Έγιναν όλα στάχτη: Οι πληγές της επόμενης μέρας στην Εύβοια | Photos

LIKE US ON FACEBOOK

Η μάχη ακόμη δίνεται για να σβηστούν οι εστίες φωτιάς στην Εύβοια και μόνο θλίψη μας προκαλεί η εικόνα. Η φωτιά ξέσπασε κοντά στο πευκοδάσος Natura στην Εύβοια και το σκηνικό είναι θλιβερό. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες απ’ την Εύβοια μετά τη φωτιά…

Οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σβήσουν τη φωτιά ενώ ενισχύσεις έχουν φτάσει από την Ιταλία. Καθώς υπήρχε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη από την Κροατία, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Ισπανία.

Η περιοχή κοντά στο πευκοδάσος Natura στην Εύβοια έχει γίνει στάχτη, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, ενώ ευτυχώς δεν είχαμε απώλεια ζωής και αυτό φυσικά είναι το πιο σημαντικό. Πάντως, η αναλυτική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει αυτήν την εικόνα, κανείς δεν μπορεί να μη νιώσει θλίψη, πόνο, οργή.  Όλα τα δέντρα είναι καμμένα και «καπνίζουν» και πραγματικά η εικόνα είναι συγκλονιστική.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες απ’ την Εύβοια μετά τη φωτιά…

Εύβοια μετά τη φωτιά

Εύβοια μετά τη φωτιά

Εύβοια μετά τη φωτιά

Το δάσος Natura στην Εύβοια

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Η φωτιά έκαψε συμπαγές πευκοδάσος Natura, το οποίο είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Πρόκειται για δάσος στη Δίρφη, ένα από τα 19 αισθητικά δάση υπάρχουν στην Ελλάδα και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Η θέση που καίγεται είναι κοντά στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αγριλίτσα-Καταβόθρα-Καλαμάκι και ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Κοντοδεσπότι.

Το δάσος καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, Ευρωπαϊκές καστανιές, Κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και Ανατολικούς πλάτανους. Έχει συνολική έκταση 674 εκτάρια, ενώ η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει μία έκταση 1360 εκτάρια, σε υψόμετρα 432 – 1740 μ. Παράλληλα φιλοξενεί πολύ σπάνια είδη πτηνών όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης.

Εύβοια μετά τη φωτιά

Εύβοια μετά τη φωτιά

Εύβοια μετά τη φωτιά

Να σημειώσουμε πως η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και οι κάτοικοι έχουν αποχωρίσει από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταύρος και Πλατάνια μετά από εντολή εκκένωσης.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, διερευνώνται με τις Αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Photos: Eurokinissi

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved