Ένα βασικό ερώτημα που βασανίζει συχνά τους ανθρώπους είναι το πώς να διαχειριστώ ανθρώπους με έπαρση; Είναι πολύ εκνευριστικός αυτός ο τύπος ανθρώπου και μπορεί εύκολα να σε βγάλει από τα ρούχα σου. Σήμερα θα προσπαθήσω να μπω μέσα στο μυαλό του ανθρώπου αυτού και θα σου εξηγήσω τον τρόπο να τον διαχειριστείς χωρίς να βγεις εκτός εαυτού.

Πώς να διαχειριστώ ανθρώπους με έπαρση;

Η έπαρση είναι αυτή που μας ωθεί να νιώθουμε πολλές φορές υπέρμετρη υπερηφάνεια για κάτι που έχουμε ή κάνουμε ή μας συμβαίνει. Έπαρση δεν είναι η αυτοεκτίμηση, που είναι κάτι υγιές και πολύ ευπρόσδεκτο να υπάρχει στη ζωή μας και πολύ συχνά μπορεί να μπερδέψουν πολλοί άνθρωποι.

Είναι πολύ λεπτή η γραμμή που ξεχωρίζει την έπαρση και την αλαζονεία από την υγιή αυτοεκτίμηση. Μάλιστα κάποιες φορές σύμφωνα με τους ειδικούς η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος που ένας άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του σημαντικό, εξαιτίας κάποιου εξωτερικού παράγοντα.

Το ότι έχεις ένα αξίωμα, το ότι έχεις χρήματα, το ότι κατέχεις μια θέση, το ότι έχεις κληρονομήσει τα λεφτά και την ομορφιά του μπαμπά σου, το ότι ξεχωρίζεις σε οποιοδήποτε τομέα, δεν είναι λόγος για να νομίζεις ότι είσαι κάποιος. Δεν είσαι κάποιος ούτε εσύ ούτε κανείς. Η εφήμερη ύπαρξή μας είναι αυτή που το μαρτυρά αυτό κάθε μέρα.

Το αιρετό αξίωμά σου, η θέση σου, τα λεφτά και η ομορφιά σου, είναι όλα εφήμερα και περαστικά όπως περαστικοί είμαστε όλοι μας. Αλίμονο αν η αξία ενός ανθρώπου προσμετράται από τέτοιους παράγοντες.

ζώδια τον Ιούνιο του 2021
Pexels

Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

Για πες μου ποιος είσαι; Ποιος θαρρείς ότι είσαι άνθρωπε που ξεχνάς τη χωμάτινη ύπαρξή σου. Δεν αποτελεί επιχείρημα για μένα τουλάχιστον το γεγονός ότι θεωρείς ότι είσαι κάποιος. Περισσότερο νιώθω συμπόνια που δεν μπορείς να σε αγαπήσεις και παλεύεις να αποδείξεις την αξία σου στους ανθρώπους ολούθε.

Ο σεβασμός, μια τεράστια αξία, κερδίζεται με έναν μόνο τρόπο. Με την ποιότητα. Χωρίς λέξεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δεν μπορείς να επιβάλεις τον σεβασμό ούτε ότι έχεις αξία. Την αξία σου την βλέπουν οι γύρω σου μόνοι τους. Δεν χρειάζεται αποδείξεις η αξία του ανθρώπου. Είναι αυταπόδεικτη.

Γιατί το ότι είσαι εξαιρετικός στη δουλειά σου δεν συνεπάγεται ότι είσαι και ένας υπέροχος άνθρωπος

Πώς να μην με βγάλει από τα ρούχα μου

Και εμένα συχνά με εκνευρίζει η συναναστροφή με τέτοιους ανθρώπους αλλά έχω βρει ένα απίστευτο κόλπο και γίνεται πανεύκολη η συζήτηση με έναν επηρμένο άνθρωπο. Φαίνεται ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Θα τον καταλάβεις αμέσως. Μιλάει δυνατά, κάνει αισθητή την παρουσία του, συστήνεται παντού με τον τίτλο του ή το επίθετό του, που θεωρεί ότι όλοι ξέρουν και δεν ξεχνά ποτέ να αναφέρει πέντε-έξι φορές τα επιτεύγματά του.

Όλο αυτό ξέρεις γιατί γίνεται; Γιατί παλεύει ο ίδιος να αποδεχτεί τον εαυτό του. Πρώτος ο επηρμένος άνθρωπος δεν αποδέχεται τον εαυτό του και ψάχνει να βρει λόγους που θεωρεί ότι χρειάζεται για να αποδείξει στον εαυτό του και σε όλους τους άλλους την αξία του.

Όσο και αν ακούγεται χειριστικό όλο αυτό, όταν καταλάβω ότι ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου έχει τέτοια θέματα, είναι ξεκάθαρο ότι έχω να κάνω με έναν αδύναμο άνθρωπο γεμάτο ανασφάλειες και δυσκολία στο να αποδεχτεί ο ίδιος τον εαυτό του.

Νομίζω ότι αυτή η πληροφορία είναι ό,τι χρειάζεσαι για να μην του δώσεις καθόλου σημασία, να μην του δώσεις τον θαυμασμό που χρειάζεται, να μην το παραδεχτείς και με τον τρόπο σου να τον βάλεις στη θέση του. Ο άνθρωπος παλεύει με τον εαυτό του οπότε όσο και αν θέλεις εσύ να κάνεις μια υγιή συζήτηση, αυτό είναι αδύνατον.

Πόσο εγωιστής είσαι;

Αγάπη μόνο

Αγάπη προς τον εαυτό μας χωρίς καμία προϋπόθεση και χωρίς όρους. Δεν χρειάζονται οι όροι για να μας αγαπήσουμε. Όσο και αν έχεις μεγαλώσει με αυτό το μοτίβο, σαν το γαϊδουράκι που κυνηγά πάντα το καρότο. Δεν χρειάζεται να κάνεις πάντα κάτι για να πάρεις την επιβράβευσή σου, μπορείς απλά να σε αγαπήσεις για όλα όσα είσαι σήμερα.

Για τους ανθρώπους που συναναστρέφονται καθημερινά με τέτοιους ανθρώπους δύο είναι τα τινά, είτε δεν τους δίνεις σημασία, είτε τους δείχνεις αγάπη και αποδοχή που ίσως τους έχει λείψει σε όλη τους τη ζωή.

Αν παλεύεις με την έπαρση σήμερα, εύχομαι να καταφέρεις να βρεις τη δύναμη να διώξεις αυτές τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και να αφήσεις το φως να βγει από μέσα σου. Να θυμάσαι ότι αξίζεις και εσύ όπως όλοι χωρίς προϋποθέσεις και όρους. Αξίζεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News