Δεν ζούμε στον τέλειο πλανήτη, το ξέρουμε αυτό, όμως αυτά τα σκίτσα για τον κόσμο μας θυμίζουν πως ο κόσμος μας όχι απλά δεν είναι τέλειος, αλλά πολλές φορές δεν είναι καν ωραίος. 

Τα καθημερινά άσχημα γεγονότα συνεχώς πληθαίνουν. Βλέπουμε γύρω μας συνεχώς βία, κακομεταχείριση, αδικία, φόβο, ασέβεια. Κι όλα αυτά όχι μόνο προς τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και προς το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ακόμα και παιδιά που δεν έχουν ιδέα τι θα πει ρατσισμός, βιώνουν την ανισότητα στο έπακρο, χωρίς φυσικά να φταίνε σε κάτι. Άνθρωποι ταλαιπωρούν ακόμα και τα ζώα. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα ξεχνούν στο αυτοκίνητο μόνα τους.

Ελευθερία, υπάρχει; Κι αν ναι, για ποιους τελικά;

Η Anne Derenne είναι Γαλλίδα εικονογράφος που ζει στην Ισπανία. Ως εικονογράφος λοιπόν του τύπου και της νεολαίας, δημιουργεί παιδικά βιβλία, υπερασπιζόμενη συνεχώς τη φύση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει ήδη έρθει σε συνεργασία με πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνή ιδρύματα, όπως η Greenpeace ή η UNESCO. Με το ψευδώνυμο ADENE, αποφάσισε λοιπόν να χρησιμοποιήσει τις καλλιτεχνικές της δεξιότητες για να ευαισθητοποιήσει τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα, σχεδιάζοντας εικονογραφήσεις που είναι απλές, αστείες και ουσιαστικές.

Μέσα από αυτές αναπαριστά με χιουμοριστικό τρόπο το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πολλές φορές καταπατούνται, φθείρονται και που οι σημερινοί άνθρωποι αμελούν την αξία τους. Δημιουργεί σκίτσα για τον κόσμο που ζούμε, στέλνοντας μηνύματα που έχουν κάτι να σου πουν.

Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο, μοναδικό κι ίσως οι εικονογραφήσεις αυτές να σε βάλλουν κι εσένα σε σκέψεις, όπως θα ‘πρεπε να γίνει με όλους μας.

Σκίτσα για τον κόσμο μας που κάτι έχουν να σου πουν

Η ισότητα ξεκινά απ’ την εκπαίδευση 

Ισότητα… Υπάρχει; 

Τελικά αυτό λέγεται ελευθερία; 

Η κοινωνική διαφορά που ξεχνάς 

Κι ο κορονοϊός μας επιτρέπει να βγούμε έξω… Αλλά για πόσο; 

Άνδρες και γυναίκες… Ίσοι ή όχι τελικά; 

Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS. Τον ακούς; 

Μάλλον δεν τον ακούς και τόσο… 

Ένας ωκεανός γεμάτος πλαστικά… 

Κι όταν η Αυστραλία ασφυκτιούσε κι έστελνε σημάδια ότι ο πλανήτης μας είναι άρρωστος, εσύ τι έκανες; 

Δες ακόμα:

13+1 illustartions που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!