Τι σημαίνει αυτοβελτίωση και πώς επιτυγχάνεται; Τι είναι ο κύκλος της ζωής και πώς θα σε βοηθήσει να δεις εάν υπάρχει ισορροπία στη δική σου ζωή;

Αν αναλύσουμε την λέξη αυτοβελτίωση, βλέπουμε ότι αποτελείται από δυο μέρη: Το αυτό ( εαυτό) και τη βελτίωση. Δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία εργαζόμαστε προς τη βελτίωση του εαυτού μας. Τι σημαίνει όμως βελτίωση; Είναι η ανάγκη που έχουμε οι άνθρωποι για βελτίωση, για εξέλιξη και για το εξαιρετικό στη ζωή μας. Για καθένα από εμάς είναι διαφορετικό, ο καθένας μας έχει άλλα βιώματα, άλλες ανάγκες τις οποίες εργάζεται καθημερινά να καλύψει (θυμήσου την πυραμίδα των αναγκών κατά τον Αβραάμ Μάσλοου που έχουμε αναφερθεί εκτενώς και στο παρελθόν).

Οι άνθρωποι ουσιαστικά έχουμε ανάγκες τις οποίες ο Μάσλοου είχε κατατάξει σε μια πυραμίδα. Στη βάση της η πυραμίδα αυτή έχει τις ανάγκες που αφορούν στην επιβίωση και είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, η αναπνοή, το φαγητό, η αναπαραγωγή (έτσι εξηγείται γιατί σε περιόδους κρίσεων: πολέμων, πανδημιών κλπ οι άνθρωποι συνεχίσουν να κάνουν παιδιά, αυτό γίνεται για να εξελιχθεί το είδος μέσω της αναπαραγωγής, εκτός των άλλων).

Όσο καλύπτουμε ανάγκες ανεβαίνουμε επίπεδο στην πυραμίδα μας. Κάπου στη μέση θα δεις την ανάγκη για κοινωνικότητα η αίσθηση του ανήκειν, θέλουμε να ανήκουμε σε μια ομάδα, να είμαστε αρεστοί και αγαπητοί από τη βρεφική μας ηλικία. Το θέμα είναι ότι κάπου εκεί ίσως χάσουμε εμάς, μέσα στην ανάγκη να γίνουμε αρεστοί. Ίσως στρογγυλέψουμε ιδιότητές μας, ίσως αφήσουμε λίγο τις αξίες μας για να ταιριάξουμε και εκεί είναι που το χάνετε η μπάλα. Γιατί ναι μεν ταιριάζουμε και μπαίνουμε στο ανήκειν αλλά με ποιο κόστος; Το κόστος είναι το ότι ίσως δεν ανεβαίνουμε στα πάνω σκαλιά της πυραμίδας μας, στην εκτίμηση και την αυτοπραγμάτωση που είναι το ιδανικό και εύχομαι όλοι μας να φτάσουμε εκεί.

Κάπου εκεί είναι που ξεκινάμε το ταξίδι της αυτοβελτίωσης. Για εμένα ξεκίνησε το 2013, όταν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, τάραξε τις ισορροπίες μου. Τότε λοιπόν είδα ότι κάτι πρέπει να κάνω γιατί οι επιλογές μου ήταν ή να αφήσω το δυσάρεστο γεγονός να με τραβήξει μέσα του και να με καταστρέψει ή εφόσον έφτασα στον πάτο, η μόνη διέξοδος ήταν το να διαφύγω προς την επιφάνεια, προς το φως. Διάλεξα το φως γιατί το σκοτάδι δε μου ταίριαξε. Το ταξίδι είναι δύσκολο και συχνά επίπονο, σπας συνήθειες και συμπεριφορές που δεν επιτρέπεις πια. Ξεκινάς το διάβασμα. Εγώ σπανίως διαβάζω μυθιστορήματα πια, θεωρώ ότι χάνω το χρόνο μου (συγχωρέστε μου την απόλυτη έκφραση, δεν χάνεις ποτέ χρόνο διαβάζοντας, αλλά έχω τόσα άλλα που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή και η ψυχαγωγία της λογοτεχνίας δεν είναι στις προτεραιότητές μου την παρούσα φάση), γιατί θέλω να μάθω άλλα πράγματα, ένας Καραγάτσης όμως πάντα είναι ένα δώρο για εμένα΄ίσως στις διακοπές, αλλά στην καθημερινότητά μου πάντα υπάρχει ένα βιβλίο δίπλα μου που μεταφέρεται από το κομοδίνο, στην κουζίνα, στην τσάντα μου , για όταν βγαίναμε έξω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να περιμένεις. Σε μια ουρά, στην κίνηση κλπ.

Γίνεται ουσιαστικά επανατοποθέτηση σχετικά με τις αξίες, τα πιστεύω και τις αρχές σου. Προσπαθείς κάθε μέρα η συμπεριφορά σου να συνάδει με αυτά τα πιστεύω μέσα από τη συμπεριφορά σου, δηλαδή, αν εγώ έχω σαν αρχή μου να μου φέρονται με σεβασμό αλλά επιτρέπω στην καθημερινότητά μου να μου μιλάνε με αγένεια σημαίνει ότι πάω κόντρα στις αρχές μου και αυτό όταν γίνεται σε εξακολουθητικό βαθμό είναι πολύ επίπονο για την ψυχή μας. Ταράζει το είναι μας και μας επιτρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου για την αυτοβελτίωση στο believer-gr7.webnode.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News