Πέρασε και ο 15Αύγουστος και πια για τους περισσότερους ξεκινά η προσαρμογή μετά τις διακοπές. Είτε πήγες ένα χαλαρό τριήμερο στο εξοχικό ή στο χωριό, είτε τις διακοπές σου σε κάποιο νησί ή παραθαλάσσιο μέρος, ίσως τώρα σκέφτεσαι πώς θα καταφέρεις να κάνεις πιο ομαλή την επιστροφή σου ώστε να μην νιώσεις απογοήτευση που επιστρέφεις πίσω. Μακάρι να ήταν περισσότερες οι διακοπές, η χαλάρωση, η ξεκούραση, όλοι αυτό θα ευχόμασταν. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι εγγυημένοι τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν να προσαρμοστείς πιο ομαλά στην μεταβατική περίοδο μετά τις διακοπές σου.

Τρόποι να γίνει η προσαρμογή μετά τις διακοπές παιχνιδάκι

Εύχομαι πριν φύγεις για τις διακοπές σου να είχες διαβάσει τον απόλυτο οδηγό με το checklist που χρειάζεσαι πριν «Φεύγεις διακοπές! Πώς να αφήσεις το σπίτι και τι να μην ξεχάσεις». Όταν φεύγουμε για διακοπές είναι πολλά τα θέματα που έχουμε να κλείσουμε, από εκκρεμότητες της δουλειάς, εκκρεμότητες με πράγματα του σπιτιού, της οικογένειας. Πάρα πολλά ανοιχτά τα μέτωπα που πρέπει να ασχοληθείς για να κάτσεις να ξεκουραστείς 10 μέρες.

  1. Αν αφήσεις το σπίτι καθαρό και όσο γίνεται καλύτερα οργανωμένο χωρίς πράγματα πεταμένα και βρώμικο, θα το βρεις κάπως έτσι στην επιστροφή. Αν είσαι στην ξαπλώστρα και να σκέφτεσαι το χαμό που άφησες πίσω, προφανώς σε αυτήν την περίπτωση δεν θα θέλεις να γυρίσεις πίσω. Όσο καθαρό και αν το άφησες, όσο και αν ασφάλισες παράθυρα και πατζούρια και πάλι θα χρειαστεί ένα καλό καθάρισμα αφού θα έχει κάτσει σκόνη στο σπίτι.
  2. Μην γυρίσεις τελευταία στιγμή! Όσο και αν θες να κάτσεις στην παραλία μέχρι τελευταία στιγμή, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει νόημα και δεν θα κερδίζεις τίποτα με μόνο μια μέρα. Αντίθετα, το να γυρίσεις πίσω μια μέρα νωρίτερα για να καθαρίσεις το σπίτι, να πας σούπερ μάρκετ, να βάλεις τα πλυντήριά σου και να ετοιμαστείς για το back to reality είναι κάτι που μόνο όταν το ζήσεις θα σε ευγνομονείς. Ξέρω ανθρώπους που φεύγουν Κυριακή βράδυ από τις διακοπές για να πάνε στη δουλειά την άλλη μέρα στις 9:00 το πρωί. Πώς είναι δυνατόν να βιώσεις μια ομαλή προσαρμογή γνωρίζοντας ότι μετά τη δουλειά σε περιμένει και όλο αυτό το βουνό από δουλειές.
  3. Σχεδιάσε την ημέρα της επιστροφής όσο είσαι στις διακοπές. Πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι και χωρίς να χάσεις πολύ χρόνο ή ενέργεια απλά φτιάξε μια λίστα με όσα χρειάζονται τη φροντίδα σου κατά την επιστροφή σου στη βάση σου. Τα του σπιτιού, όλα αυτά τα αποτελέσματα του brainstorming που έκανες στις διακοπές, ώστε και να βάλεις προτεραιότητες σε όλα όσα πρέπει να κάνεις γυρνώντας και να έχεις απασχολημένο το μυαλό σου με τα ανοιχτά Tabs αντί να στεναχωριέσαι που γύρισες.
  4. Φτιάξε την ατζέντα με πράγματα που έχεις να κάνεις μετά τις διακοπές. Από το beaute και όλα αυτά που ίσως χρειάζονται επιδιόρθωση, οι τα ραντεβού με τους γιατρούς. Επίσης είναι η ώρα να ξαναβρεθείτε με τους φίλους που έχεις να δεις τόσο καιρό. Ευκαιρία να βγεις έξω αφού ακόμα ο καιρός επιτρέπει βόλτες στην πόλη στα ανοιχτά μαγαζιά και τα θερινά σινεμά.
  5. Δώσε την προσοχή σου σε κάποιον άλλο, σε όλους εκείνους που χρειάζονται τη βοήθειά σου. Τα παιδιά σου λογικά θα ανυπομονούν να πάτε να αγοράσουν σχολικά, νέα γκαρνταρόμπα αφού είναι πιθανό ότι δεν θα τους κάνει τίποτα από τα περσινά τους ρούχα. Θα μου πεις: Ακόμα είναι «Αύγουστος σιγά μην πάμε κιόλας για σχολικά», φαντάσου όμως την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία και εσύ θα είσαι χαλαρός με μόνο μια λίστα από τετράδια που ζήτησε ο δάσκαλος. Ξεμπερδέψτε με τα περιφερειακά όσο γίνεται νωρίτερα για να μην μαζευτούν το Σεπτέμβρη όλα μαζί.
  6. Άκου τις ανάγκες σου και το σώμα σου. Αν δεις ότι δεν έχεις δύναμη κατά την επιστροφή να ασχοληθείς με τίποτα, νιώθεις κενό και απογοήτευση και το μυαλό σου επιστρέφει συνεχώς στο προηγούμενο μοτίβο, μην κάνεις κινήσεις με το ζόρι και μην σε πιέζεις.
quotes για την επιστροφή από διακοπές
Pexels

