Τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία βιβλίου και η αλήθεια είναι ότι προορίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, όλοι μπορούν να τα διαβάσουν αλλά δεν ξέρω αν όλοι θέλουν να τα διαβάσουν. Έχω διαβάσει άπειρα βιβλία αυτοβελτίωσης και πια μπορώ να ξεχωρίσω ποιο έχει τη δυναμική να σε βοηθήσει πραγματικά και ποιο είναι χάσιμο χρόνου. Από τις πρώτες σελίδες μπορείς να καταλάβεις αν ένα βιβλίο λέει τα ίδια και τα ίδια με τα άλλα που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία.

Ο Δρόμος της αυτοεξάρτησης-Φύλλα Πορείας Ι

βιβλία αυτοβελτίωσης

Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στα βιβλία αυτοβελτίωσης. Είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα και άνοιξε ένα νέο παράθυρο στη ζωή μου. Ήρθε στο δρόμο της ζωής μου τη στιγμή που ήμουν πιο απελπισμένη, απογοητευμένη, μόνη και έμοιαζε σαν το χέρι που χρειαζόμουν να με τραβήξει από τον πάτο που είχα θρονιαστεί. Με τον ένα μου χέρι κρατούσα την άμμο και με το άλλο το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάϊ.

Καθ’όλη την περίοδο της ανάγνωσης του βιβλίου, είχα την αίσθηση ότι είχα τον Χόρχε δίπλα μου και μου κρατούσε το χέρι. Δεν ένιωσα ούτε στιγμή ούτε ήταν εκεί για να μου κουνήσει το δάχτυλο διδακτικά που τα είχα κάνει έτσι στη ζωή μου, ίσα ίσα, ήταν το χέρι που με τράβηξε από εκεί που είχα βαλτώσει. Ήταν η αιτία που σήκωσα τα μανίκια και μπήκα σε ένα διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που μπήκα στο βιβλιοπωλείο και αγόρασα αυτό το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή. Επένδυσε σε αυτό το βιβλίο αν είσαι λίγο ή περισσότερο μπερδεμένος και θες απαντήσεις στη ζωή σου. Αξίζει!

Ποιος είναι ο «από μηχανής θεός» της ζωής σου;

Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα… !

Κάποια βιβλία αυτοβελτίωσης έχουν ένα κακό. Δεν μπορείς να ταυτιστείς με τον σούπερ επιτυχημένο συγγραφέα. Ο Μαρκ Μάνσον από την άλλη μεριά είναι ένας τύπος που ξεκίνησε ως παιδί της διπλανής πόρτα, έκανε πολλά λάθη, είχε αρκετές αποτυχίες και δεν φοβήθηκε καθόλου να μιλήσει για όλες αυτές τις εμπειρίες του και να ξεγυμνωθεί μπροστά στο αναγνωστικό κοινό. Σαν αναγνώστης ένιωσα οικεία με αυτόν τον άνθρωπο. Ένιωσα σαν εκείνον. Σαν να μιλάμε επί ίσοις όροις. Με τη διαφορά ότι εκείνος έχει κάνει την πορεία του αλλά στο ξεκίνημά του ήταν λίγο σαν εμένα ή εσένα.

Μου άρεσε η ιστορία του Μαρκ Μάνσον και μου αρέσει να τον ακούω να μιλάει, έχει πολύ ωραίες ιδέες και η αλήθεια είναι ότι «τον έβαλα στη ζωή μου» βλέποντας συχνά και τα βιντεάκια του. Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η εισαγωγή σου στα βιβλία αυτοβελτίωσης.

βιβλία αυτοβελτίωσης

Η επιτυχία βήμα βήμα – Επίτομη έκδοση

O Jack Canfield είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και συγγραφέας ευπώλητων βιβλίων. Μου άρεσε πολύ το success story του, μου έδωσε έμπνευση και ήθελα να διαβάσω τη μέθοδο της επιτυχίας του. Το βιβλίο αυτό ,η Επιτυχία Βήμα-Βήμα, είναι ένας οδηγός που διαβάζεται δύο φορές. Την πρώτη για να δεις την ιδέα του και μετά να περάσεις με μολύβι και χαρτί από τα βασικά σημεία του και να κάνεις τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που χρειάζεται να κάνεις στη ζωή σου για να πετύχεις.

