Μιας και η «βιώσιμη μόδα» έχει αναδυθεί κυριολεκτικά στην επικρατούσα βιομηχανία μόδας, η φαντασία έχει προχωρήσει και γίνονται όλο και περισσότερες καινοτομίες, που ωφελούν εμάς και τον πλανήτη.

Η μεγαλύτερη πρωτοπορία έχει γίνει στη χρήση του δέρματος στα ρούχα, αφού ολοένα και περισσότεροι οίκοι μόδας και αλυσίδες καταστημάτων έχουν σταματήσει την χρήση του. Η νέα ανακάλυψη είναι το δέρμα ανανά στα ρούχα, που ήδη έχει εφαρμοστεί και αποτελεί μια καινοτόμα λύση!

Ξέρουμε ότι η δερματίνη και τα υποκατάστατα του δέρματος, που χρησιμοποιούνται για να την αντικαταστήσουν, δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Συνεπώς, οι ειδικοί δερμάτινων ειδών, σοκαρίστηκαν από την επίδραση που έχει η μαζική παραγωγή δέρματος, και “άνοιξαν τους ορίζοντες” , ανακαλύπτοντας ένα βιοδιασπώμενο υλικό.

Εμπνευσμένη από τη χρήση φυτικών ινών σε παραδοσιακά υφαντά ενδύματα, η Carmen Hijosa, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο, μη υφαντό κλωστοϋφαντουργικό προϊόν που θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα χαμηλό στίγμα στο περιβάλλον.

Έτσι, ανακάλυψε και ανέπτυξε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση από την κυτταρινική ίνα των φύλλων ανανά και ονομάζεται Piñatex, που γίνονται απόβλητα μετά την συσσώρευση των καρπών στο χώμα. Κάτι που σίγουρα κάνεις δεν φανταζόταν ποτέ ότι μπορεί να συμβεί!

Το Piñatex δεν αποτελεί μόνο ένα βιοδιασπώμενο και “ηθικά” σωστό προϊόν, κάτι που κάνει την βιομηχανία της μόδας να επεκταθεί, αλλά ταυτόχρονα ωθεί την εμπορική βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων αγροτικών κοινοτήτων.

Πώς φτιάχνεται;

Σύμφωνα με το site της εταιρείας, οι μακριές ίνες εξάγονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αποφλοίωση, η οποία πραγματοποιείται στη φυτεία από την αγροτική κοινότητα. Ευτυχώς, η Ananas Anam, οι κατασκευαστές πίσω από το Piñatex, δημιούργησαν μια μηχανή για την αποφλοίωση για να βοηθήσουν στη διαδικασία, κάτι που σημαίνει την μεγαλύτερη αξιοποίηση των αποβλήτων.

Αφού εξαχθεί η ίνα, η βιομάζα που απομένει χρησιμοποιείται ως πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυσικό λίπασμα ή βιοκαύσιμο, που σημαίνει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Στη συνέχεια οι ίνες υποβάλλονται σε επεξεργασία ώστε να γίνουν μη υφασμένα πλέγματα, πριν μεταφερθούν στην Ισπανία για εξειδικευμένο φινίρισμα, που θα δώσει στην Piñatex την εμφάνιση και υφή του δέρματος.

Πότε θα εφαρμοστεί;

Το πρώτο βήμα έκανε η γνωστή αλυσίδα ένδυσης και υποδημάτων H&M, που έχει εφαρμόσει στην πολιτική της εταιρείας την χρήση βιοδιασπώμενων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Έτσι στην ενάτη συλλογή τους “Conscious Exclusive”, αναμένεται να παρουσιάσει τρία υλικά που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά, ένα από τα οποία είναι και το Piñatex. 

Τα υπόλοιπα που συνθέτουν την συλλογή είναι το BLOOM Foam, ένας αφρός που παράγεται από φυτό και που χρησιμοποιεί βιομάζα από φύκια και το Orange Fiber, ένα βιώσιμο μεταξωτό ύφασμα που παράγεται από υποπροϊόντα χυμού εσπεριδοειδών.

Αυτή είναι η επόμενη Conscious Exclusive collection που αποδεικνύει ότι η ευαισθητοποίηση δεν χαλάει την αισθητική και το τελικό αποτέλεσμα!

δέρμα ανανά στα ρούχα

δέρμα ανανά στα ρούχα

δέρμα ανανά στα ρούχα

δέρμα ανανά στα ρούχα

Δες και αυτό:

Οι οίκοι μόδας που βάζουν τέλος στην χρήση αληθινής γούνας