Την Ημέρα της Γης 2020, αξίζει να δώσουμε σημασία σ’ ένα hashtag που έχει εμφανιστεί στα social media και μας αφορά όλους! Η British Vogue διερευνά πώς θα μπορούσε η μόδα να δει ένα πιο “πράσινο μέλλον” και το hashtag #WhatsInMyClothes προσπαθεί να μεταδώσει ακριβώς αυτό το μήνυμα!

Τι υπάρχει στα ρούχα σου; Αν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που αγοράζουν με το “κιλό” ρούχο από αλυσίδες καταστημάτων που βρίσκουν οικονομικά ρούχα, χωρίς να διαβάζουν ποτέ τι λένε οι ετικέτες, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να αλλάξεις λίγο τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Το hashtag #WhatsInMyClothes

Πίσω απ’ το hashtag βρίσκεται το Fashion Revolution, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε για να επισημάνει την προβληματική φύση της μόδας και τις επακόλουθες απειλές που δημιουργεί η παραγωγή ρούχων όχι μόνο για τον κόσμο γύρω μας, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους.

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο οργανισμός έχει δημιουργήσει μια σειρά από hashtags με την ελπίδα να διαδώσει ένα φιλικό προς το περιβάλλον μήνυμα και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για το πώς να ζουν βιώσιμα. Το τελευταίο; Το hashtag #WhatsInMyClothes!

Το #WhatsInMyClothes καλεί τους ανθρώπους να λάβουν υπόψην τους την ιστορία των ρούχων που έχουν στην ντουλάπα τους.

Στην έρευνα καταναλωτών που έκανε ο οργανισμός Fashion Revolution, που πραγματοποιήθηκε το 2018, διαπιστώθηκε ότι το 77% των ανθρώπων θα ήθελαν να ρωτήσουν τα brands από πού προέρχονται τα ρούχα τους.

Εάν τα ρούχα είχαν ετικέτες που ήταν τόσο αυστηρές όσο εκείνες στις συσκευασίες στα σούπερ μάρκετ, τότε ίσως οι άνθρωποι να άρχιζαν να επανεξετάζουν την αγορά μιας μπλούζας.

Η συνιδρυτής και creative director της εταιρείας, Orsola De Castro, είπε στην British Vogue ότι «στόχος μας ήταν να μεταφέρουμε τους fans μας σ’ ένα ταξίδι ανακάλυψης» προσθέτοντας ότι «το σύνθημά μας είναι« να είμαστε περίεργοι, να μαθαίνουμε, να κάνουμε, «επειδή η γνώση είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη βιώσιμη μόδα».

Η τωρινή πρωτοβουλία έρχεται μετά το #WhoMadeMyClothes, η οποία επικεντρωνόταν στην διαφάνεια της διαδικασίας παραγωγής ενός ρούχου.

Τα brands είχαν ενθαρρυνθεί να ανταποκριθούν στο #IMadeYourClothes για να διαδώσουν ένα θετικό μήνυμα και να δείξουν ότι δεν φοβούνται να παρουσιάσουν τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην κατασκευή των ενδυμάτων τους.

Πέρα από τις χημικές ουσίες στα ρούχα μας, τα υφάσματα εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή μικροπλαστικών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 35% της παγκόσμιας μικροπλαστικής ρύπανσης, με περίπου 700.000 μικροΐνες να απελευθερώνονται σε κάθε κύκλο πλύσης.

Το ξέρεις ότι ακόμα κι εσύ αυτή τη στιγμή έχεις πάνω σου απαγορευμένες απ’ τον ΟΗΕ ουσίες, οι οποίες έχουν καταλήξει στο δέρμα σου από κάποιο ρούχο σου;

Μην μένεις στα λόγια, προχώρα στις πράξεις τώρα! Αγόρασε με συνείδηση και βοήθησε να έχουμε ένα πράσινο μέλλον και στη μόδα!

Δες ακόμα:

Τα πιο τοξικά υφάσματα στα ρούχα που δεν δίνουμε σημασία!

Photo: Freepik