Μπορεί για πολλούς αυτή η περίοδος να είναι απλά μια τυπική όπως όλες, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για εκείνους που σε λίγες μέρες πρόκειται να παρουσιαστούν για να εκτίσουν την στρατιωτική τους θητεία. Οι σκέψεις πριν τον στρατό που κάνει ο προσεχής φαντάρος είναι πολλές και διάφορες, ωστόσο το όλο θέμα είναι οι πρώτες μέρες. Μετά θα μπουν όλα σε μια σειρά, ελπίζουμε.

Μάθε το στρατιωτικό μυστικό για να σε παίρνει ο ύπνος σε 2 λεπτά!

Πώς αισθάνεσαι όταν σου έρχεται το χαρτί;

Στην αρχή όταν πας να κόψεις την αναβολή δεν το έχεις και πολύ στο μυαλό σου το όλο θέμα, διότι επειδή έχεις ένα περιθώριο κάποιων μηνών μέχρι να παρουσιαστείς, έχεις ένα αρκετά σεβαστό χρονικό διάστημα για να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι θα πας φαντάρος. Ωστόσο, όταν μαθαίνεις λίγες εβδομάδες πριν, την ημερομηνία και το μέρος που θα παρουσιαστείς, αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι τελείωσαν τα ψέματα.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνεις πριν τον στρατό; Αρχικά, σε πιάνει ένα άγχος, ένα σφίξιμο για την εμπειρία που πρόκειται να βιώσεις. Είναι κάτι πολύ λογικό, όταν σκέφτεσαι ότι θα πας κάπου στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Μετά, ξεκινάς την αναζήτηση για το τι θα χρειαστείς το διάστημα της εκπαίδευσης. Αρχίζεις και ρωτάς φίλους και γνωστούς που έχουν περάσει την εμπειρία του στρατού για να σου πουν τα απαραίτητα που πρέπει να έχεις μαζί σου.

Αφού λοιπόν κάνεις τις απαραίτητες αγορές με τα πράγματα που θα χρειαστείς, εμφανίζονται οι σκέψεις για το τι θα συναντήσεις εκεί, τα άτομα που θα γνωρίσεις, τις συνθήκες διαβίωσης και άλλα πολλά. Προφανώς και θα πας σε ένα μέρος όπου θα είσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Πρέπει να σκέφτεσαι ότι σχεδόν όλοι είναι στην ίδια φάση με εσένα, ψάρια δηλαδή. Όλοι θα θέλουν να δικτυωθούν γρήγορα και να έχουν 2 ανθρώπους να ανταλλάξουν μια κουβέντα. Εννοείται ότι δεν γίνεται να ταιριάξουμε με την μια με όλους αλλά ας έχουμε υπομονή και συνάμα τα μάτια μας ανοιχτά να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές γνωριμίες.

Έπειτα, περνάμε στο κομμάτι των συνθηκών. Σκέφτεσαι ότι αφήνεις τα καλά σου, την καθαριότητα σου και όλα τα οφέλη που έχεις στο σπίτι σου. Είναι λογικό ότι στον στρατό με τόσα άτομα, δεν γίνεται να υπάρχουν οι συνθήκες που έχεις συνηθίσει στο σπίτι σου. Με τόσα άτομα που θα υπάρχουν, θα βρωμίζεται ο θάλαμος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά παρόλα αυτά ίσως να αποτελέσει και ένα είδους challenge για το πως θα καταφέρεις να το διαχειριστείς το κομμάτι της καθαριότητας.

σκέψεις πριν τον στρατό
Unsplash

Σκέφτεσαι αυτά που αφήνεις πίσω σου και τι θα συναντήσεις μετά

Αφού λοιπόν κάνεις αυτές τις πρώτες σκέψεις πριν τον στρατό, περνάς σε έναν πιο βαθύ στοχασμό που έχει να κάνει με το πριν και το μετά. Ξεκινάς και σκέφτεσαι όλα αυτά που πρόκειται να αφήσεις πίσω σου, δηλαδή την οικογένεια σου την κοπέλα σου, τους φίλους σου και γενικά την ζωή που έκανες μέχρι τότε. Όταν δε συνειδητοποιείς ότι το διάστημα αυτού του διαλείμματος είναι σχετικά μεγάλο εκεί σε πιάνει ένας πανικός και ενίοτε μια κατάθλιψη.

Είναι πολύ άσχημο εκεί που αισθάνεσαι ότι έχει μπει η ζωή σου σε μια σειρά και έχεις ξεκάθαρους στόχους για το πως θα συνεχίσεις την ζωή σου, ξαφνικά να πρέπει να αφήσεις για ένα χρόνο τα θέλω σου και να ξεκινήσεις κάτι άλλο. Ξέρω θα μου πεις, ρε φίλε το έχεις στο μυαλό σου και ότι είναι μια υποχρέωση που πρέπει να φύγει. Δεν θα διαφωνήσω σε καμία περίπτωση, ωστόσο είναι αλλιώς να ξέρεις ότι αφήνεις κάτι στην μέση και αλλιώς να μην αφήνεις τίποτα.

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις κάτι καινούριο και δεν ξέρεις αν αυτά που θα παρατήσεις ουσιαστικά για ένα χρόνο, θα είναι ίδια όταν επιστρέψεις σε αυτά. Δεν ξέρεις για παράδειγμα αν θα είναι η σχέση με την κοπέλα σου το ίδιο με πριν, διότι άλλο το να βλέπεστε όποτε θέλετε και άλλο να την συναντάς μερικές φορές όταν παίρνεις την άδεια σου. Παρόλα αυτά ο χρόνος και η απόσταση δείχνουν το αν μια σχέση έχει στέρεες βάσεις για να αντέξει τους κραδασμούς ή αν θα καταρρεύσει σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα.

Περνάς μετά στην σκέψη ότι αφήνεις την δουλειά και τους στόχους σου πάνω σε αυτή. Εγώ ας πούμε είμαι σε μια τέτοια φάση. Είχα αρχίσει να κάνω κάτι που πραγματικά μου άρεσε και ήταν όνειρο ζωής για μένα. Δυστυχώς, πρέπει να αφήσω στην άκρη αυτό που αγαπώ, μην γνωρίζοντας τις συνθήκες που θα επικρατούν όταν εγώ θα τελειώσω το στρατό. Το ίδιο μπορεί να σκέφτεσαι και εσύ και ενδεχομένως να είσαι και σε χειρότερη φάση διότι μπορεί να είχες μια σταθερή δουλειά και μια καλή θέση ενδεχομένως. Άρα λοιπόν αναγκάζεσαι να πατήσεις ένα pause στην ζωή σου και δεν είσαι θέση να γνωρίζεις αν θα είναι τα πράγματα όπως τα άφησες. Ωστόσο, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά και πρέπει να διαχειριστείς τα νέα δεδομένα.

Τέλος, είναι δεδομένο ότι η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και ότι θα έρθουν και άλλες φορές τα πράγματα έτσι όπως δεν τα υπολογίζεις. Τουλάχιστον όμως προσπάθησε να περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα την περίοδο της στρατιωτικής σου θητείας και να το απολαύσεις όσο μπορείς. Και μην μένεις στις σκέψεις πριν τον στρατό, αλλά να ψάχνεις να βρεις κάτι θετικό. Εξάλλου, η περίοδος στο στρατό θα σε βοηθήσει να πήξει λίγο ο εγκέφαλος σου και να δεις πολλά πράγματα αλλιώς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News