Για όλα εκείνα τα αγαπημένα πλάσματα εκεί έξω που έχουν την ανάγκη να πουν ένα σωρό δικαιολογίες, επειδή δυσκολεύονται να πουν όχι. Έρχομαι σε δύσκολη θέση και δικαιολογώ τον εαυτό μου, επειδή κάποιος άλλος ζητάει κάτι που δε θέλω να δώσω αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ξεκάθαρα για να μην τον στεναχωρήσω.

προστασία της φωνής
Freepik

Το «σύνδρομο» του καλού παιδιού

Το καλό παιδί, είναι εκείνο που δεν λέει όχι ποτέ στους άλλους. Αλλά κάθε φορά που λέει ναι στους άλλους αυτόματα λέει όχι στον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες. Κάποιες φορές προσπαθώντας να χαράξει τα όριά του, ίσως για να αρνηθεί, σκαρφίζεται απίστευτες δικαιολογίες. Έχουν ακούσει τόσα τα αφτιά μας, από υποτιθέμενες φλεγμονές σε απίθανα μέρη του σώματός τους, μέχρι ρακούν που μπήκαν μέσα στο δωμάτιο και έκαναν τη ζημιά.

Παραμένεις πάντα καλό παιδί ακόμα και όταν πεις «δεν μου αρέσει, ευχαριστώ» «θα προτιμούσα να μην έρθω» «θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω στην μετακόμιση στο νέο σου σπίτι, στον τρίτο όροφο, χωρίς ασανσέρ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ».

Givers & Takers (Αυτοί που δίνουν και αυτοί που παίρνουν)

Σε αυτή τη ζωή υπάρχουν αυτοί που δίνουν και αυτοί που παίρνουν. Διάλεξε με ποιους θες να είσαι. Εννοείται ότι κάποτε θα δώσουμε κάτι που θέλουμε και θα το κάνουμε με όλη μας την καρδιά, με ανιδιοτέλεια και με αγάπη. Το να δώσουμε κάτι επειδή μας το ζήτησαν και δεν ξέραμε πώς να αρνηθούμε δεν νομίζω ότι είναι λειτουργικό σενάριο για τη ζωή μας.

Εγώ είμαι αυτή που γράφω και λέω και έχω ως μότο ζωής ότι «για εκείνον που δεν ζήτησε, απάντηση είναι πάντα όχι» δεν πέφτω σε αντιφάσεις. Ζητάμε και είναι ωραίο να ζητάμε όλοι, με προσοχή πάντα να μην ξεπεράσουμε κάποιο όριο που έχει χαράξει ο ανθρώπος γύρω μας. Πάντα με σεβασμό.

Γιατί θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους άλλους γύρω μας; Ίσως είναι κρυμμένο στα βάθη του υποσυνείδητου, εκεί πίσω στα παιδικά μας χρόνια που για να είμαστε αρεστοί και να πάρουμε την ταμπελίτσα του καλού παιδιού, ίσως έπρεπε να μην λέμε όχι.

Να σέβεσαι τις ανάγκες σου και να είσαι ειλικρινής

Η ειλικρίνεια είναι μια υπέροχη αρετή και είναι κάτι που εκτιμάται από τους ανθρώπους γύρω μας. Δεν γνωρίζω κάποιον που θέλει γύρω του ανθρώπους να του λένε καμουφλαρισμένες αλήθειες ή δικαιολογίες επειδή δεν αντέχουν την αλήθεια. Η αλήθεια καμιά φορά πονάει, αλλά εξαρτάται και ο τρόπος που θα την πεις στον άλλο.

Το να πούμε δεν μου αρέσει, δεν θίγουμε κανέναν, λέμε απλά την προτίμησή μας. Μπορεί ο άλλος άνθρωπος να έχει πχ την ανάγκη να φάει σουβλάκι, αλλά εσένα να μην σου αρέσει, να είσαι τύπος του burger. Αν δε θες να φας σουβλάκι σήμερα μπορείς απλά να το πεις. Το ίδιο και για μια έξοδο. Μπορεί να σου προτείναν θέατρο αλλά εσύ να έχεις σήμερα όρεξη για συναυλία ή για ένα ποτό δίπλα στη θάλασσα. Το λες όπως το σκέφτεσαι. Ο άλλος που το ζητάει θα το σεβαστεί ή από κοινού μπορεί να βρείτε μια επιλογή που καλύπτει και των δύο τις ανάγκες.

Να ακούς και να σέβεσαι τις ανάγκες σου. Να τις σέβεσαι και να της βροντοφωνάζεις. Δικαιολογώ τον εαυτό μου, ή το να μην μπορώ να πω τι θέλω ή δε θέλω το θεωρώ σαν μια νοερή φυλακή που με έκλεισα μέσα οικειοθελώς. Γιατί να θέλω αυτό για εμένα.

5 φράσεις που πρέπει να αρχίσεις να λες στον εαυτό σου για να πάρεις δύναμη και να καταλάβεις την αξία σου!

Στην πράξη

Αν έχεις και εσύ σήμερα την ανάγκη να δικαιολογείς τον εαυτό σου, σε αυτούς που σου ζητάνε αυτό που δε θες να τους δώσεις αλλά συνεχίσεις να τους δίνεις, μπορείς να το αλλάξεις, αν θες. Πώς; Απλώς λέγοντάς το. Ξεκίνα από κάτι μικρό αν σου φαίνεται δύσκολο στην αρχή. Θα συνεχίσεις να είσαι υπέροχος άνθρωπος και όταν εκφράσεις τις ανάγκες σου, ακόμα και αν αυτές είναι διαφορετικές από τους άλλους.

Αν κάτι δεν το θέλει κάθε σου κύτταρο να μην το κάνεις. Σε παρακαλώ, πριν απαντήσεις θετικά, ρώτα τον εαυτό σου αυτήν την ερώτηση:

«Αυτό που θα κάνω το θέλει το κάθε μου κύτταρο»;

Αν η απάντηση είναι όχι, αρνήσου ευγενικά πάντα σε πρώτο πρόσωπο και εκφράζοντας μια προτίμηση, ή μη προτίμηση προσωπική. Κανείς δεν θα σου κρατήσει κακία επειδή κάτι δεν σου αρέσει.

Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος θέλω να το θυμάσαι, είτε πεις ναι είτε πεις όχι. Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και όλα θα πάνε καλά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News