Μία επική φάρσα του Banksy έρχεται να κάνει λίγο καλύτερο το Σαββατοκύριακο μας, αφού έργο του αυτοκαταστράφηκε όταν πωλήθηκε 1 εκατ. λίρες!

Έργο του Banksy αυτοκαταστράφηκε όταν πωλήθηκε για 1 εκατ. λίρες στον οίκο Sotheby’s και δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να μας επιφυλάσσει αυτός ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή γιατί θα αναρωτιέστε τι ακριβώς συνέβη. Όλα ξεκίνησαν λοιπόν, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, όταν το έργο του Banksy που μόλις είχε πουληθεί έναντι 1 εκατ. λιρών, αυτοκαταστράφηκε.

Η φάρσα διοργανώθηκε απ’ τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ενώ το έργο που πωλήθηκε ήταν το διάσημο «Girl with Red Balloon», το οποίο είχε ζωγραφιστεί με σπρέι σε καμβά.

Όταν λοιπόν, αυτό το έργο αγοράστηκε, οι παρευρισκόμενοι στον οίκο Sotheby’s, έκπληκτοι είδαν το έργο να γλιστράει απ’ το κάδρο και να αυτοκαταστρέφεται σε λωρίδες.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, στον επίσημο λογαριασμό του Banksy στο Instagram, ανέβηκε η φωτογραφία που δείχνει την επική φάρσα, με τη λεζάντα να γράφει: «Going, going, gone…» (μτφρ.: «Φεύγει, φεύγει, έφυγε…»).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Going, going, gone…

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Παράλληλα, πιστεύεται ότι ο ίδιος ο Banksy βρισκόταν στη δημοπρασία, αφού έχει καταφέρει να κρατήσει για πολλά χρόνια κρυφή την ταυτότητά του, με πολλούς μάλιστα να λένε ότι αυτός ενεργοποίησε και τον μηχανισμό εξ αποστάσεως που κατέστρεψε το έργο.

Ο ίδιος ο Βanksy αργότερα αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο έκρυψε τον μηχανισμό με ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, όπου φαίνεται να κρύβει στην κορνίζα τον μηχανισμό που έκανε λωρίδες το έργο.

Στο βίντεο ο ίδιος αναφέρει ότι είχε κρύψει τον μηχανισμό πριν από χρόνια με σκοπό να το καταστρέψει στην περίπτωση που κάποτε δημοπρατούνταν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Τι έχει να πει για όλα αυτά ο αγοραστής του έργου; Σε δήλωση του, ο οίκος Sotheby’s ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Μιλήσαμε με τον αγοραστή που ήταν έκπληκτος από την εξέλιξη. Συζητάμε για τα επόμενα βήματα…», ενώ ο επικεφαλής σύγχρονης τέχνης του οίκου στην Ευρώπη, Άλεξ Μπράνζικ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «μας την έφερε ο Banksy», κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.

Κάποιοι ωστόσο αμφιβάλλουν ότι ο οίκος Sotheby’s δεν γνώριζε ότι ένα έργο που δημοπρατούνταν περιείχε μηχανισμό στο εσωτερικό του, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι η αξία του έργου πλέον πιθανότατα να έχει τριπλασιαστεί.

Οι New York Times, μάλιστα πολύ έξυπνα τονίζουν ότι ο μηχανισμός δεν κατέστρεψε ολόκληρο το έργο και ότι απλά το χώρισε σε λωρίδες μέχρι κι ένα σημείο.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς ο Banksy κατάφερε να κάνει ρεζίλι διάσημη γκαλερί στη Βρετανία