Η ψυχική υγεία δεν είναι ένα θέμα που αφορά κάποιους. Είναι κάτι που αφορά όλους μας. Τα παρακάτω illustrations περιλαμβάνουν 14 facts για την ψυχική υγεία που πρέπει όλοι να ξέρουμε.

Ορισμένα απ’ τα facts για την ψυχική υγεία είναι σοκαριστικά, ειδικά για όσους παλεύουν για ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Εάν είσαι ανάμεσα σ’ εκείνους που παλεύουν με κάποια ψυχική διαταραχή, να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος σου. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου στους οποίους μπορείς ν’ απευθυνθείς και ν’ αναζητήσεις βοήθεια.

Δες εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε το iPop.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο.

Τι είναι η ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία είναι ένα επίπεδο ψυχικής ευημερίας ή απουσίας ψυχικής ασθένειας. Είναι η ψυχολογική κατάσταση κάποιου που λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συναισθηματικής και συμπεριφοριστικής προσαρμογής.

Η ψυχική υγεία μπορεί να περιλαμβάνει την ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει τη ζωή και να δημιουργεί μια ισορροπία μεταξύ των δραστηριοτήτων ζωής και των προσπαθειών για την επίτευξη ψυχολογικής ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η ψυχική υγεία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «υποκειμενική ευεξία, την αντιληπτή αυτοαποτελεσματικότητα, την αυτονομία, την ικανότητα, την εξάρτηση μεταξύ των γενεών και την αυτοεκτίμηση του πνευματικού και συναισθηματικού δυναμικού ενός ατόμου».

Ο ΠΟΥ επίσης δηλώνει ότι η ευημερία ενός ατόμου συμπεριλαμβάνεται στην πραγματοποίηση των ικανοτήτων του, αντιμετωπίζοντας τα φυσιολογικά άγχη της ζωής, την παραγωγική εργασία και τη συμβολή στην κοινότητά του. Οι πολιτισμικές διαφορές, οι υποκειμενικές εκτιμήσεις και οι ανταγωνιστικές επαγγελματικές θεωρίες επηρεάζουν το πώς ορίζεται η «ψυχική υγεία».

14 facts για την ψυχική υγεία που πρέπει να ξέρεις:

Δες ακόμα:

Ό,τι και να κάνεις, μην ξεχνάς να σ’ αγαπάς!

Cover photo: Instagram account/ justpeachycomic