Back to reality

Όπως και να έχει, ήταν όμορφες οι διακοπές αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν ένα τέλος. Αν διαρκούσαν για πάντα λογικά κάποτε θα τις βαριόμασταν και αυτές. Θα νιώθαμε νοσταλγία για το σπίτι μας, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, για τα καθαρά μας τα ρούχα.

Η πραγματικότητα είναι μία, η επιστροφή θα γίνει κάποτε, οπότε ας προετοιμαστούμε γι’αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Η ερώτηση που ξεκλειδώνει το μυαλό

Ξέρεις ποια είναι η ερώτηση σύμφωνα με τη οποία θα παρακινηθοούμε ώστε να γίνουν τα πράγματα; Χωρίς κανένα δείγμα ψυχαναγκασμού, το εργαλείο που έμαθα από το coaching και με έχει βοηθήσει όσες φορές έχω ολοκληρώσει πράγματα είναι η τελική εικόνα δηλαδή: «Πώς θέλω να με βρει το τέλος του μήνα».

Βασισμένο σαφώς στη θεωρία του manifestation, γράφω σε ένα χαρτί το τελικό κάδρο. Σε μορφή bullets. Δεν χρειάζεται να χάσεις χρόνο στη συγγραφή. Γράφεις αυτά τα 3-4 κομμάτια που θες να έχεις ολοκληρώσει (μην υπερβάλεις και βάλεις πολλά και δύσκολα πράγματα, 3-4 είναι αρκετά και αν τα τελειώσεις μπορείς να βάλεις και άλλα.

Κάπως έτσι θα περάσει η δύσκολη φάση της προσαρμογής πίσω στα δεδομένα. Κρατώντας απασχολημένο το μυαλό μας και κάνοντας κινήσεις για να βελτιώσουμε ό,τι πιστεύουμε ότι αν αλλάξει θα δούμε πραγματική αλλαγή στη ζωή μας.

7 συνήθειες των διακοπών που μπορείς να εντάξεις στην εργάσιμη εβδομάδα και να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News