Στόχοι της νέας χρονιάς! Το θέμα που κυριαρχεί στο μυαλό και στη σκέψη των περισσότερων αυτή την περίοδο είναι το πώς θα τεθούν σωστά και με την χρήση ποιας μεθόδου θα καταφέρουμε να τους πετύχουμε! Το να κάνουμε ένα κατεβατό από πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε, χρήματα, καριέρα, σχέσεις, σώμα, σπίτια, αυτοκίνητα, κάποιες φορές μοιάζει με ουτοπία και η απογοήτευση που προκαλεί η ματαίωση των σχεδίων όταν τελικά δεν πετυχαίνουν είναι δυσβάσταχτη.

Δεν θέλω να βάλω στόχους!

Σε σχετική δημοσκόπηση που έκανα στο προφίλ μου στο Instagram ρωτώντας τους φίλους μου «Βαρέθηκες τα new year’s resolutions» το 69% είπε Ναι, φτάνει! Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι επτά στους δέκα φίλους μου βαρέθηκαν να βάζουν στόχους για τη νέα χρονιά. Την απάντηση την είχα γράψει νωρίτερα σε ένα άρθρο που αξίζει να διαβάσεις γιατί έχω μαζέψει τα καλύτερα και πιο βοηθητικά άρθρα για να θέσεις σωστά τους στόχους σου.

6 λόγοι που σε σταματούν από το να βάλεις στόχους φέτος

συνεδρίες με life coach θα δω αλλαγή
Unsplash

Κάνε το σωστά φέτος!

Έχω μελετήσεις άπειρα μοντέλα για τη στοχοθεσία. Έχω διαβάσει βιβλία αυτοβελτίωσης από συγγραφείς που έχουν αποδείξει με τους πελάτες τους αλλά και τη ζωή τους πώς να το κάνουν να συμβεί. Έχω δει άπειρα βίντεο και έχω ακούσει ακόμα περισσότερα podcast και τελικά κατέληξα σε ένα συμπέρασμα για εκείνους που πετυχαίνουν τους στόχους τους. Για να πετύχεις χρειάζεσαι τέσσερα συστατικά:

 1. Πάθος
 2. Σχέδιο
 3. Πειθαρχία
 4. Απόλαυση
 1. Βρες το πάθος σου σε αυτή τη ζωή. Κανένας απ΄όλους αυτούς που πέτυχε δεν το κατάφερε κάνοντας κάτι που δεν του αρέσει. Δεν μπορείς να διαθέτεις ένα σημαντικό χρόνο της ημέρας σου κάνοντας κάτι που δεν αγαπάς, που δεν παθιάζεσαι μαζί του και να περιμένεις να σου δώσει πίσω αποτελέσματα. Που δεν ξεχνάς να φας το φαγητό σου ή να δεις το κινητό σου. Βρες τι είναι αυτό που κάνεις με τόσο μεγάλη αγάπη.
 2. Βρες το σχέδιο που θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου. Σπάσε το σε μικρά βηματάκια και μην ξεφύγεις από το σχέδιο αυτό. Κάνε εβδομαδιαίες αξιολογήσεις για να δεις πώς πήγε το σχέδιο. Τι δούλεψε και τι όχι. Πώς μπορείς να βελτιώσεις τη διαδικασία αυτή προς όφελός σου; Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, ζήτησε τη βοήθεια κάποιου ειδικού που γνωρίζει το μονοπάτι που θες να διαβείς. Έτσι θα κερδίσεις πολύ χρόνο εγγυημένα.
 3. Αν δεν έχεις πειθαρχία δεν θα πας πουθενά. Η πειθαρχία είναι αυτή που θα σε σταματήσει από το να κάνεις το εύκολο και όχι αυτό που χρειάζεται να κάνεις. Μην ξεχνάς ότι κάνεις ένα συμβόλαιο με τον εαυτό σου. Και το συμβόλαιο αυτό πρέπει να έχει μια ποινή αν δεν τα καταφέρεις, όπως όταν συνεργάζεσαι με κάποιον άλλο και κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να φανείς συνεπής. Κάπως έτσι πρέπει να συμπεριφερθείς και στο συμβόλαιο με τον εαυτό σου.
 4. Βρες τον τρόπο να βάλεις την απόλαυση μέσα σε αυτό που κάνεις. Πείσε τον εγκέφαλό σου ότι αυτό που θα πάρεις όταν το ολοκληρώσεις θα σου προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση παρά πόνο. Πάντα ο εγκέφαλος θα διαλέξει την απόλαυση για να μην μας ταλαιπωρήσει και για να μην πονέσουμε. Το θέμα είναι ότι η βραχυπρόθεσμη αποφυγή πόνου προσφέρει στιγμιαία χαρά και ο πόνος που θα συμβεί μακροπρόθεσμα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σταμάτα να μετράς

