Πολλές φορές κατηγορούμε τους γύρω μας για τον συναισθηματικό πόνο που μας προκαλείται από σχέσεις και βιώματα ζωής. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους άλλους για τα πάντα. Πρέπει με ειλικρίνεια να κοιτάξουμε κατάματα τους τρόπους με τους οποίους πληγώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Μην σπας την δική σου καρδιά και σταμάτα να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείς ποιες από τις παρακάτω είναι γνώριμες συμπεριφορές για εσένα, ώστε να καταλάβεις πώς πληγώνεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις οριστικά.

1. Πληγώνεις τη δική σου καρδιά προσκολλημένη σε μια παλιά αγάπη.

Τα καλά κομμάτια από μια παλιά αγάπη υποτίθεται ότι θέτουν τα πρότυπα και τις προσδοκίες για τις μελλοντικές σχέσεις. Αλλά οι παλιές αγάπες τελείωσαν για κάποιο λόγο. Σταμάτα να βλέπεις μόνο τα καλά μέρη και να τα συγκρίνεις με κάθε σχέση που έχεις ή που θα κάνεις. Δεν δίνεις στους ανθρώπους και στην μελλοντική αγάπη μια δίκαιη ευκαιρία όταν το κάνεις αυτό. Όταν προσκολλάσαι στο παρελθόν το θυμάσαι καλύτερο από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα.

2. Πληγώνεις την καρδιά σου αγαπώντας κάποιον που δεν νοιάζεται.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε και να ελπίζουμε ότι το άτομο στο οποίο δίνουμε τον εαυτό μας νοιάζεται και μπορεί να ανταποδώσει. Εάν δεις ότι δεν μπορεί, μην συνεχίζεις να προσπαθείς, μην παλεύεις άλλο μόνη σου για αυτή τη σχέση. Μην προσπαθείς να τον κερδίσεις ή να τον αλλάξεις γνώμη, δεν λειτουργεί έτσι. Αν κάποιος παραδεχτεί ότι δεν νοιάζεται για εσένα, δεν είναι δική σου ευθύνη να του αποδείξεις ότι αξίζεις την αγάπη του.

πώς πληγώνεις τον εαυτό σου
Unsplash

3. Πληγώνεις την καρδιά σου φοβούμενη την αγάπη.

Η αγάπη δεν είναι αυτό που πονάει. Η απόρριψη πονάει. Το να βλέπεις κάποιον να χάνει το ενδιαφέρον του πονάει. Αλλά η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που δεν πονάει. Η αγάπη θεραπεύει. Αλλά αν αφήσεις τον πόνο που αισθάνεσαι να καταβάλει τις σχέσεις σου, το πιο πιθανό είναι να απομακρύνεις τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να σε κάνουν πολύ ευτυχισμένη.

4. Πληγώνεις την καρδιά σου επειδή δεν αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου.

Εάν δεν ξέρεις πώς να αγαπάς τον εαυτό σου, πώς περιμένεις από κάποιον άλλο να το κάνει; Όσο επενδύεις σε άλλους, τόσο θα έπρεπε να επενδύεις στον εαυτό σου. Η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου θέτει τα θεμέλια για κάθε άλλη σχέση που θα έχεις. Εάν βρεθείς σε σχέσεις όπου οι άνθρωποι δεν σου φέρονται καλά, ρίξε μια ματιά στον εαυτό σου και δες πώς αντιμετωπίζεις εσύ τον εαυτό σου. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου δεν επιτρέπεις σε κάποιον να σε κακομεταχειρίζεται.

5. Πληγώνεις την καρδιά σου επιλέγοντας λάθος ανθρώπους.

Είναι παράλογο να κάνεις το ίδιο πράγμα και περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Σταμάτα να επιλέγεις τον ίδιο τύπο ατόμου που σε πληγώνει. Σταμάτα να επενδύεις σε κάποιον που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος. Εάν οι σχέσεις σου τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο, πρόσεξε τους ανθρώπους που επιλέγεις.

6. Πληγώνεις τη δική σου καρδιά με τη ζήλια.

Η ζήλια θα καταστρέψει κάθε σχέση που έχεις και κάθε σχέση που πρόκειται να έχεις. Το να ζηλεύεις σημαίνει ότι είσαι ανασφαλής. Το να είσαι ανασφαλής σημαίνει ότι δεν έχεις χτίσει μια σχέση με τον εαυτό σου ακόμα που είναι αρκετά υγιής ώστε να συμπεριλάβεις κάποιον άλλο στη ζωή σου. Η ζήλια είναι φυσιολογική, αλλά μην φτάσεις στο σημείο να κοιτάζεις όλους τους γύρω σου και ρωτάς, “εγώ γιατί δεν το έχω;”. Μάθε να εκτιμάς τόσο τον εαυτό σου όσο και αυτό που ήδη έχεις.

7. Πληγώνεις την καρδιά σου με το να μη δίνεις ευκαιρία σε κάποιον που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη.

Όλοι έχουμε ένα άτομο που γνωρίζουμε νοιάζεται για εμάς. Και φλερτάρεις με την ιδέα του να είστε μαζί. Πηγαίνεις μπρος-πίσω και σκέφτεσαι ίσως; Αλλά δεν κάνεις τίποτα. Μερικές φορές οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για εμάς και μας ενδιαφέρουν επίσης, δεν το παραδέχονται ούτε εκείνοι ούτε εμείς, και θα μπορούσαν να είναι αυτό το άτομο που αναζητούμε.

πώς πληγώνεις τον εαυτό σου
Unsplash

8. Πληγώνεις την καρδιά σου όταν  δεν είσαι ξεκάθαρη για το τι θέλεις.

Είναι μια γενιά που λένε ότι το να νοιάζεσαι δεν είναι «cool». Αλλά όταν δεν είσαι ξεκάθαρη για το τι είναι αυτό που θέλεις, όχι μόνο δεν παίρνεις αυτό που αναζητάς και έχεις ανάγκη, αλλά καταλήγεις να δέχεσαι  ό, τι κάποιος άλλος είναι πρόθυμος να σου δώσει. Μην υποβιβάζεις τα θέλω σου και μην αρκείσαι σε λιγότερα. Αν αυτό που θέλεις πρόκειται για σχέση, μην φοβάσαι να το παραδεχτείς.

9. Πληγώνεις την καρδιά σου με το να μην εμπιστεύεσαι κανέναν.

Είναι δεκτό να φυλάσσεσαι και να παίρνεις χρόνο για να χτίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου, αλλά όταν σπρώχνεις τους πάντες μακριά σου γιατί πιστεύεις ότι ο καθένας έχει κίνητρα να σε πληγώσει, όχι μόνο καταλήγεις μόνη σου, αλλά καταλήγεις πολύ απομονωμένη εξαιτίας αυτού. Δώσε μια ευκαιρία στους ανθρώπους και σου υπόσχομαι ότι θα συναντήσεις κάποιον με πραγματικά καλές προθέσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News