βιβλία αυτοβελτίωσης

Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας

Για τον Tony Robbins είχα αναπτύξει μια πολύ αρνητική πεποίθηση από προκατάληψη μάλλον, βλέποντας το ντοκιμαντέρ του στο Netflix. Δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που μιλούσε και οι μέθοδοί του. Δεν ήθελα να διαβάσω το βιβλίο του, μέχρι που κάποιος που με αγαπά και ξέρει την αγάπη μου για τα βιβλία αυτοβελτίωσης, μου έκανε δώρο τον πρώτο μου Robbins και η αλήθεια είναι ότι έκτοτε άνοιξε μια άλλη προοπτική στο μυαλό μου.

Η γνώμη που έχω για εκείνον άλλαξε άρδην και πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει όποιον δεσμευτεί σε αλλαγές στη ζωή του.

βιβλία αυτοβελτίωσης

Ο Ήρωας της Διπλανής Πόρτας

Ο Μετρ του είδους του. Ο σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης που επιλέγουν οι πολυεκατομμυριούχοι, ο εμπνευστής του 5 π.μ Κλαμπ, ο αγαπημένος μου Robin Sharma έγραψε ένα από τα καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης «ο Ήρωας της Διπλανής Πόρτας» και μοιράζεται χωρίς σκέφτεται ότι μπορεί να εκτεθεί, τους κρυφούς φόβους του, τι έκανε όταν του έκλεψαν τα ημερολόγια του εννέα χρόνων και γενικά πώς διάλεξε να τραβήξει το μονοπάτι της ζωής του και τι κέρδισε από αυτό.

βιβλία αυτοβελτίωσης

Είμαστε όλοι οι ήρωες της διπλανής πόρτας!

Δεν ξέρουν αυτοί…

Έχω φυσική αλλεργία με τους ανθρώπους που έχουν φυτεμένο μέσα τους το σποράκι της αμφιβολίας. Το καλλιεργούν και προσπαθούν να το σπείρουν και γύρω τους. Ο Jack Canfield, ο Robin Sharma, ο Tony Robbins, είναι πετυχημένοι συγγραφείς και σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης. Δεν γράφουν μυθοπλασία, έχουν μεθόδους που ακολούθησαν οι ίδιοι στη ζωή τους και τις μοιράζονται με τους ανθρώπους που πληρώνουν πολλά χρήματα για να τους συμβουλέψουν αλλά και με εκείνους που τους διαβάζουν.

Η ελληνική αγορά είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι μικρή και ακόμα δεν έχει αποδεσμευτεί από πεποιθήσεις που μας κρατούν φυλακισμένους. Κάποια από αυτά που πρεσβεύουν αυτοί οι συγγραφείς, είναι μόνο μια θεωρία για την ελληνική πραγματικότητα, ή μήπως μπορούμε τελικά να τα εντάξουμε και εμείς εδώ, χωρίς να μας θεωρούν εξωγήινους; Θα δείξουν τα αποτελέσματα.

Αν ψάχνεις να βρεις δώρο για τους αγαπημένους σου, ένα βιβλίο είναι πάντα η καλύτερη λύση. Δεν ξέρεις αν το βιβλίο που θα πάρεις βοηθήσει αυτόν τον άνθρωπο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του.

Για επίλογο μια σημείωση που μάλλον δεν χρειάζεται να κάνω αλλά θα την κάνω για να είμαι οκ μαζί σου. Κανένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, σύμβουλος ανάπτυξης, ή οποιοσδήποτε άλλος δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα από μόνος του. Χρειάζεται δέσμευση, επιθυμία, απόφαση. Τα βιβλία μας ανοίγουν ένα παράθυρο που ίσως δεν γνωρίζαμε ως τώρα. Μας δίνουν το εφαλτήριο για να κάνουμε το άλμα. Τη δουλειά όμως την κάνουμε μόνοι μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News