Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για όλους, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν πάρει τα ηνία στην καθημερινή μας ζωή εξαιτίας της πανδημίας που μαστίζει εδώ και ένα χρόνο τον κόσμο. Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές η ψυχολογία μας έχει επιβαρυνθεί και οι διακυμάνσεις της ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τον κορονοϊό και μία επίπτωση ενός εκ των οποίων είναι και η τοξική θετικότητα. Τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί μπορεί να εισβάλει στη ζωή σου χωρίς να το καταλάβεις;

Τι είναι η τοξική θετικότητα

Η τοξική θετικότητα είναι κάτι το οποίο πολλοί άνθρωποι μεταξύ μας μπορεί να βιώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν. Το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις κλείνουν, άνθρωποι πεθαίνουν, ο κόσμος γύρω σου μεταβάλλεται διαρκώς και έχει βάλει όσους μπορούν να προσπαθούν μετά μανίας να εμψυχώσουν το προσωπικό τους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους. Όλη αυτή η θετικότητα αν δεν πηγάζει από το βάθος της ψυχής σου κάποια μέρα μπορεί να εκπυρσοκροτήσει στα χέρια σου. Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει αυξήσει το άγχος, την κατάθλιψη και είναι γεγονός ότι υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι ερευνούν καθημερινά οτιδήποτε θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων.

μαύρους κύκλους
Allef Vinicius/Unsplash

Το να είσαι ευτυχισμένος είναι ένας υπέροχος στόχος για να θέσεις και να κυνηγάς ώστε να τον επιτυγχάνεις κάθε μέρα. Ωστόσο σαν στόχος μπορεί να γίνει προβληματικός και να υποπέσει σε ένα ανταγωνισμό ο οποίος θα σε καταπιεί στην πορεία φορώντας ένα χαμόγελο. Σύμφωνα με μία συναρπαστική και εφήμερη έκθεση στο The Washington Post η επιδίωξη της ευτυχίας, αν ληφθεί υπερβολικά στα σοβαρά, μπορεί πραγματικά να μετατραπεί σε επιβλαβής «τοξική θετικότητα».

Παραδοσιακά, πιστεύουμε ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που γκρινιάζουν, που χειρίζονται τους άλλους και οι βασίλισσες και οι βασιλιάδες του δράματος που μπορούν να προσθέσουν τόση αρνητικότητα στις μέρες μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σίγουρα ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά η Allyson Chiu του WaPo μιλάει σε έναν αριθμό ειδικών που υπενθυμίζουν στους αναγνώστες ότι μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές και η συνεχής βελτίωση της ευτυχίας που προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Michigan Ann Arbor, Stephanie Preston, λέει χαρακτηριστικά:

Είναι πρόβλημα όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να φαίνονται ή να είναι θετικοί σε καταστάσεις όπου δεν είναι φυσικό ή όταν υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δεν δεχτείς το γεγονός ότι υπάρχει αγωνία ή ανάγκη. Κρίνουμε τον εαυτό μας για το να αισθανόμαστε πόνο, θλίψη, φόβο, που στη συνέχεια δημιουργεί συναισθήματα όπως ντροπή και ενοχή. Καταλήγουμε απλά να αισθανόμαστε άσχημα για το να αισθανόμαστε άσχημα. Στην πραγματικότητα αποκλείει κάθε θεραπεία ή πρόοδο ή επίλυση προβλημάτων

σταματήσεις να κάνεις
Isaiah Rustad/Unsplash

Η αδικαιολόγητη θετικότητα μας εμποδίζει να αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες αιτίες της δυστυχίας μας, μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώθουμε ένοχοι για το ότι δεν αισθανόμαστε χαρούμενοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ασκούμε πίεση στον εαυτό μας για να αισθανόμαστε αισιόδοξοι.

Η προειδοποίηση ότι η επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να είναι τοξική είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σε μια στιγμή που τόσοι πολλοί αντιμετωπίζουν πραγματικό φόβο, ανασφάλεια και απομόνωση. Το να πιέζεις τα χαμόγελα από τους ανθρώπους σου αυτή τη στιγμή μπορεί να βλάπτει περισσότερο παρά να βοηθά την ψυχική τους υγεία.

Τώρα που κατάλαβες τι είναι η τοξική θετικότητα προσπάθησε να αφήσεις τον εαυτό σου να αισθάνεται όσα του συμβαίνουν, να τα αποδέχεται και ύστερα να προχωρά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News