Έτσι ακούγεται ο άνεμος στον Άρη- Για πρώτη φορά τέτοιο video απ’ τη NASA

LIKE US ON FACEBOOK

To InSight, το οποίο έφτασε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου, έκανε ήδη κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: Να καταγράψει τον άνεμο στον «κόκκινο πλανήτη»!

Πώς ακούγεται ο άνεμος στον Άρη; Για πρώτη φορά έγινε δυνατό το άκουσμα και η καταγραφή του ήχου που κάνει ο άνεμος στον Άρη!

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, έδωσε στη δημοσιότητα (μετά από ψηφιακή επεξεργασία και ανέβασμα κατά μία οκτάβα για να ακούγονται καλύτερα) τα σχετικά χαμηλής συχνότητας αρχεία ήχου με τον αρειανό άνεμο. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες οφείλονται στο ότι ο αέρας στον «κόκκινο» πλανήτη είναι πολύ αραιός.

Δύο αισθητήρες του στατικού γεωλογικού εργαστηρίου -ένας αισθητήρας της πίεσης του αέρα και ένας σεισμογράφος- «έπιασαν» (με διαφορετικό τρόπο το κάθε όργανο) τις χαμηλής συχνότητας δονήσεις που προκαλούσε πάνω στα ηλιακά πάνελ του «InSight» ο άνεμος, ο οποίος εκτιμάται ότι -εκείνη τη στιγμή- φυσούσε με ταχύτητα περίπου 15 χιλιομέτρων την ώρα και με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας της διαστημοσυσκευής θα τοποθετήσει τον σεισμογράφο απευθείας πάνω στο έδαφος του Άρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των αρειανών σεισμών.

Ένας ακόμη πιο καθαρός ήχος από τον Άρη θα υπάρξει σε δύο χρόνια, όταν φθάσει στον πλανήτη το ρόβερ “Mars 2020” της NASA, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με δύο πραγματικά μικρόφωνα. Μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν για πρώτη φορά τον ήχο μιας προσεδάφισης στον γειτονικό πλανήτη.

Δες κι αυτό:

Οι πρώτες καθαρές φωτογραφίες του InSight απ’ τον Άρη!
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved