Ακόμα κι όταν όλα νομίζεις ότι δεν πάνε καλά και τίποτα το θετικό δεν συμβαίνει, το σημαντικό είναι να μαθαίνεις και κάτι και να προχωράς, κοιτώντας μπροστά. Και μπορεί να μην ακούγεται εύκολο αλλά ακόμα και σ’ αυτή την δύσκολη και κουραστική περίοδο με την πανδημία του κορονοϊού, εγώ έμαθα από την καραντίνα σημαντικά πράγματα που ίσως να μην είχα σκεφτεί καν νωρίτερα. Εσύ;

Είσαι σε καραντίνα, βαρέθηκες τόσο καιρό μες το σπίτι, θες να επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες, περιμένεις πώς και πώς την ώρα που θα μπορείς να βγαίνεις έξω χωρίς να στέλνεις SMS, που θα μπορείς και πάλι να πηγαίνεις για καφέ όποτε θες και θα επιστρέψεις στους γνώριμους για σένα ρυθμούς, αφήνοντας πίσω ό,τι έζησες στην καραντίνα. Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν σκέφτεσαι;

Κι όμως είναι λάθος! Ο τρόπος ζωής στην καραντίνα μπορεί να σου έχει διδάξει πολλά που πρέπει να κρατήσεις στη ζωή σου και να μην τα ξεχάσεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Όχι γιατί θα σου βάλει κάποιος πρόστιμο, αλλά γιατί κάνουν καλό σε σένα, σε βελτιώνουν σαν άνθρωπο και εξελίσσουν την ποιότητα της ζωής σου.

Ξέρεις κάτι; Κι εγώ έχω κλειστεί τόσους μήνες μες το σπίτι, όμως υπάρχουν πράγματα που έμαθα από την καραντίνα και κανείς άλλος ή καμία άλλη κατάσταση στη ζωή μου δεν μου δίδαξε νωρίτερα. Τι κατάφερα να μάθω όλο αυτό το διάστημα του lockdown;

Όσα έμαθα από την καραντίνα για τον εαυτό μου και τη ζωή

Η καθημερινή ζωή έγκειται στα απλά πράγματα

Όταν είσαι περιορισμένος στο σπίτι, αρχίζεις να δίνεις περισσότερη προσοχή στα απλά πράγματα, αυτά που έχεις γύρω σου εδώ και χρόνια αλλά δεν τα είχες προσέξει αρκετά. Κατά τη διάρκεια αυτού του lockdown, άρχισα να παρατηρώ τα πράγματα γύρω μου και να τα εκτιμώ περισσότερο. Πράγματα που με μια πρώτη ματιά περνούν απαρατήρητα, όμως συμβάλλουν εν τέλει στην ευτυχία και τη γαλήνη. Μερικά παραδείγματα, να παρακολουθώ το ηλιοβασίλεμα, να βλέπω τον σκύλο μου να κοιμάται, να περιποιούμαι τα φυτά μου λίγο παραπάνω, μικρές καθημερινές στιγμές που στο παρελθόν χάνοντας με την πίεση της καθημερινότητας.

Η ζωή δεν θέλει βιασύνη

Πόσες φορές έχουμε βιαστεί να κάνουμε πράγματα μες τη μέρα; Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, πιέζοντας τον εαυτό μας, επενδύοντας στο multitasking και φορτώνοντας το πρόγραμμα με χίλια δυο; Όμως, πόσο πιο ωραίο θα ήταν να τα κάναμε όλα αυτά με πιο ήρεμους ρυθμούς, χωρίς να βιαζόμαστε και φυσικά με λιγότερο άγχος; Η μόνη φορά που είχα νιώσει τόσο ήρεμη στο παρελθόν ήταν όταν είχα πάει στην Ικαρία κι έκαναν 1 ώρα να μου φέρουν τον καφέ. Και τώρα πάλι… που συνειδητοποίησα ότι η τελειομανής φύση μου δεν ταιριάζει στους ρυθμούς που υπαγορεύει η καραντίνα. Και ξέρεις κάτι; Η ζωή δεν θέλει μια συνεχή βιασύνη για να τα προλάβεις όλα. Αν βάλουμε προτεραιότητες και ξεκαθαρίσουμε τι στ’ αλήθεια θέλουμε να κάνουμε με ηρεμία, τότε όλα θα γίνουν καλύτερα.

έμαθα από την καραντίνα
Freepik

Οι εικονικές αλληλεπιδράσεις μπορούν επίσης να είναι πολύτιμες

Είναι άσχημο να σου λείπουν αγαπημένα σου πρόσωπα, το ξέρω καλά, όμως τουλάχιστον ζούμε στον κόσμο της τεχνολογίας κι όλα είναι λίγο πιο εύκολα. Πολλά μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στη δουλειά. Μπορεί να μην φαίνεται το ίδιο, όμως ακόμα και το να δεις τους φίλους σου μέσω Zoom ή Skype μπορεί να είναι πολύτιμο και να έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση σας και την ψυχολογία σου. Μην χάνεις επαφή αφού μπορείς έστω να μιλήσεις με βιντεοκλήση.

Η άθληση είναι το κλειδί για ισορροπία

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown υπάρχει ένας ξεχωριστός κωδικός για άθληση στο 13033. Με τη σωματική άσκηση ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες, την ορμόνη της χαράς και της γαλήνης, που μπορεί να διώξει μακριά το άγχος. Επομένως, ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά, η άθληση μπορεί να διορθώσει το χάος που νιώθεις μέσα σου, να βελτιώσει τα αρνητικά σου συναισθήματα και να δημιουργήσει μια ψυχική ισορροπία.

έμαθα από την καραντίνα
Freepik

Μπορώ να καταφέρω να αλλάξω ό,τι δεν μου αρέσει

Μπορώ και μπορείς κι εσύ. Η καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε όλα όσα δεν μας αρέσουν στη ζωή, την καθημερινότητα, τον εαυτό μας. Άπαξ και αποφασίσουμε τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει, μπορούμε και να το αλλάξουμε. Όχι, μην πελαγώνεις, δεν είναι τόσο δύσκολο. Προσωπικά άλλαξα ένα πράγμα στον εαυτό μου κι ένα στην καθημερινότητά μου και αμέσως βελτιώθηκε και η διάθεσή μου. Ποια ήταν αυτά; Τα κιλά και το χόμπι μου το οποίο το προσέθεσα και πάλι στη ζωή μου μετά από λίγο καιρό που το είχα αφήσει. Και μπορεί να υπάρχουν εμπόδια, πάντα θα υπάρχουν, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσεις καθετί που δεν σου αρέσει. Αν κάτι δεν πάει καλά, άλλαξέ το, μην φοβάσαι, μπορείς!

Κι εσύ τελικά έμαθες κάτι από την καραντίνα και όλη αυτή την κατάσταση την οποία ζούμε; Κι αν ναι, τι;

Όλα όσα μας δίδαξε η καραντίνα και πρέπει να κρατήσουμε στη ζωή μας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News