Ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση απ’ τους κολοσσούς της μόδας. Καταργούν το μοχέρ για να προστατέψουν τα ζώα.

Μετά τους κορυφαίους οίκους μόδας που είπαν τέλος στη γούνα, τώρα μεγάλα brands έκαναν μια πολύ σημαντική ανακοίνωση. Zara, H&M και GAP κι άλλες κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ένδυσης ανακοίνωσαν πως σταματάνε να προμηθεύονται μάλλινο μοχέρ.

Η ανακοίνωση των διεθνών brands έρχεται λίγο μετά την προβολή video απ’ την PETA, το οποίο δείχνει την κακοποίηση κατσικιών για την παραγωγή του μάλλινου μοχέρ.

Η ΜΚΟ για την προστασία των ζώων τονίζει πως το video «μαγνητοσκοπήθηκε από έναν μάρτυρα» και «περιέχει εικόνες που τραβήχτηκαν φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μέσα σε 12 διαφορετικά εκτροφεία» στη Νότια Αφρική, χώρα απ΄όπου προέρχεται το μισό μοχέρ που πωλείται στον κόσμο.

Στο video φαίνονται κατσίκες Αγκύρας, των οποίων το μαλλί χρησιμοποιείται για την παρασκευή πουλόβερ, εσαρπών και κουβερτών, να σέρνονται από τα κέρατα και τα πόδια, στη συνέχεια ν’ αρπάζονται απ’ την ουρά και τέλος να πετιούνται στο έδαφος.

Η PETA ανακοίνωσε πως το video «προέτρεψε πολλές διεθνείς εταιρείες μόδας, όπως οι όμιλοι H&M, Gap Ιnc., Inditex, Arcadia, να απαγορεύσουν την πώληση του μαλλιού μοχέρ».

Ακολουθεί το video της PETA (Σκληρές εικόνες):

Tι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των brands

Εκπρόσωποι των παραπάνω ομίλων επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των εταιρειών τους να σταματήσουν μέχρι το 2020 την απαλή και ελαφριά ίνα για την κατασκευή των ρούχων τους.

Απ’ την πλευρά του, ο όμιλος H&M σημείωσε πως χρησιμοποιεί πολύ μικρή ποσότητα μοχέρ στις κολεξιόν του (0,044% των ινών που χρησιμοποιεί).

Εκπρόσωπος της Η&Μ συμπλήρωσε: «Καμιά αξιόπιστη προδιαγραφή δεν επιτρέπει έως σήμερα μια διαφανή και επαληθεύσιμη πληροφόρηση της παραγωγής του μοχέρ. Ο όμιλος συνεχίζει τις έρευνές του για τις εναλλακτικές ίνες».

Ο ισπανικός όμιλος Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Uterque) σχολίασε πως το μοχέρ υπάρχει σε «μικρό αριθμό προϊόντων».

Η Inditex λυπάται για τις ωμές πρακτικές μέσα στα νοτιοαφρικανικά εκτροφεία κατσικιών μοχέρ που έφερε στο φως η Peta. Εν προκειμένω δεν έχουμε αποδείξεις ύπαρξης όμοιων περιστατικών με αυτά που κατήγγειλε η PETA στα εκτροφεία από τα οποία προμηθεύονται την ύλη αυτή οι προμηθευτές της

Ο όμιλος της Gap δήλωσε πως «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της ευημερίας των ζώων. Η απαγόρευση του μοχέρ αφορά τις φίρμες του Athleta, Banana Republic, Gap, Old Navy».

Ο βρετανικός όμιλος Arcadia (Topshop, Topman, Burton Menswear, Dorothy Perkins, Miss Selfridge, Outfit Kids, Wallis) επιβεβαίωσε πως σταματάει την προμήθεια μοχέρ αντιλαμβανόμενος «την ανησυχία του για το video που περιήλθε στην κατοχή της Peta».

Διαβάστε ακόμα:

Γούνα τέλος, λέει η Donatella Versace