Χιονισμένα ανάκτορα Τατόι: Το video που θα σε καθηλώσει!

LIKE US ON FACEBOOK

Το χιόνι μπορεί να έφερε πολλά προβλήματα αλλά μας χάρισε μαγικές εικόνες που θα τις θυμόμαστε μέχρι την χρονιά που θα «ανταμωθούμε» ξανά. Τα χιονισμένα ανάκτορα Τατόι ήταν ότι πιο μαγικό, παραμυθένιο είδαμε.

Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν επισκεφτήκαμε τα χιονισμένα ανάκτορα Τατόι αλλά η ομάδα Up Drones φρόντισε για εμάς και μας έφτιαξε ακόμη ένα μοναδικό video, από αυτά που μόνο εκείνη ξέρει να φτιάχνει.

Τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου είναι εντυπωσιακά έτσι όπως δείχνουν και είναι βυθισμένα στο χιόνι. Αυτό το video έχει κάτι διαφορετικό από τα άλλα, αυτό το video σε καθηλώνει περισσότερο, ανοίγεις τα μάτια σου για να προλάβεις να τα δεις όλα, να τα χορτάσεις και να σου μείνει η εικόνα.

Όχι, 2,5 περίπου λεπτά που διαρκεί το video δεν πήραμε τα μάτια μας από πάνω του.

Δες το και θα καταλάβεις!

Για την ιστορία…

Όπως αναφέρει η ομάδα Up Drones τα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι ίσως και να είναι ότι ομορφότερο υπάρχει στον Νομό Αττικής. Ένα μέρος παραμυθένιο κυριολεκτικά αφού μέσα σε αυτό μεγάλωσαν Βασιλιάδες, Βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Το κυρίως ανάκτορο δε είναι βγαλμένο μέσα από της ομορφότερες ζωγραφιές που συναντάς στα παραμύθια και πολύ το παρομοιάζουν με το διάσημο κάστρο της Disneyland. Ένα μέρος που οι Έλληνες λατρεύουν να μισούν μιας και η απαράμιλλη ομορφιά του επισκιάζεται από έναν θεσμό άκρος αμφιλεγόμενο που και αυτός όμως ακόμα και σήμερα από κάποιους λατρεύεται και από άλλους μισείτε.

Η ιστορία…

Το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής του Δρυμού αποτελεί το παλάτι της τέως βασιλικής οικογένειας στο Τατόι μαζί με τα βοηθητικά του κτίρια. Το παλάτι αυτό υπήρξε η κύρια κατοικία των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος.

Η αγορά του κτήματος Τατοΐου ολοκληρώθηκε μετά από αλλεπάλληλες αγορές του Βασιλιά Γεωργίου του Α’ και την παραχώρηση προς τον τότε «Βασιλέα των Ελλήνων» από το ελληνικό δημόσιο έκτασης 15.000 στρ. του Εθνικού κτήματος Μπάφι.

Η πρώτη αγορά έγινε το 1871. Ακολούθησαν και άλλες στη συνέχεια, ώστε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 η συνολική έκταση του κτήματος Τατοΐου ανήλθε στα 45.000 στρέμματα. Το 1891 ο Γεώργιος ο Α’ προέβη σε αμοιβαία ανταλλαγή έκτασης 1.000 στρ. στη θέση Αδάμες με διάφορους κατοίκους του Μενιδίου.

Η τύχη του κτήματος Τατοΐου και του ομώνυμου παλατιού συνδέθηκε με τη νεοελληνική ιστορία και ακολούθησε τις περιπέτειες του θεσμού αυτού στην Ελλάδα. Έτσι, το 1916 με την παραίτηση της κυβέρνησης του Βενιζέλου και τον επακολουθήσαντα εθνικό διχασμό μέγα τμήμα του κτήματος Τατοΐου (28.000 στρ.) και βοηθητικά κτίρια του παλατιού αποτεφρώθηκαν. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922) και την ανακήρυξη της Α’ Ελληνικής Δημοκρατίας (1923) το Τατόι με τα παλάτια του γίνεται δημόσια περιουσία, εκτός από μια έκταση 3.500 στρ. περίπου, στην οποία εγκαταστάθηκαν μικρασιάτες πρόσφυγες και οι οποίοι συγκρότησαν τη σημερινή Κοινότητα Κρυονερίου.

Το 1936 με την παλινόρθωση της βασιλείας επανέρχεται στους πρώτους ιδιοκτήτες του. Το 1946 μετά από σχετικό δημοψήφισμα εγκαθίσταται ξανά η τέως βασιλική οικογένεια. Το 1973 με νέο δημοψήφισμα απαλλοτριώνεται αναγκαστικά υπέρ του δημοσίου ολόκληρη η λεγόμενη «βασιλική περιουσία» και το 1975 με την οριστική κατάργηση του θεσμού της βασιλείας απομένει προς ρύθμιση η περιουσία αυτή.

Το 1992 γίνεται ρύθμιση με την οποία έκταση 4.000 στρ., στην οποία περιλαμβάνεται το παλάτι με όλα τα βοηθητικά κτίρια δίδεται στον πρώην ιδιοκτήτη του και τα υπόλοιπα τα διαχειρίζεται το ίδρυμα «Εθνικός Δρυμός Τατοΐου», τα μέλη του Δ.Σ. του οποίου, τα διορίζει ο πρώην ιδιοκτήτης του κτήματος. Μικρές επίσης εκτάσεις δίδονται σε ιδρύματα. Το 1994 με νέα ρύθμιση επαναφέρεται η απαλλοτρίωση του 1973 και το όλο «κτήμα» επανέρχεται στο δημόσιο.

Μετά από την ρύθμιση αυτή έγιναν προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα του νόμου από τους πρώην ιδιοκτήτες και η υπόθεση έληξε το 2002 μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με βάση την απόφαση αυτή καταβλήθηκε εύλογο τίμημα στους τέως βασιλείς για το σύνολο της περιουσίας τους στην Ελλάδα (4.000.000.000 δρχ.) και το Τατόι έγινε Δημόσιο Κτήμα οριστικά.

Στο συγκρότημα των ανακτόρων του Τατοΐου περιλαμβάνονται και πλήθος βοηθητικών κτιρίων, όπως κατοικίες προσωπικού, φυλάκια, αποθήκες, ξυλουργεία, ιπποστάσια, μελισσοκομεία, κτηνοτροφικές μονάδες κτλ., τα οποία σήμερα έχουν σχεδόν ερειπωθεί.

Η μη επίλυση για χρόνια του ιδιοκτησιακού θέματος της όλης «βασιλικής περιουσίας» όχι μόνο δεν επέτρεψε την ανάδειξη των μνημείων αυτών, αλλά συνετέλεσε στη σημαντική φθορά των από την χρόνια εγκατάλειψή του. Το παλάτι και πολλά κτίρια μπορούν ακόμη να διατηρηθούν και να αποτελέσουν άριστους χώρους, για ιστορικό μουσείο, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μουσείο φυσικής ιστορίας, χώρους αναψυχής κτλ.

Η απόστασή τους από την Αθήνα είναι ελάχιστη και το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκονται ιδεώδες.

Δείτε επίσης:

Κηφισιά: Η αριστοκράτισσα της Αττικής ντυμένη στα λευκά (Video)

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved