Όταν ένας άνθρωπος σπουδάζει ή ασχολείται με την ψυχολογία, φυσικά αυτό θα επηρεάσει και τις προσωπικές του σχέσεις. Ελπίζει ότι μέσα απ’ τις γνώσεις του, θα μπορέσει να τις βελτιώσει. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι δεξιότητες επικοινωνίας μπορούν να επιδράσουν στις διαπροσωπικές σχέσεις όλων μας. Όμως, μήπως υπάρχουν κάποια όρια που δεν πρέπει να παραβιαστούν εάν η φίλη σου ή ο σύντροφός σου είναι ψυχολόγος;

Το πρώτο πράγμα που λέει ένας καθηγητής ψυχολογίας στους σπουδαστές είναι να μην προσπαθήσουν να κάνουν διάγνωση στον εαυτό τους ή τους γύρω τους. Δεν είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι. Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνεται…

Όταν σπουδάζεις και διαβάζεις ψυχολογία, αλλάζει ο κόσμος. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις όλα όσα κάνουν και πιστεύουν οι άλλοι, αλλά σίγουρα είσαι σε θέση να έχεις περισσότερες εξηγήσεις απ’ ό,τι παλαιότερα.

Μαζί μ’ αυτό τον ενθουσιασμό, έρχεται κι ένας κίνδυνος όμως… Σκέψου πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί μια σχέση εάν το ένα απ’ τα δύο μέλη έχει τόσες γνώσεις πάνω στην ψυχική υγεία. Φυσικά, κανείς δεν θα ήθελε να παραβιάσει τα όρια, αλλά μερικές φορές συμβαίνει ασυνείδητα.

σύντροφός σου είναι ψυχολόγος
Pexels

Τι μπορεί να συμβεί εάν η κολλητή ή ο σύντροφός σου είναι ψυχολόγος;

Η ψυχολογία μας δίνει μια βαθύτερη επίγνωση ώστε να μπορούμε να συσχετιζόμαστε με τον κόσμο και τους γύρω μας καλύτερα. Οι γνώσεις πάνω στην ψυχολογία του ανθρώπου φυσικά μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο.

Η κολλητή σου ή ο σύντροφός σου δεν πρέπει να γίνει ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα ο ψυχολόγος σου.

Εάν παρατηρείς ότι ο σύντροφός σου ή κάποιος άλλος άνθρωπος απ’ το στενό περιβάλλον σου που ασχολείται με την ψυχολογία, προσπαθεί έμμεσα ή άμεσα να γίνει ο ψυχολόγος σου, θα πρέπει να μιλήσεις για το πόσο άβολα σε κάνει να αισθάνεσαι αυτό.

Να θυμάσαι ότι εάν αποφασίσεις να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, θα πρέπει να είναι καθαρά και μόνο δική σου απόφαση. Τόσο η επιλογή του να πας όσο κι ο άνθρωπος που θα επιλέξεις για τις συνεδρίες σου. Σε καμία περίπτωση ένας άνθρωπος απ’ τον τόσο στενό σου κύκλο δεν είναι ο κατάλληλος. Όταν υπάρχει και προσωπική σχέση, δεν μπορούν να κρατηθούν οι ισορροπίες.

Ποιες συμφωνίες πρέπει να κάνεις με τον σύντροφό σου για να αντέξει η σχέση σας στον χρόνο;

Βασικά, το να γίνει η φίλη σου ή ο σύντροφός σου ο ψυχολόγος σου είναι κάτι που αντιτίθεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων. Γι’ αυτό μην αισθάνεσαι άσχημα εάν νιώθεις άβολα, γιατί ο άνθρωπος που προσπαθεί να σε προσεγγίσει μ’ αυτό τον τρόπο θα έπρεπε να νιώθει άβολα που το κάνει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News