Τώρα που έρχεται το Καλοκαίρι, σίγουρα θα ανυπομονείς να βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου, φορώντας μόνο ένα απλό μπλουζάκι. Κάτι που δεν γνώριζες, όμως, είναι ότι τα t-shirts είναι επιβλαβή για την υγεία σου.

Σύμφωνα με δερματολόγους, υπάρχουν ρούχα, τα οποία σε προστατεύουν από τη δυνατή ακτινοβολία. Ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, για παράδειγμα, δεν αποτρέπει τις ακτίνες του ήλιου, αφού έχει μόλις 5-6 δείκτη ηλιακής προστασίας. Τι εννοούμε ότι τα ρούχα έχουν δείκτη αντηλιακής προστασίας και ποια είναι αυτά;

Χωρίς να σε τρομοκρατήσω, μπορεί να σκέφτεσαι ότι δεν είναι και κάτι το σπουδαίο, αφού και στην παραλία τριγυρνάς ημίγυμνος και χωρίς αντηλιακό. Μπορεί, όμως, με το να φοράς ελαφρά υφάσματα και βαμβακερά, σύμφωνα με δερματολόγους, να εμφανίσεις καρκίνο του δέρματος.

Υπάρχουν ασθενείς, που ενώ τηρούσαν την αντηλιακή προστασία και δεν έχουν μπει σε θαλάμους μαυρίσματος (solarium), έχουν βγάλει φακίδες πίσω στην πλάτη τους  και αυτό είναι το μόνο πράγμα, που θα μπορούσε να αποδοθεί σε εμφάνιση καρκίνου. Τα t-shirt, λοιπόν, δεν βοηθάνε στην αντιμετώπιση αλλά ούτε και στην πρόληψη.

Πώς μπορείς να γνωρίζεις αν έχουν προστασία τα ρούχα σου;

Συνήθως το γράφουν, αν ψάξεις στις οδηγίες, που λένε από τι υλικά είναι φτιαγμένα. Γενικά η αντηλιακή προστασία βαθμολογείται σε SPF (Sun Protection Factors), δηλαδή σε δείκτη αντηλιακής προστασίας.

Έτσι, εννοείται ότι προστατεύει το δέρμα από το να καεί, αλλά και από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου (UV). Τα ρούχα που προστατεύουν, βαθμολογούνται σε μια κλίμακα UPF, δηλαδή σε κλίμακα παραγόντων υπεριώδους προστασίας, που είναι ένας ακόμα τρόπος για να δηλώσεις ότι προστατεύουν από την ακτινοβολία, που προκαλεί καρκίνο και άλλες παρενέργειες.

Τα ρούχα με δείκτη UPF από 50 και πάνω θεωρούνται κατάλληλα, αν και εργοστάσια παράγουν και με χαμηλότερο δείκτη. Συνήθως, εφαρμόζεται σε αθλητικά ρούχα, όπως τα κολάν, με ύφασμα που απορροφά την υγρασία και τον ιδρώτα, ή ακόμα και στα μαγιό και στα εσωθερμικά. Καθημερινά ρούχα, όπως μπλουζάκια, φορέματα και φούστες, συνήθως δεν έχουν δείκτη προστασίας.

 ρούχα έχουν δείκτη ηλιακής προστασίας

Τα ρούχα με δείκτη UPF, δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, απλά έχουν υφανθεί αρκετά σφιχτά, ώστε το φως να μην μπορεί να τα διαπεράσει. Έτσι, ο πιο ασφαλής τρόπος για να είσαι προστατευμένη και να μην έχεις αμφιβολίες, είναι να επιλέξεις ρούχα που να αναγράφουν ότι έχουν δείκτη προστασίας. Τα jeans, λοιπόν, που είναι πιο σφιχτά ραμμένα και πιο τραχιά, μπορεί να προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου!

Μην ξεχνάς ποτέ να φοράς αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου, ειδικά τους καυτούς μήνες του Καλοκαιριού, αφού σε αυτά είναι που πρέπει να δίνεις πρωταρχικό ρόλο!

Το καπέλο συγκεκριμένα προστατεύει τα αυτιά και το μέρος της κεφαλής, που είναι δύσκολο να εφαρμόσεις αντηλιακό, και δυστυχώς εντοπίζονται σημάδια καρκίνου του δέρματος.

Διάβασε και αυτό:

Ποια αλυσίδα καταστημάτων εντάσσει για πρώτη φορά το δέρμα ανανά στα ρούχα;