Μήπως σε πιάνεις να διαβάζεις ειδήσεις από την προσωπική ζωή των διασήμων ή να χαζεύεις με τις ώρες τις σελίδες γνωστών σου ή αγνώστων σου στα social media; Καμιά φορά το κάνω και εγώ και όταν το είδα ότι το κάνω, έψαξα να βρω τους λόγους που εξηγούν οι ειδικοί γιατί η κλειδαρότρυπα έχει ενδιαφέρον. Γιατί ξοδεύουμε το χρόνο μας σε ανθρώπους και ειδήσεις που δε θα μας προσφέρουν κάτι, που δε θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι μετά από αυτό.

Η περιέργεια που δεν σκότωσε τη γάτα

Ο άνθρωπος είναι φύσει περίεργο ον! Η περιέργειά μας να ανακαλύψουμε πράγματα, μας έκανε να εξελιχθούμε και να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αυτή βέβαια είναι η εποικοδομητική περιέργεια που σου προσφέρει κάτι και αυτό που μαθαίνεις σε βοηθά στο μέλλον σου.

Το να μάθουμε αν η κυρία Μαρίτσα χώρισε με τον κυρ-Κώστα δεν πρόκειται να προσφέρει καμία αξία στη ζωή μας. Όμως μπορεί κάποιες φορές να νιώθουμε αυτό το γαργαλητό να το μάθουμε.

Μπορείς να γίνεις ο άνθρωπος που θαυμάζεις: Πώς να το κάνεις να συμβεί

Πια είναι όλα στη φόρα

Πριν πενήντα με εξήντα χρόνια υπήρχε η αυλή των θαυμάτων, όπως την έλεγαν, η γειτονιά και όλοι γνώριζαν πάνω-κάτω τι παίζει σε κάθε σπίτι. Ακόμα και αν ζούσες στην Αθήνα ήξερες ποιος είναι ο γείτονάς σου, ήξερες αν τσακώθηκε και γιατί με τη γυναίκα του και ακόμα και τι φαγητό είχε σήμερα η κατσαρόλα τους.

Μετά ήρθε η εποχή της πολυκατοικίας. Μπήκε ο καθένας στο κουτάκι του και δεν ήξερε ούτε το μικρό όνομα του γείτονά του. Άντε να είχαν ένα γεια.

Σήμερα όμως, την εποχή των social media βγάζουμε τη ζωή μας στη φόρα οικειοθελώς. Πού πάμε διακοπές, πώς τρώμε, πώς διασκεδάζουμε, τους ανθρώπους της ζωής μας, το βιβλίο που διαβάζουμε, τα παιδιά μας όταν περπάτησαν, όταν πήγαν σχολείο, όταν κολύμπησαν χωρίς μπρατσάκια.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος όγκος πληροφορίας εκεί έξω και πολύ εύκολα προσβάσιμος. Πιο εύκολα από κάθε άλλη φορά μαθαίνουμε άχρηστες για εμάς ειδήσεις για ανθρώπους που μάλλον δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου.

Όποια συμπεριφορά καλλιεργήσεις θα θερίσεις ανάλογη

Κάποιες συμπεριφορές είναι κολλητικές. Αν στο περιβάλλον σου αρέσει να μαθαίνει τα κουτσομπολιά και τα αναπαράγει, μπαίνεις και εσύ θέλοντας και μη στο τριπάκι αυτό. Είναι στο χέρι σου να μην καλλιεργείς τέτοιες συμπεριφορές.

Γιατί η κλειδαρότρυπα έχει τόσο ενδιαφέρον

Γιατί μας αρέσει να συγκρίνουμε τους ανθρώπους και να βγαίνουμε σε αυτόν τον «άτυπο διαγωνισμό» δεν υπάρχει στην πραγματικότητα διαγωνισμός, καλύτεροι, με καλύτερες επιλογές! Αυτός είναι ένας τρόπος να νιώσουμε λίγο καλύτερα για εμάς. Να γιατί η κλειδαρότρυπα έχει τόσο ενδιαφέρον!

Συχνά όμως ανάλογα και την περίσταση και το θέμα της είδησης, ίσως νιώσουμε την ανάγκη να ταυτιστούμε με εκείνους. Ίσως περνάμε και εμείς κάτι ανάλογο και θέλουμε να δούμε πώς αντιδρούν οι άλλοι άνθρωποι σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Είναι η ανθρώπινη φύση που έχει τόσο ενδιαφέρον, αυτοί και άλλοι τόσοι λόγοι που μπορεί να μας ωθήσουν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και όσο και αν μας ρωτάμε γιατί η κλειδαρότρυπα έχει ενδιαφέρον, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε όλους τους λόγους και ποια ανάγκη μας σπρώχνει να πατήσουμε την είδηση που μπαίνει στα άδυτα της κλειδαρότρυπας του διπλανού μας.

Όπως σε όλα χρειαζόμαστε μέτρο έτσι και σε αυτό. Έχε κατά νου ότι αν ασχολείσαι τόσο με τις ζωές των άλλων πώς θα μένει χρόνος για τη δική σου ζωή. Ελπίζω να μην ξεχνάς το σκοπό σου και πάντα να τον έχεις σαν προτεραιότητα στη ζωή σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News