Μην μετράς. Το ξέρω ότι οι smart στόχοι μιλούν για μετρήσιμα αποτελέσματα όμως δεν μπορούν να σε βοηθήσουν στο στήσιμο του στόχου παρά μόνο στη μεγάλη εικόνα που επιθυμείς να φτάσεις. Είναι πολύ σημαντικό στάδιο η φάση που κάθεσαι κάτω, οραματίζεσαι το τι ακριβώς θες, είναι η αρχή, είναι το πρώτο βήμα. Όμως για μετρήσιμους στόχους όπως πχ πόσα χρήματα θες να κερδίσεις ή πόσα κιλά θες να αποχωριστείς φέτος, δεν σου δείχνουν τίποτα με τον τρόπο και τη μέθοδο που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γράφουν σε ημερολόγια, χαρτιά, ατζέντες στις αρχές κάθε Γενάρη και αυτοί είναι κάποι κλασικοί στόχοι για τη νέα χρονιά:

 • Να χάσω κιλά
 • Να αλλάξω δουλειά
 • Να βρω σύντροφο
 • Να παντρευτώ
 • Να ταξιδέψω
 • Να αρχίσω την επιχείρησή μου
 • Να πάρω σπίτι/ αυτοκίνητο

Στόχοι που είναι επιθυμίες, όνειρα, αλλά έτσι όπως τα διαβάζω μοιάζουν μόνο με λέξεις. Δεν έχουν μέσα συναίσθημα. Ο στόχος πρέπει να είναι δεμένος με ένα σκοπό, με ένα γιατί! Αν δεν έχεις απάντηση στο γιατί το θες, που συνήθως συνδέεται με κάποια από τις βασικές αξίες που έχεις στη ζωή σου, δεν θα γυρίσεις ανάποδα τον κόσμο για να το καταφέρεις.

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις ως σύμμαχό σου το μυαλό σου και με τη συνεργασία σας να δεις αποτελέσματα, δεν γίνεται αλλιώς. Τη στιγμή που γράφεις ένα στόχο, να νιώθεις σαν είσαι ήδη εκεί. Να σε φαντάζεσαι σε αυτά τα κιλά, που συνδέονται με την αξία ίσως της υγείας (χρειάζεται να ξέρεις γιατί θες να χάσεις τα κιλά).

Να γράφεις συγκεκριμένα πράγματα, μην αφήσεις κανένα περιθώριο για παρεξηγήσεις. Δηλαδή να ξέρεις ακριβώς πώς θες να είναι το σπίτι σου, η επιχείρησή σου και όλα τα συναισθήματα που θα έχεις όταν φτάσεις εκεί.

Κι αν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι δεν θα αποτύχεις;

Στόχοι της νέας χρονιάς

Για να μην ξεχαστούν οι στόχοι σου, σε ένα κομμάτι χαρτί όπως πιθανά έγιναν στο παρελθόν, βάλε τα δυνατά σου και μην τα παρατήσεις αν δεν φτάσεις. Μην λες αν δεν το κάνω σήμερα θα το κάνω αύριο. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο. Κάνε το σήμερα και αύριο θα είσαι εκεί να σε ευχαριστείς που το έκανες.

Αφού βρεις και αναλύσεις τον στόχο σου, χώρισέ τον σε κομμάτια. Τι πρέπει να κάνεις κάθε μέρα διαφορετικό από αυτό που έκανες μέχρι χθες για να πάρεις άλλα αποτελέσματα; Δοκίμασε, μην αφήσεις ούτε πέτρα που δεν έχεις γυρίσει. Και ας αποτύχεις, θα αλλάξεις το σχέδιο. Ο Τ.Έντισον δεν είπε ποτέ ότι απέτυχε να βρει τον λαμπτήρα, είπε: «Βρήκα 10.000 τρόπους που δεν λειτουργεί ένας λαμπτήρας». Φαντάσου να τα είχε παρατήσει.

Εύχομαι να μην τα παρατήσεις. Να δουλέψεις για το σκοπό σου, για τις αξίες σου, για την ολοκλήρωση των ονείρων σου. Να κοιμάσαι και να ξυπνάς με τη σκέψη τους και να ξέρεις ότι μόνο με έτσι γίνονται οι στόχοι πραγματικότητα. Με το μυαλό, με το σχέδιο, την πειθαρχία, το πάθος και τη δουλειά!

Γιατί συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια στον εαυτό μας; Ποιος είναι αυτός που κρατάει τα δεσμά;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News