Το 2020 ήταν απρόβλεπτο. Τον Ιανουάριο που το υποδεχτήκαμε είχαμε όνειρα και στόχους για το πώς θα το κάνουμε να γίνει η χρονιά μας! Νέα δεκαετία, νέος χρόνος, νέες αρχές. Καμιά φορά τα πράγματα δεν γίνονται όπως θέλουμε και σε αυτό οφείλονται εξωτερικοί παράγοντες και απρόβλεπτοι, όπως μια πανδημία και ένα παγκόσμιο lockdown, αλλά και εσωτερικοί παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε το όραμα μας. Συχνά μας σαμποτάρουμε εμείς οι ίδιοι, είτε μη πιστεύοντας στον εαυτό μας, είτε παρατώντας την προσπάθεια στην πρώτη αποτυχία και το πρώτο εμπόδιο. Οι στόχοι για τη νέα χρονιά είναι πολύ σημαντικοί και για να τους θέσουμε φέτος σωστά, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι κάναμε λάθος όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Στόχοι για τη νέα χρονιά: Τι έκανα λάθος τα περασμένα χρόνια;

Μια ερώτηση που ίσως έχεις κάνει και τα προηγούμενα χρόνια που δεν ολοκλήρωσες τους στόχους που είχες θέσει στα «New years resolutions» και στους «στόχους της νέας χρονιάς». 

Αν έχεις ένα, δύο ή τρεις μεγάλους στόχους που μεταφέρεις από χρονιά σε χρονιά πάμε να δούμε λάθη που μπορείς να αποφύγεις τώρα στη στοχοθεσία σου και να κάνεις το εξαιρετικό να συμβεί μέσα στο 2021!

Απάντησε με ειλικρίνεια τις παρακάτω ερωτήσεις σχετικά με τους προηγούμενους στόχους για το νέο έτος που δεν επιτεύχθηκαν:

  • Τι ταλέντο ή χάρισμα εκτιμώ ότι δεν αξιοποιώ στο μάξιμουμ;
  • Πώς θα είμαι, αισθάνομαι, όταν θα έχω ολοκληρώσει το στόχο;
  • Γιατί δεν ολοκλήρωσα το στόχο τις περασμένες χρονιές;
  • Ποια εμπόδια με σταμάτησαν;
  • Με ποιους τρόπους θα ξεπεράσω τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσω στο δρόμο μου;
  • Τι θα έπρεπε να γνωρίζω όταν ξεκινούσα, που όμως γνωρίζω σήμερα;
  • Όταν χάσω την έμπνευση, πίστη, δύναμη, κίνητρο, σε σχέση με το στόχο μου, πώς θα διασφαλίσω ότι δε θα σταματήσω; 

Αυτές οι ερωτήσεις ίσως σου δώσουν τις απαντήσεις στο γιατί δε δούλεψε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των στόχων μας στο παρελθόν. Συχνά συναντάμε άρθρα για έμπνευση ή βιντεάκια στο ίντερνετ αλλά συνήθως λείπουν βασικά κομμάτια για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό στόχου. 

Η επιτυχία δεν έρχεται κατά τύχη. 

Στόχοι για τη νέα χρονιά: Μερικές ακόμα ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου!

Ίσως έχεις διαβάσει κάπου για τους SMART στόχους, αλλά δεν είναι μόνο το μοντέλο αυτό. Χρειάζεται να γίνει μια ολόκληρη ανάλυση και συνδυασμός μοντέλων για να θέσεις σωστά τους στόχους σου.

Αν ένας στόχος δεν επιτευχθεί, αλλάζουμε το πλάνο, όχι τον στόχο! (εκτός και αν δε σημαίνει κάτι για εσένα η επίτευξή του πια. Αν δηλαδή όταν τον ολοκληρώσεις δε θα σε φέρει πιο κοντά στο σκοπό σου, οπότε και τον αναθεωρείς). 

ΔΕΣΜΕΥΣΗ: Είχες δεσμευτεί στον εαυτό σου στο παρελθόν; 

-Προσπάθησες και απέτυχες;

-Αν ναι τι έχεις κερδίσει από αυτό; Αν όχι τι και γιατί δεν προσπάθησες; 

-Σε υποστήριξες αρκετά; Δεν χρειάζεσαι άλλον υποστηρικτή! Εύχομαι να είσαι ο μεγαλύτερος cheerleader σου που σε χειροκροτάς, όταν βάζεις τον πόντο, αλλά δεν ξεχνάς να σε χειροκροτάς ακόμα δυνατότερα όταν αποτυγχάνεις. 

-Το ήθελες πραγματικά αυτό; Γιατί αν το ήθελες πραγματικά γιατί δεν το ολοκλήρωσες; 

Συγχαρητήρια για το θάρρος σου και την ειλικρίνειά σου. 

*Στόχοι για τη νέα χρονιά: Μείνε συντονισμένος γιατί έρχεται δεύτερο part με συμβουλές για το πώς να θέσεις φέτος σωστά τους στόχους σου για το 2021!

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Site

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News