Η 27η ημέρα του Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Τι είναι εργοθεραπεία; Μια θεραπευτική μέθοδος που επικεντρώνεται βασικά σε άτομα με αναπηρία. Βοηθά τα άτομα να χρησιμοποιούν πρακτικά τις κεκτημένες ή επανακτηθείσες λειτουργίες για δραστηριότητες, εργασία, ψυχαγωγία και αυτάρκεια. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, όπως οι ​ λεπτές κινητικές δεξιότητες, ο συντονισμός, η γνωστική ικανότητα, η ευαισθησία, η αντοχή και η απόδοση των εγκεφαλικών λειτουργιών, καθώς και οι ψυχικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες.

δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό
Unsplash/Caleb Woods

Μήπως τελικά έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης;

Έργο+θεραπεία= Θεραπεία μιας διαταραχής μέσω σωματικού έργου

Ως μέσο θεραπείας, η εργοθεραπεία χρησιμοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους, τεχνικές και συμβουλευτική ή προσαρμογή του περιβάλλοντος προκειμένου να εξασκήσει συγκεκριμένες δεξιότητες. Πρωταρχικός στόχος της εργοθεραπείας είναι η απόκτηση της μέγιστης δυνατής αυτάρκειας, η ενεργός συμμετοχή στη ζωή και η βελτίωση της ζωής.

Οι εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντός τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν. Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουν θεραπευτικούς στόχους, ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.

Λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους

Δεν ξέρω γιατί πρέπει ένα είδος θεραπείας να θεωρείται ταμπού στις μέρες μας. Γιατί όταν μας πονά το δόντι για παράδειγμα πηγαίνουμε κατευθείαν στον οδοντίατρο γιατί να μην μπορούμε να δούμε το ίδιο ξεκάθαρα την ανάγκη για την συνεργασία με ένα εργοθεραπευτή, ώστε σταδιακά να δούμε βελτίωση στην καθημερινότητα του ατόμου και να γίνει λειτουργικό.

Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και όσο και αν είναι δύσκολο να το δούμε ότι κάτι συμβαίνει και να το αποδεχτούμε, όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε ότι χρειάζεται κάτι θεραπεία και δράσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε αποτελέσματα. Καλό είναι να μη φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όσο κρυβόμαστε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γίνονται συζητήσεις που μπορεί να μην θέλουμε.

«Life Animated»: Η ταινία που δείχνει πώς τα κινούμενα σχέδια της Disney βοήθησαν ένα παιδί με αυτισμό (Video)

Συνεργασία

Η συνεργασία είναι σημαντική και βοηθά στην εξέλιξη του ατόμου. Γονείς, επαγγελματίες και το άτομο καλό είναι να συνεργαστούν ώστε σιγά – σιγά να κατακτώνται οι στόχοι που τίθενται. Δεν είναι ταμπού και κανένα θέμα υγείας δεν πρέπει να λογίζεται έτσι.

Γενικά εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν. Λόγω άγνοιας μπορεί να μιλήσουν σκληρά και χωρίς ενσυναίσθηση, δεν μπαίνουν στα παπούτσια των άλλων που ζουν με κάτι τέτοιο και θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο χωρίς λόγο. Αν βρεθείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον ίσως μπορέσεις να εξηγήσεις τι είναι εργοθεραπεία, γιατί χρειάζεται στο άτομο και τι οφέλη μπορεί να δει από την θεραπεία αυτή. Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν παύουν να είναι περίεργοι και κακοί.

Η εργοθεραπεία δεν χρειάζεται να είναι πια ταμπού. Αν βιώνεις κάτι τέτοιο σήμερα εύχομαι να βρεις τον τρόπο να τα καταφέρεις και να βγεις από αυτό το περιβάλλον. Καλή δύναμη.

Πληροφορίες: www.canadian.cz

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News