Ακόμη ένας εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στο Ελαφονήσι της Κρήτης, ένα φαινόμενο ασυνήθιστο αλλά ορισμένες φορές και επικίνδυνο. Δείτε το video παρακάτω.

Ο υδροστρόβιλος στο Ελαφονήσι τείνει να σχηματίζεται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα. Παρ’ όλο που το φαινόμενο μπορεί να γίνει επικίνδυνο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Τι είναι ο υδροστρόβιλος;

Το φαινόμενο εμφανίζεται τις ημέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και εμφανίζεται κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Μπορεί να είναι πιο αδύναμοι από τους ανεμοστρόβιλους ωστόσο εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 χλμ την ώρα. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δείτε το εντυπωσιακό video

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Να σημειώσουμε πως σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ με ανακοίνωση στην οποία η υπηρεσία αναφέρει ότι οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Ειδικότερα, η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων που εξέδωσε προειδοποιεί για εκτεταμένο χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα στο νότιο Ιόνιο που κινείται ανατολικά νοτιοανατολικά και αναμένεται στα νότια της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 ή 8 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος, οι άνεμοι πνέουν δυτικοί – βορειοδυτικοί με ισχύ από 7 έως και 9 μποφόρ. Την ίδια στιγμή, στο δυτικό Κρητικό Πέλαγος οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικά στα 7 με 8 μποφόρ.

Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν επίσης βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 7 ή 8 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι εντάσεως 8 ή 9 μποφόρ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βοριάδες εντάσεων 8 μποφόρ.

Παράλληλα, στη θάλασσα των Κυθήρων θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 ή 8 μποφόρ, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο Ικάριο, στο νότιο Ευβοϊκό και στο Στενό του Καφηρέα θα επικρατούν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 7 ή 8 μποφόρ.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η παγωμένη βροχή; Το ασυνήθιστο φαινόμενο που προκαλεί η “Υπατία”