Εαρινή ισημερία με υπερπανσέληνο: Θα ξανασυμβεί σε 125 χρόνια!

LIKE US ON FACEBOOK

Αν απόλαυσες την υπερπανσέληνο που συνέπεσε με την εαρινή ισημερία, τότε είσαι πολύ τυχερός, καθώς αυτό το φαινόμενο θα αργήσει πολύ να ξανασυμβεί!

Σε 125 χρόνια, το 2144, θα επαναληφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, δηλαδή το να απολαύσουμε εαρινή ισημερία με υπερπανσέληνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 1905.

Με την εαρινή ισημερία ξεκίνησε και επίσημα η Άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικά στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.

Οι ισημερίες καθορίζουν την έναρξη της Άνοιξης και του Φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του Καλοκαιριού και του Χειμώνα αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως και φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, και συγκεκριμένα θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Η Άνοιξη στο βόρειο ημισφαίρειο μικραίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι «χάνει» το κερδίζουμε στο Καλοκαίρι.

Η Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως. Φέτος είχαν προηγηθεί άλλες δύο υπερπανσέληνοι στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Δείτε και αυτό:

Η υπερπανσέληνος φωτίζει τον ουρανό! Μαγικές φωτογραφίες
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved