Η ζωή είναι ένα παιχνίδι και νικητής είναι αυτός που ανεβαίνει συνεχώς πίστες. Τι έχει αξία για εσένα; Τι σου δίνει νόημα και σε τινάζει από το κρεβάτι κάθε πρωί; Τι είναι αυτό που όταν το κάνεις ξεχνάς να φας και να ελέγξεις τις ειδοποιήσεις του κινητού σου; 

Αν είσαι ενήλικας δεν χρειάζεσαι πια να ζητάς την άδεια κανενός. Για το τι θα φας, τι θα φορέσεις, πού θα εργαστείς, ποιον θα αγαπήσεις, πού θα διαθέσεις τον ελεύθερό σου χρόνο. Είσαι εσύ υπεύθυνος για τον εαυτό σου. Η μόνη άδεια που χρειάζεσαι είναι από εσένα, αν αυτό που επιλέγεις κάθε φορά βρίσκεται σε αρμονία με τις αξίες σου. Αν διαθέτοντας τον χρόνο σου εκεί περνάς στην επόμενη πίστα ή παραμένεις στάσιμος. Συχνά δεν κάνουμε level Up στις περιπτώσεις που κολλάμε σε δυσάρεστες καταστάσεις πχ σε ένα τσακωμό. Και εκεί θα πρέπει να πάρεις την απόφαση και να απαντήσεις: «Θες να έχεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένος»; Την απάντηση την γνωρίζεις εσύ. 

Πώς να κάνω level up

Με το να στεναχωριέσαι, για παράδειγμα που δεν πέρασες στο Πανεπιστήμιο πριν είκοσι χρόνια, δεν σε βοηθά στο να κάνεις level Up! Το να ψάξεις τις εναλλακτικές σου με τα δεδομένα που έχεις τώρα, χρόνο, χρήματα, διάθεση για μάθηση σε ανεβάζει στο επόμενο level αυτόματα.

Το γεγονός ότι πριν πχ πέντε χρόνια είχες μια δυσλειτουργική πεποίθηση, σχετικά με την εργασία ή τα χρήματα ή την εκπαίδευση και σήμερα χάριν στα βιώματα σου και τα όσα είδες μέχρι τώρα σε βοήθησαν να εξελίξεις τις ιδέες σου και τα πιστεύω σου και να τα αναθεωρήσεις βασισμένα στις τωρινές ανάγκες σου είναι ένα ξεκάθαρο και πανηγυρικό level up. 

Τα άβαταρ στα ηλεκτρικά παιχνίδια, συχνά έχουν ανάγκες, για ξεκούραση, για φαγητό, για κοινωνικές επαφές, για ένα μπανάκι. Ο παίχτης το βλέπει και απαντά αμέσως στην ανάγκη γιατί διαφορετικά το άβατάρ του χάνει μια ζωή και ξέρεις σε αυτά τα παιχνίδια είναι μετρημένες οι ζωές. Όπως και στην αληθινή ζωή είναι μια και πολύτιμη. Αν δεν αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας, να τις εξηγήσουμε και να τις καλύψουμε πάλι δεν μπορούμε να ανέβουμε στην επόμενη πίστα. Είναι οι ανάγκες μας λοιπόν και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Χρειάζεται στην αρχή εκπαίδευση για να τα εξηγήσουμε όλα αυτά. Να ρωτήσουμε το πώς και γιατί αισθάνομαι έτσι. Όσο προχωράς στο παιχνίδι της ζωής σιγά σιγά έχεις παραστάσεις τις οποίες έχεις διαθέσιμες για μελλοντικές καταστάσεις. Θυμήσου πχ όταν ήσουν παιδί, ίσως αν όλοι είχαν κοιμηθεί πριν από εσένα ή αν ξύπναγες μες τη νύχτα και άκουγες την ησυχία που επικρατεί στο σπίτι ίσως χρειαζόσουν υποστήριξη, ίσως ξύπναγες τη μαμά σου να σου κάνει παρέα, ίσως κούρνιαζες στο κρεβάτι της και βρήκες εκεί τη σιγουριά που σου έλειπε. Σήμερα αν ξυπνήσεις ξαφνικά, δεν ξυπνάς τον σύντροφό σου ή το παιδί σου ή όποιον βρεις εύκαιρο για να νιώσεις σιγουριά, ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις πια , γυρνάς πλευρό και συνεχίζεις τον ύπνο σου, ή πιάνεις το βιβλίο σου και διαβάζεις μέχρι να ξανακοιμηθείς. Αν λοιπόν έχουμε στην παιδική μας ηλικία έναν άνθρωπο να μας υποστηρίξει να φτιάξουμε αυτές τις παραστάσεις για το μέλλον, τότε είμαστε πολύ τυχεροί. Αν και το παιχνίδι είναι ατομικό δηλαδή κάποια πράγματα πρέπει μόνος σου να τα δεις, να δοκιμάσεις. Μπορεί και να αποτύχεις και να ξαναδοκιμάσεις μέχρι να πας στην άλλη πίστα. 

Το δικό σου παιχνίδι τι περιλαμβάνει; Τι έχει να δώσει ο ήρωας του; Εύχομαι πολλές και ωραίες πίστες, να μη χάσεις την παιχνιδιάρικη διάθεσή σου και να μην αφήσεις βαρίδια και εμπόδια να σε κρατάνε κολλημένο σε μια πίστα. Έχεις πάρα πολλά να δώσεις στο παιχνίδι της ζωής και να ξέρεις ότι ίσως εκεί έξω υπάρχει ένας άνθρωπος που περιμένει να πάρει το προϊόν που έχεις σκαρφιστεί αλλά φοβάσαι να λανσάρεις μήπως δεν καταφέρεις να το πουλήσεις, κάποιος περιμένει να διαβάσει το βιβλίο που έχεις στο συρτάρι σου και δεν έχεις τολμήσει να στείλεις στους εκδοτικούς, κάποιος άλλος περιμένει να συναντηθούν επιτέλους οι δρόμοι σας και να ζήσετε happily ever after. Μην ξεχνάς ότι όλα αυτά βρίσκονται στην επόμενη πίστα, βρες τη δύναμη και κάνε το level Up! 

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site– Podcasts), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News