Ασκητάριο Ραφήνας: Το προϊστορικό Άγιο Όρος της Αττικής με την υπέροχη θεά στο απέραντο γαλάζιο!

LIKE US ON FACEBOOK

Η ομάδα Up Drones έκανε ξανά το θαύμα της και αυτή την εβδομάδα μας ξεναγεί από ψηλά στο Ασκητάριο Ραφήνας, το προϊστορικό Άγιο Όρος της Αττικής με την υπέροχη θεά στο απέραντο γαλάζιο!

Το Ασκητάριο Ραφήνας είναι ίσως ο αρχαιότερος ιερός τόπος στον πλανήτη από ψηλά, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ένα προϊστορικό Άγιο Όρος. Το Ασκητάριο Ραφήνας από ψηλά με θεά στο απέραντο γαλάζιο, μας δείχνει μέσα από το νέο της μοναδικό βίντεο, η ομάδα Up Drones.

Πηγαίνουμε αρκετά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα 3.000 χρόνια π.Χ. στα Μεσόγεια Αττικής και ειδικότερα στην Ραφήνα, όπου είχε αναπτυχθεί ένας οικισμός από ασκητές, ο οποίος και έμοιαζε σε μορφή λόγο και της μορφολογίας της περιοχής με το γνωστό σε όλους μας Άγιο Όρος.

Κι αυτοί από τότε είχαν επιλέξει ως μοναδική συντροφιά τους το απέραντο γαλάζιο μιας και ζούσαν κυριολεκτικά επάνω στο κύμα. Σήμερα το προϊστορικό Ασκητάριο Ραφήνας βρίσκεται καλά κρυμμένο δίπλα σε μια από της πιο πολυσύχναστες και όμορφες παραλίες της περιοχής. Την παραλία Μαρίκες.

Λίγα λόγια για το Ασκηταριό

Σύμφωνα με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, το Ασκηταριό ή Ασκηταρειό ή Ασκητάρι παράγεται από τη λέξη ασκητής, αυτός που ζει ολομόναχος από τους ανθρώπους και τις γήινες απολαύσεις, ερημίτης. Ο τόπος που ασκητεύει κάποιος λέγεται ασκηταριό, δηλαδή συνήθως λέγεται η καλύβα του μοναχού που ασκητεύει.

Το Ασκηταριό είναι ακρωτήριο στη δυτική πλευρά του όρμου Μαρίκες. Το ακρωτήριο Ασκηταριό έχει μια χερσοειδή άκρη προς τη θάλασσα και μια υπερυψωμένη επίπεδη κορυφή εκτάσεως 5-6 στρεμμάτων. Η επίπεδη κορυφή έχει σχήμα  ισοσκελούς τριγώνου, οι δύο πλευρές πέφτουν απότομα προς τη θάλασσα, η δε τρίτη  χωρίζεται από την ξηρά με αυχένα. Κατά τη δεξιά πλευρά, υπάρχει μεγάλο κοίλωμα (σπηλιά)  στο βράχο,  το οποίο κάποιος μοναχός της Μονής Πεντέλης, το μετέτρεψε σε ασκητήριο, ασκηταριό. Την περιοχή την λέγανε ο Καλόγερος ή ο Καλόγερας. Ακόμη, έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα για το Ασκηταριό, όπως «Αετός» και «Κροκόδειλος» που έχουν σχέση με το σχήμα του. Η θέα από ψηλά στο Ασκηταριό είναι καταπληκτική. Φαίνεται ο Νότιος Ευβοϊκός, ο όρμος του Μαραθώνα και η Πεντέλη προς Β, τα βουνά του Πόρτο-Ράφτη και η Μακρόνησος προς Ν και προς Α η «Καρυστεία δειράς»(δειράς=ράχες βουνών) με την επιβλητική κορυφή του Όχη. Ανασκαφές που έγιναν το 1954-1955 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτριο Ρ. Θεοχάρη έφεραν στο φως λείψανα συνοικισμού και ακρόπολης της πρώιμης περιόδου της εποχής του χαλκού- Πρωτοελλαδική (2800-1900π.Χ). Οι ανασκαφές έδωσαν την εικόνα ζωής οχυρωμένου συνοικισμού και στοιχεία του πολεοδομικού σχεδίου. Ο χώρος του Ασκηταριού περιλαμβάνει οικισμό(άθροισμα σπιτιών με περίβολο), οχυρωματικό τοίχος στον λαιμό της χερσονήσου και νεκροταφείο στην άκρη του ακρωτηρίου. Τα σπίτια του πρωτοελλαδικού συνοικισμού ήταν μικρά με τοίχους λίθινους στη βάση, πλίνθινους υψηλότερα με κτιστή εστία στο κέντρο που έψηνε το φαγητό και θέρμαινε το δωμάτιο τον χειμώνα.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, υπάρχουν τα ευρήματα από το Ασκητάριο κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα από την Ραφήνα της 3ης χιλιετηρίδας π.Χ.

Δείτε ακόμη:

Η γενέτειρα κόσμημα του Νίκου Γκάτσου με το μικρότερο ίσως αστεροσκοπείο στον κόσμο! (Video)

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved