Απολυμαίνεις σχεδόν τα πάντα μέσα στο σπίτι σου, όμως, απολυμαίνεις τα ψώνια απ’ το σούπερ μάρκετ σωστά; Ένας Αμερικανός γιατρός ανέβασε ένα video στα social media, το οποίο έγινε viral και δείχνει πώς πρέπει να καθαρίζουμε όσα αγοράζουμε.

Μέσα σε 13 λεπτά, ο γιατρός απ’ το Μίσιγκαν σου δείχνει πώς να απολυμαίνεις τα ψώνια απ’ το σούπερ μάρκετ, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια που υπάρχουν στις συσκευασίες.

Ο Jeffrey VanWingen, γιατρός στο Family Medicine Specialists, στο video δείχνει ότι πρέπει να απολυμαίνουμε τα πάντα που αγοράζουμε από έξω.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατη έρευνα των επιστημόνων της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει πάνω σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι, μέχρι και 3 ημέρες.

Έτσι, ο γιατρός αποφάσισε να φτιάξει αυτό το video και να δείξει τον καλύτερο τρόπο να αποφύγεις τη μεταφορά μικροβίων από τις συσκευασίες και τα τρόφιμα προς εσένα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος; Το να τα αφήσεις για 3 ημέρες έξω χωρίς να τα αγγίξεις.

Επειδή φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά για τα τρόφιμα τα οποία είναι ψυγείου, ο γιατρός δείχνει τι μπορείς να κάνεις για να τα απολυμάνεις σωστά!

Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρο, ωστόσο, αυτές τις ημέρες, όλοι έχουμε περισσότερο χρόνο. Ας είμαστε μεθοδικοί και ασφαλείς και να μην πάρουμε κανένα ρίσκο

Το video έχει πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές στο YouTube!

Έτσι πρέπει να απολυμαίνεις τα ψώνια απ’ το σούπερ μάρκετ:

Τι γίνεται με τα ρούχα;

Ο ιός ζει και πάνω στα ρούχα από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό και αν πρόκειται να αγγίξεις ρούχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, καλό θα ήταν να το κάνεις μόνο με γάντια.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών δίνει οδηγίες για το πώς να απολυμάνεις σωστά τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια:

  • Φόρα γάντια μιας χρήσης πριν τα πιάσεις.
  • Πλύνε τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.
  • Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα και μην τα ακουμπάς σε πολλά σημεία του σπιτιού όσο είναι δυνατόν αυτό.
  • Πλύνε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αλλά όσο γίνεται με πιο ζεστό νερό, χωρίς όμως να καταστραφούν.

Τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δες ακόμα:

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το σπίτι σου λόγω κορονοϊού;