Ήρθε η ώρα ν’ αλλάξουμε τις αντιλήψεις για το Σύνδρομο Down. Να σταματήσουμε ν’ αντιμετωπίζουμε τα άτομα με Σύνδρομο Down ρατσιστικά και να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι νιώθουν, τι θέλουν να φωνάξουν, τι θέλουν να πουν και δεν μπορούν και τελικά τι προσπαθούν να μας δείξουν!

50 μαμάδες, 50 παιδιά, 1 έξτρα χρωμόσωμα είναι το τίτλος του carpool karaoke που θα σε κάνει να δακρύσεις. 50 μαμάδες με τα παιδιά τους με σύνδρομο Down τραγουδάνε μέσα στο αυτοκίνητο το «A thousand years» της Christina Peri με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας Makaton (η οποία βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες), στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για τη διαφορετικότητα.

Η ομάδα «DesignerGenes» δημιούργησε αυτό το όμορφο video με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down που ήταν στις 21 Μαρτίου, και μόλις ανέβηκε στα social media με το hashtag #wouldntchangeathing, έγινε αμέσως viral.

Μπορεί το carpool karaoke του James Corden να έχει φιλοξενήσει αμέτρητους celebrities, όμως, αυτό είναι το πιο όμορφο carpool karaoke που έχουμε δει.

Το video σχολίασε και ο James Corden μέσω Twitter, γράφοντας πως είναι το πιο όμορφο carpool karaoke. «Μ’ έκανε να κλάψω».

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

 

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο Άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ’ όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.

 

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

 

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Πηγή: sansimera.gr