρώτα πέρασε από Σκόπια και Βουλγαρία.
 3. Και σε τι κατάσταση βρήκατε το κουλούρι;
 4. Το κουλούρι το βρήκαμε και δεν είχε φύγει ούτε σουσάμι. Πάγωσε πάνω και αυτό το βοήθησε για να μην αλλάξει τίποτα!

κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα

 1. Πόσο εύκολο είναι να στείλει κάποιος κάτι στην στρατόσφαιρα;
 2. Όποιος ασχοληθεί με κάτι και το αγαπάει μπορεί και να το επιτεύξει. Είναι εύκολο σχετικά αν χρησιμοποιήσεις ένα μετεωρολογικό μπαλόνι. Αυτό που χρησιμοποιήσαμε εμείς είχε προέλθει από ένα RNB, κέντρο στην Κίνα και φτιάξαμε ένα ειδικά τροποποιημένο υλικό για να μπορέσουμε να φτάσουμε τα 40 χλμ. Η στρατόσφαιρα ξεκινάει και στα 22 χλμ οπότε πιστεύω με ένα μετεωρολογικό μπαλόνι και ένα χαμηλό φορτίο μπορείς να φτάσεις τη στρατόσφαιρα.
 3. Κι αν κάτι πάει λάθος τι γίνεται;
 4. Αυτή είναι η δεύτερη πρόκληση. Να βρούμε τη σωστή διαδρομή ώστε να φύγει από έδαφος και να καταλήξει σε έδαφος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι γιατί έχεις να κάνεις με καιρικές συνθήκες, με πολιτική αεροπορία, με πολεμική αεροπορία και πρέπει να τα συντονίσεις όλα αυτά που είναι φύσει αδύνατο. Παράλληλα, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι δύσκολη γιατί περιβάλλεται από νερό. Ήταν θέμα τύχης αυτό που έγινε. Γενικά, η πολιτική και πολεμική αεροπορία μας λέει «θέλουμε 7 μέρες για να δώσουμε την άδεια» εσύ, όμως, τι πρόγνωση μπορείς να έχεις σε 7 μέρες; Δεν μπορείς να έχεις!

RBR Project

RBR Project // Photo sequence timelapse.

Posted by Daedalus Missions on Freitag, 9. Februar 2018

 1. Αυτό ήταν το πρώτο σας πρότζεκτ. Μια γεύση για το τι άλλο «διαστημικό» ετοιμάζεται;
 2. Θέλουμε να σπάσουμε το ρεκόρ υψόμετρου που είναι τα 93χλμ, να πάμε ώστε να μπούμε στο ρεκόρ Guiness. Για κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζονται  τα κατάλληλα κονδύλια. Ένα ακόμα πρότζεκτ που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να στείλουμε 360 κάμερα πολύ ψηλά, να βγάλουμε απίστευτες φωτογραφίες και να συλλέξουμε τα δεδομένα και για τους flat earthers, που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη!  Ακόμα ένα πρότζεκτ είναι να στείλουμε έναν πύραυλο, τον οποίο ήδη εγώ σχεδιάζω.

Βέβαια, για όλα αυτά, όπως μας αναφέρει ο Θανάσης Φούκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πόροι. Το μυαλό και η όρεξη υπάρχουν, η Ελλάδα μπορεί να κάνει εξωπραγματικά πράγματα αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Πρέπει κάποιος να κατανοήσει το θέμα και να το αγαπάει!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved