11η Σεπτεμβρίου 2001. Οι μεγάλοι θυμούνται, οι μικροί δεν έχουν μνήμες. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν μέσα σε μια στιγμή συγκλονίζοντας όλο τον κόσμο. 19 χρόνια μετά, τι θυμόμαστε και πώς τιμάται αυτή τη μέρα η μνήμη των θυμάτων;

Φέτος, ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις εκδηλώσεις μνήμης για την 9/11. Η επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων τιμάται σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις: Η μια στην Πλατεία Μνήμης και η άλλη σε ένα σημείο κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η επιτροπή μνήμης δεν επέτρεψε την παραδοσιακή ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων απ’ τους συγγενείς, για να μην υπάρξει τόση κοντινή φυσική επαφή μεταξύ των ατόμων.

Ενώ οι συγγενείς δηλώνουν ότι κατανοούν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να αρχίσει να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου η δέσμευση ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Η 11η Σεπτεμβρίου και η Generation Z

Ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αμερικανοί θυμούνται -ακόμα κι αν ήταν τότε πολύ μικρά παιδιά- πολύ καθαρές εικόνες απ’ την ημέρα των επιθέσεων και το τι ακολούθησε, η νέα γενιά ξέρει τα γεγονότα από δεύτερο χέρι.

Τα διδάσκεται στο σχολείο, μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά το νιώθει σαν κάτι μακρινό.

Φοιτητές στα αμερικανικά Πανεπιστήμια δηλώνουν ότι νιώθουν πως η 11η Σεπτεμβρίου είναι σαν κάτι που το διδάσκονται στα βιβλία ιστορίας, όπως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι κάτι το οποίο δεν έχουν ζήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνδεθούν μαζί του.

Παρόλα αυτά, οι νεότεροι Αμερικανοί έχουν μεγαλώσει σε έναν κόσμο μετά την 9/11, όπου βιώνουν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια, ισλαμοφοβία και τον πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Ουσιαστικά είναι η γενιά που μπορεί να μην έζησε την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά βιώνει καθημερινά το ντόμινο εξελίξεων και αλλαγών που ήρθαν μετά απ’ αυτή την επίθεση. Η Αμερική, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, δεν θα ήταν σήμερα ίδιος εάν δεν είχαν γίνει οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Τι υπάρχει σήμερα στο σημείο όπου ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι;

Στο σημείο που κάποτε δεσπόζανε τα δύο πελώρια κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, σήμερα βρίσκεται το ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ, ένα μουσείο, ένα μνημείο καθώς επίσης και μια υπαίθρια λαϊκή αγορά.

Το κτήριο «One world trade center» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 και με ύψος 540 μέτρα είναι σήμερα το ψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ.

Δες ένα φανταστικό timelapse video με το πώς χτίστηκε:

Στο σημείο υπάρχει το «Εθνικό Μουσείο Μνήμης 11ης Σεπτεμβρίου», το οποίο άνοιξε το 2014 και φιλοξενεί γύρω στα 10.000 αντικείμενα που έχουν διασωθεί από τα ερείπια. Ανάμεσά τους είναι κι ένα ζευγάρι παπούτσια με σημάδια από ξεραμένο αίμα και ένα τμήμα της κεραίας του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Στο σημείο όπου ήταν τα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων, το 2011 δημιουργήθηκε το «Μνημείο πεσόντων της 11ης Σεπτεμβρίου». Είναι δύο τεχνητές λίμνες από σκούρο γρανίτη στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων.

Όσα συνέβησαν κι όσα ακολούθησαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν με τον εφιάλτη να διαρκεί συνολικά περίπου 2 ώρες. Ο απολογισμός: 2.977 νεκροί πολίτες, 24 που παραμένουν αγνοούμενοι ακόμα και σήμερα, περισσότεροι από 25.000 τραυματίες και υλικές ζημιές κόστους πάνω από 10 δις δολάρια.

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες απ’ τα τρομακτικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά ζούμε ακόμα στη σκιά τους. Η τρομοκρατική επίθεση προετοίμασε μια νέα εποχή στρατιωτικών παρεμβάσεων στο εξωτερικό απ’ την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και νέων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

19 χρόνια αργότερα, η μάστιγα του εξτρεμισμού δεν έχει υποχωρήσει. Αμέτρητοι πολίτες έχουν δει τις ζωές, τα σπίτια και τις κοινωνίες τους να διαλύονται λόγω του πολέμου που μαίνεται.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί ηγέτες ξεκίνησαν έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υιοθέτησαν μια πολιτική εστιασμένη στις στρατιωτικές παρεμβάσεις.

Πολλές χώρες έχουν υποφέρει, άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους, όμως, το χάος αυτών των συγκρούσεων που έχουν κοστίσει σε αθώους ανθρώπους είναι μέρος της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που δεν έχει κλείσει και όπως είχε γράψει ο Ben Rhodes απ’ την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας της Κυβέρνησης του Obama:

Καθώς ο covid-19 έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που οι Αμερικανοί ζουν και απειλεί να πάρει πολλές περισσότερες ζωές απ’ όσες έχει πάρει οποιοσδήποτε τρομοκράτης, έχει έρθει η ώρα να κλείσουμε το κεφάλαια της ιστορίας μας που ξεκίνησε την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Δες ακόμα:

Συγκλονιστικές αδημοσίευτες φωτογραφίες από την 11η Σεπτεμβρίου

Photo: Unsplash