Σου συμβαίνει συχνά να βάζεις στόχους που μετά από λίγο τους ξεχνάς ή τους αφήνεις στη μοίρα τους χωρίς να αναλαμβάνεις ουσιαστική δράση για να τους επιτύχεις; Μια άσκηση που έχει να κάνει με την προσωπική ευθύνη θα σε βοηθήσει να δράσεις για να επιτύχεις όσα θέλεις να καταφέρεις.

Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για τους στόχους και για τα διάφορα μοντέλα που μας βοηθούν να θέσουμε σωστά τους στόχους, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά η άσκηση αυτή είναι το επόμενο βήμα. Έχει να κάνει με την ευθύνη. Την προσωπική ευθύνη που φέρουμε ως ξεχωριστές προσωπικότητες κάθε φορά που δεν εργαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας. 

Η άσκηση για την προσωπική ευθύνη

Κάτσε αναπαυτικά και δώσε στον εαυτό σου λίγα λεπτά ηρεμίας. Σκέψου ότι σήμερα ξημέρωσε η μέρα που δίπλα σου έχεις τον άνθρωπο που πάντα ονειρευόσουν (και πες ότι τον έχεις βρει αλλά εκείνος δεν το ξέρει, ή δεν βρίσκεις το θάρρος να του πεις να πάτε ένα θέατρο ή ένα σινεμά οι δυο σας και να γνωριστείτε καλύτερα και να δείτε αν τελικά ήταν αυτό που ονειρευόσουν). Ότι ξημέρωσε η μέρα που είσαι στα κιλά που σε κάνουν ευτυχισμένο, που ξεκίνησες από το σπίτι σου και έβαλες το κλειδί για πρώτη φορά στην επιχείρησή σου, αυτήν που έφτιαξες ολομόναχος και σε γεμίζει όσο τίποτα. Που πήγες διακοπές στο πιο ονειρεμένο ταξίδι, στόχο ζωής που έχεις βάλει. Που αγόρασες το σπίτι. Που πήρες τη ζωή σου στα χέρια σου και απελευθερώθηκες από δυσλειτουργικά πιστεύω και καταστάσεις που σε κρατάνε πίσω. Αυτή είναι η σημερινή μερά. Ποιο είναι το συναίσθημα που νιώθεις γνωρίζοντας ότι βρίσκεσαι σε αυτή τη μέρα; Ελπίζω χαρά, ενθουσιασμό και προσμονή για να ζήσεις τη ζωή σου όπως ακριβώς έχεις εσύ ονειρευτεί. 

Τώρα επέστρεψε στη σημερινή σου κατάσταση. Σε εκείνη που ήσουν πριν διαβάσεις αυτές εδώ τις γραμμές. Μη ψάχνεις να βρεις δικαιολογίες γιατί δεν είσαι εκεί. Σε ποιον αναλογεί η ευθύνη της μη πραγματοποίησης του στόχου σου. Όλες εκείνες τις φορές που δεν εργάστηκες, δεν έβαλες τα βήματα στη σειρά, που δεν  έφτιαξες τη στρατηγική σου για να ολοκληρωθεί αυτός ο στόχος (γιατί για όλα αυτά που σου περιέγραψα παραπάνω χρειάζεται να έχεις ένα σχέδιο πώς θα δράσεις, ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα σε φέρουν κοντά σε αυτό και όλα αυτά τα ξέρεις εσύ καλύτερα για εσένα), έκλεψες από εσένα και μόνο από εσένα και την ευτυχία σου.

Μήπως με σαμποτάρω;

Ίσως έκλεψες και από τους άλλους που δεν τους πρόσφερες ίσως την μοναδική υπηρεσία ή προϊόν που θα μπορούσες να φτιάχνεις στην επιχείρησή σου, αν δεν το άφηνες πίσω, ή όλα αυτά που σου περιέγραψα στο ονειρικό σενάριο. Ποιο είναι το δώρο που σου έχει δοθεί και δεν έχεις εκμεταλλευτεί όσο θα μπορούσες. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό. Δε χρειάζεται να βρίσκεις δικαιολογίες. Κανείς δε σου στερεί το δικαίωμα να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας. Ο μόνος που βάζει τα εμπόδια είσαι εσύ. Εσύ σε εμποδίζεις από το να ζήσεις οτιδήποτε έχεις ποτέ ονειρευτεί. Η ευθύνη είναι όλη δική σου. 

Αν έχεις πάρει απόφαση να αναλάβεις την ευθύνη της προσωπικής σου ευτυχίας, εύχομαι κάθε μέρα που ξυπνάς να θυμάσαι το πού θες να φτάσεις. Ακόμα και αν δεν έχει έρθει ακόμα η μέρα της επίτευξης, εάν έχεις καταστρώσει τη στρατηγική σου το κάθε βήμα που κάνεις θα σε φέρνει κάθε μέρα πιο κοντά.

Για όλες εκείνες τις φορές που αφήνω το στόχο μου πίσω και λέω «ε εντάξει και αύριο μέρα είναι», αμέσως θυμάμαι ποιος έχει την ευθύνη της ευτυχίας μου. Και αυτή η ευθύνη ανήκει μόνο σε εμένα. Αυτή τη χρονιά που τρέχει αποφάσισα ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχει δεν μπορώ, δεν υπάρχουν εμπόδια, παρά μόνο εκείνα που υψώνω εγώ ανάμεσα σε εμένα και το στόχο μου. Και όλο αυτό που σου περιέγραψα είναι αυτό που με κινητοποιεί και μου δίνει κάθε μέρα δύναμη να συνεχίσω μέχρι να ολοκληρώσω αυτό που έχω βάλει στο μυαλό μου.

Υπάρχουν άνθρωποι που ο λόγος τους είναι συμβόλαιο και απέναντι στους άλλους αλλά και απέναντι στον εαυτό τους. Υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζεται να δουλέψουν πάνω σε αυτό. Όπως και να έχει τη στιγμή που κάνεις αυτήν τη διαπίστωση σχετικά με την ευθύνη που σου αναλογεί, είναι δύσκολο να συνεχίσεις να μην δουλεύεις για όλα αυτά που έχεις ονειρευτεί και στοχεύσει. Στην πράξη υπάρχουν πολλές ενέργειες-εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν στην υλοποίηση του στόχου σου. 

Αν χρειάζεσαι βοήθεια ή υποστήριξη θα χαρώ πολύ να είμαι δίπλα σου σε αυτό το ταξίδι. 

«Πίστεψε ότι μπορείς και έχεις κάνει το μισό δρόμο»
Ρούζβελτ

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News